Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een tussenhoog breidt zich over de Alpen uit en zorgt in de westelijk Alpen al voor droge en zonnigere condities. De oostelijk Alpen hebben aanvankelijk nog te maken met vochtigere lucht waaruit regen en sneeuw valt. Vanaf woensdag krijgen we te maken met de invloed van ex hurricane –Epsilon – met kern boven de noord Atlantische Oceaa en wordt het tijdelijke weer onbestendig. In het weekend gaat zich boven Europa een krachtig warmbloedig hoog ontwikkelen wat voor droog zonnig en voor zeer zacht herfstweer gaat zorgen.

Winters intermezzo

Geheel volgens de verwachtingen is gisteren een koufront van west naar oost de Alpen binnengetrokken. Boven de nog relatief warme lucht van de westelijke Middellandse Zee aangekomen zorgde de koude lucht voor het ontstaan van een apart laag dat via de Golf van Genua naar het oosten verder trok. Dit zorgde weer voor de nodige neerslag welke geleidelijk tot een hoogte van 1000 meter in sneeuw overging. H

Gistermiddag ging op Rosswald de natte sneeuw in droge sneeuw over en keerde de winter weer terug in de Oberwalliser Alpen. Zie ook Johanns vlog gistermiddag vanuit de sneeuw in Oberwallis – HIER

Al met al pakten de neerslaghoeveelheden toch nog vrij bescheiden uit (was veel meer berekend). Het zorgde echter wel weer voor een mooi winters berglandschap. Hieronder wat beelden van vanmorgen.

St Anton
Bettmerhhorn Aletsch
Suvretta-Randolins
Bernina pas

Tussenhoog

De hoogtetrog met koude lucht en het noord Italië laag trekken naar het oosten verder en het laag lost weer snel op. Inmiddels is van het westen uit de luchtdruk op nadering van een tussenhoog weer aan het stijgen en wordt de verticale luchtkolom van boven af weer “afgedroogd”.

Dit proces zal vandaag vooral in de westelijke Alpen al versterkt plaatsvinden. Na een start met lokaal nog veel (rest) bewolking gaat de zon weer flink meedoen en ook de temperaturen gaan weer in de lift. Het langst bewolkt blijft het langs de Alpennoordkant.

In Zermattt is de zon alweer door gebroken en is het prachtig ontwaken in een winters berglandschap. Met danlk aan Tamara Casile-van Den Berg (Zermatt)
Blik vanuit de weerkamer op Rosswald vanmorgen

De oostelijke Alpen hebben nog te maken met de naweeën van de hoogtetrog en koufront te maken. Vooral in de centrale Alpen valt eerst nog neerslag waarbij het tot 600 a 800 meter kan sneeuwen.

Op dit moment valt er zelfs in ons partner gebied Innsbruck sneeuw en is het in Innsbruck op een hoogte van 870 meter sneeuw bedekt. Vanmiddag zal echter ook hier de neerslag en sneeuwval afnemen en geleidelijk wordt het van het westen uit droog en verschijnen de eerste opklaringen.

Donderdag – vrijdag invloed ex Epsilon

Woensdag geen vlees geen vis, algemeen nog wat zachter met een mix van zon, wolken(velden) en aan de noordkant mogelijk wat (licht) gespatter of gevlok boven de 1800 a 2100 meter.

Donderdag en vrijdag krijgen we te maken met vochtigere luchtmassa’s samenhangend met ex Hurrican – Epsilon – boven de noord Atlantische Oceaan. Een zwak front schampt dan over de Alpen en gaat meer bewolking en wat neerslag opleveren. Sneeuwvalgrens meest tussen de 1600 en 2000 meter.

Warmbloedige hogedruk

Vanaf vrijdag is het dan in ieder geval tijdelijk weer gedaan de wisselvalligheid. Boven Europa gaat zich een krachtig warmbloedig hoog ontwikkelen. Vooral in de bergen gaan de temperaturen flink in de lift en stijgt de vorstgrens naar 3600 tot 3900 meter. In de bergen zal de zon volop schijnen en is het dus zeer zacht en een groot deel van de sneeuw zal weer gaan verdwijnen. De lagere delen en dalen moeten rekening houden met mist en -of Hochnebel en onder de grauwe deken zal het een heel stuk frisser zijn.

Het hoog is echter geen blijvertje en met de start van de nieuwe week of mogelijk al zondag krijgen we weer te maken met vochtigere Atlantische luchtmassa’s . Storingen kunnen dan weer periodiek neerslag gaan geven.

Een volgende aanval van koudere maritiem polaire lucht staat voor medio volgende week op het weermenu. De ontwikkeling desbetreffend zijn echter nog onzeker en dat geldt al helemaal voor de details. Daarover da de komende dagen meer.

GFS ensembles noordelijk Alpen (Tirol / Vorarlberg)

Tot zover vanuit de weerkamer in Chalet Bergfriede op Rosswald met buiten een prachtig winterlandschap en de zon die geleidelijk door de lagere wolken doorbreekt. Temperatuur – 1.7 graden. Ciao

(Visited 512 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier