Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; met een noordoostelijke hoogtestroming stuwen zich koude en vochtige luchtmassa’s tegen de Alpennoordzijde. In het weekend neemt van west naar ookst de invloed van hogedruk geleidelijk toe en wordt er drogere en vanaf zondag ook zachtere lucht aangevoerd. Met de start van de nieuwe week gaat een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming aan de Alpennoordkant een zeer zachte Föhnfase inleiden.

Adieu sneeuw

Gisteren was de Südstau neerslag teen thema meer en met een nog wat in kracht toegenomen noordoostelijk wind was het aan de zuidkant een heel stuk vriendelijker dan de voorgaande dagen. Het was droog en met de zon erbij steeg het kwik naar 14 tot 18 graden.

Alpenzuidkant Ticino / Tessin Monte San Salvatore

De Alpennoordkant daarentegen had juist te maken met die koude NO hoogtestroming waarmee zich vochtige lucht tegen de Alpen stuwde. De bewolking overheerste en steeds weer viel er neerslag en boven de 1200 a 1800 meter (oosten) sneeuw.

St Anton (1950m) gisterochtend met sneeuwval

Veel meer fraais was er gisteren hier niet op de webcams te bekennen, in het geval dat er überhaupt beeld was door de vele wolken, dus dat laten we maar even voor wat het is.

Veel fraaier echter de beelden die ik gisteren maakte tijdens een ochtendwandeling hier in de omgeving van Rosswald op circa 1800 tot 1900 meter. Hieronder nog de vlog van gistermiddag en een foto collectie. Geniet er nog maar even van want deze sneeuw zal de komende dagen weer net zo snel verdwenen zijn als dat ze gekomen is!

Vlog Johann 16-10

Hogedruk, meer zon, oplopende temperaturen

De afgelopen dagen hadden we al laten doorschemeren dat de sneeuw en kou slechts van korte duur zullen zijn en ook de laatste modeluitdraai laat dit weer zien. Het (hoogte)laag gevuld met koude lucht blaast dit weekend de aftocht richting Polen den de Baltische Staten en wordt dan opgeslokt door een ander laag (trog) boven Scandinavie.

GFS 500 hPa met het wegtrekkende hoogtelaag en inkomende hogedruk

Een apart filiaal van hogedruk trekt via centraal Europa naar oost Europa en na passage van de hoogte-as gaat met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming veel zachtere lucht binnenstromen. Tevens gaat ook een zuidelijke warme rug van hogedruk zicht naar het noorden toe uitbreiden.

Isobaren en frontenkaart DWD

Het weekend start nog met veel bewolking en vooral aan de noordkant nog wat neerslag en we leven nog steeds een aantal graden onder onze stand voor wat betreft de temperaturen. Zie hieronder ook de kaart T850 hPa (1500 m) voor vandaag.

De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 1000 en 1400 meter. De beste kans op zon maken het zuidwesten, westen en de Alpenzuidkant. De maxima liggen tussen 5 en 13 graden op op de vorstgrens ligt meest tussen de 1700 en 2200 meter.  Morgen zondag algemeen meer zon maar vooral aan de noord en noordoostkant nog kans op een bui of wat neerslag.

Radarbeeld 09h00 met nog veel (lagere) bewolking en Hochnebel en lokaal wat neerslag / sneeuw
Unten veelal nog grau, oben veelal al blau. Zermatt – Matterhorn vanmorgen al in de volle zon

Met Föhn “Zomers”

Met de start van de nieuwe week nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant verder toe (drukgradiënt oplopend tot 13 hPa). Dit vertaalt zicht wederom in een opkomende en in kracht toenemende Südföhn. Al deze ingrediënten gaan er voor zorgen dat het kwik na passage van de hoogte-as in het weekend van west naar oost “schlagartig” in de lift gaat. Mede door de warme hoogterug en de lokaal tot stormkracht aantrekkende Föhn gaat het ook in de bergen dan flink opwarmen waarbij de vorstgrens tot circa 3500 a 3600 meter gaat oplopen.

GFS 850 hPa voor woensdag met de aanvoer van de zeer zachte lucht en de Föhn aan de noordkant

Met de warme lucht, de föhn en ondersteund door de oktober zon wordt het dan aan de noordkant bijzonder zacht met maxima die oplopen naar 17 tot 20 graden. In de föhngebieden kan het kwik tot 23 a 25 graden oplopen. Hieronder nogmaals de T850 anomalie kaart maar dan voor woensdag. Het blauw heeft plaats gemaakt voor oranje en rood en daarmee een 4 tot 8 graden boven “normaal”.

Koelere zuidkant

Als tegenhanger gaat geleidelijk weer vochtigere lucht tegen de Alpenzuidkant aanstromen. Algemeen is het daar ook een stuk koeler (beschut tegen de ZW stroming en wind). Grotere neerslaghoeveelheden worden er echter niet verwacht om dat aangevoerd lucht met ook door hogedrukinvloed vrij droog is

GFS T850 hPa met de grote temperatuurverschillen dinsdag en woensdag tussen zuid en noordkant. Met de Föhn kan het kwik tot 23 a 25 graden oplopen

Vermoedelijk neemt vanaf donderdag de onbestendigheid vanuit het westen weer toe wanneer Atlantische fronten in afgezwakte vorm de Alpen kunnen gaan bereiken. De Föhn gaat er dan weer uit en ook de temperaturen gaan geleidelijk weer iets naar beneden zonder dat het echt koud of winters gaat worden. Heel normaal herfstweer zullen we maar zeggen. Sneeuw valt enkel in de hogere Alpen / hooggebergte.

GFS ensembles prikpunt Tirol / Innsbruck. De rode lijn is de “normale” temperatuur

Ook op de wat langere termijn verandert niet veel aan dit weerbeeld. Met een meest stromingspatroon gaan storingen periodiek voor neerslag zorgen, tussen de bedrijven door schijnt ook de zon.

Vanaf zondag volgende week gaat polaire jet een wat zuidelijker koerst gaan nemen en komen de Alpen achter een koufront wat zondag of maandag over de Alpen trekt weer in duidelijk koudere van origine polaire lucht. Sneeuw kan dan weer tot 1200 a 800 meter gaan vallen.

ECMWF zondag 25 oktober met het naderende koufront en daarachter de koudere maritiem polaire lucht

Of het daarna onderkoeld verder gaat of dat we toch weer naar een zachtere weerfase evolueren is nog onduidelijk. Één ding is echter zeker, november staat voor de deur en de winter sluipt langzaam maar zeker naderbij!

Tot zover voor deze zaterdag. Ik ga straks het winterse Rosswald weer verruilen voor het groene Termen. Fijn weekend, blijft volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

(Visited 318 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer