Algemeen; boven het westelijke Engelse Kanaal ligt een hogedrukgebied. Aan de van dit hoog bereikt nog steeds vrij vochtige lucht de noordkant van de Alpen. Vanaf dinsdag zal het zwaartepunt van de hogedruk naar Centraal-Europa en vervolgend oost Europa verplaatsen en de luchtmassa ook aan de noordkant afdrogen. De temperaturen gaan dan dagelijks in de lift. In het weekend tijdelijk weer wat kouder en mogelijk wat neerslag / sneeuw.

Winterse noordkant, vriendelijker westen en zuiden

Met name de westelijke Alpen profiteerden dit eerste weekend van de astronomische lente van Kaiserwetter. In de nachten kon in in de polaire luchtmassa’s onder een heldere hemel en boven de sneeuw flink afkoelen: Zo vroor het net als in de hogere Alpen in de hogere dalen lokaal streng tot zeer streng. Overdag zorgde de zon dan voor veel aangenamere condities en in de gortdroge lucht was het genieten van de fenomenale vergezichten. Enkele lenticularis wolken (lenswolken) verraden een zwakke fröhn.

En nog wat bewegende beelden vanaf Rosswald (1800-2600m) achter elkaar gezet.

Zondag kregen de noordelijk Alpen te maken met meer bewolking en er viel nogmaals wat sneeuw. De wolken en neerslag hadden te maken met een zwak frontensysteem. In de koude lucht sneeuwde het deels tot in de dalen. Nogmaals gewoon winters dus.

Winterse start in Mittelberg Kleinwalsertal. Ook gisteren gewoon weer sneeuw! Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Ook vandaag en deels nog morgen zien we de tweedeling tussen de westelijke en zuidelijke Alpen en de noordelijke Alpen. Met een (zwakke) Nordstau word aan de noordkant nog steeds koude en vochtige lucht aangevoerd. Dit resulteert in wolken waaruit ook vandaag nog weer wat sneeuw kan neerdwarrelen.

Sneeuwvalgrens  in de lagere delen en dalen tot circa 600 meter meer naar het westen. Met temperaturen van rond het vriespunt onder de wolken en met de sneeuw is het er kil en koud en doet nog weinig aan de lente denken. Hieronder een beeld vanuit Innsbruck vanmorgen welke onze weerman ter plekke vanmorgen maakte! 9 tot 19 cm Neuschnee erbij, hoezo lente?!

Einde Nordstau

Morgen verplaatst het hoog zich met zijn kern tot boven midden Europa en de volgende dagen verder naar oost Europa. Met een afnemende noordelijke stroming en de aanvoer van droger lucht gaat dan ook een einde komen aan de Nordstau neerslag en sneeuw. Vanaf woensdag zou het dan overal droog en zonnig moeten gaan worden met algemeen oplopende temperaturen.

ECMWF met het naar het oosten doortrekkende hoog. Kaart voor woensdag 00h00 500 hPa

Richting het weekend zien we een nieuw Atlantisch hoog van het westen uit naderen. Tijdens het wisselen van de wacht van hogedruk kan onder aanvoering van een depressie in het zeegebied ten zuiden van IJsland en een andere met koers Scandinvie achter een koufront weer wat koudere lucht tot over de Alpen voordringen. De vraag is in hoeverre er nog activiteit op het daarmee samenhangende koufront zit. Hoe dan ook ziet het er naar uit dat we dan met meer wolken en ook wat neerslag te maken gaan krijgen.

ECMWF T850 hPa zondag 00h00

Sneeuwvalgrens in de weer wat koudere instromende maritiem polaire lucht dan meest zo rond de 1500 meter.  Met de start van de nieuwe week en in het verdere verloop neemt  nieuwe hogedruk de regie dan weer in handen. Met veel zon en weer wat oplopende temperaturen belooft het dan heel fraai lenteweer te gaan worden. Hieronder nog de ECMWF ensembles prikpunt Innsbruck Tirol.

Geldingadalur

Momenteel is daar de vulkaan Geldingadalur vuur en lava aan het spugen. Via een geïnstalleerde camera zijn de beelden daarvan heel fraai te volgen. Zelfs de mensen aan het lavafront en andere activiteiten die met de bewaking van het gebied te maken hebben  zijn via de live beelden heel mooi te vervolgen. Overigens zullen de regen en sinds vannacht de sneeuwval geen invloed hebben op dit natuur spektakel.

https://youtu.be/O46nVKTdpBc

Tot zover voor deze maandagochtend vanuit een nog koud en onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne start van de nieuwe week gewenst. Ciao

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOU mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 11 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Alpenwintertje moet langzaam veld ruimen voor de lente”

  • Johann
    22 maart 2021 at 16:10

    This afternoon. Take Away Restaurant #Rosswald #Espresso #Hotdog #mjammie

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer