Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; boven het westelijke Engelse Kanaal ligt een hogedrukgebied. Aan de van dit hoog bereikt nog steeds vrij vochtige lucht de noordkant van de Alpen. Vanaf dinsdag zal het zwaartepunt van de hogedruk naar Centraal-Europa en vervolgend oost Europa verplaatsen en de luchtmassa ook aan de noordkant afdrogen. De temperaturen gaan dan dagelijks in de lift. In het weekend tijdelijk weer wat kouder en mogelijk wat neerslag / sneeuw.

Winterse noordkant, vriendelijker westen en zuiden

Met name de westelijke Alpen profiteerden dit eerste weekend van de astronomische lente van Kaiserwetter. In de nachten kon in in de polaire luchtmassa’s onder een heldere hemel en boven de sneeuw flink afkoelen: Zo vroor het net als in de hogere Alpen in de hogere dalen lokaal streng tot zeer streng. Overdag zorgde de zon dan voor veel aangenamere condities en in de gortdroge lucht was het genieten van de fenomenale vergezichten. Enkele lenticularis wolken (lenswolken) verraden een zwakke fröhn.

En nog wat bewegende beelden vanaf Rosswald (1800-2600m) achter elkaar gezet.

Zondag kregen de noordelijk Alpen te maken met meer bewolking en er viel nogmaals wat sneeuw. De wolken en neerslag hadden te maken met een zwak frontensysteem. In de koude lucht sneeuwde het deels tot in de dalen. Nogmaals gewoon winters dus.

Winterse start in Mittelberg Kleinwalsertal. Ook gisteren gewoon weer sneeuw! Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Ook vandaag en deels nog morgen zien we de tweedeling tussen de westelijke en zuidelijke Alpen en de noordelijke Alpen. Met een (zwakke) Nordstau word aan de noordkant nog steeds koude en vochtige lucht aangevoerd. Dit resulteert in wolken waaruit ook vandaag nog weer wat sneeuw kan neerdwarrelen.

Sneeuwvalgrens  in de lagere delen en dalen tot circa 600 meter meer naar het westen. Met temperaturen van rond het vriespunt onder de wolken en met de sneeuw is het er kil en koud en doet nog weinig aan de lente denken. Hieronder een beeld vanuit Innsbruck vanmorgen welke onze weerman ter plekke vanmorgen maakte! 9 tot 19 cm Neuschnee erbij, hoezo lente?!

Einde Nordstau

Morgen verplaatst het hoog zich met zijn kern tot boven midden Europa en de volgende dagen verder naar oost Europa. Met een afnemende noordelijke stroming en de aanvoer van droger lucht gaat dan ook een einde komen aan de Nordstau neerslag en sneeuw. Vanaf woensdag zou het dan overal droog en zonnig moeten gaan worden met algemeen oplopende temperaturen.

ECMWF met het naar het oosten doortrekkende hoog. Kaart voor woensdag 00h00 500 hPa

Richting het weekend zien we een nieuw Atlantisch hoog van het westen uit naderen. Tijdens het wisselen van de wacht van hogedruk kan onder aanvoering van een depressie in het zeegebied ten zuiden van IJsland en een andere met koers Scandinvie achter een koufront weer wat koudere lucht tot over de Alpen voordringen. De vraag is in hoeverre er nog activiteit op het daarmee samenhangende koufront zit. Hoe dan ook ziet het er naar uit dat we dan met meer wolken en ook wat neerslag te maken gaan krijgen.

ECMWF T850 hPa zondag 00h00

Sneeuwvalgrens in de weer wat koudere instromende maritiem polaire lucht dan meest zo rond de 1500 meter.  Met de start van de nieuwe week en in het verdere verloop neemt  nieuwe hogedruk de regie dan weer in handen. Met veel zon en weer wat oplopende temperaturen belooft het dan heel fraai lenteweer te gaan worden. Hieronder nog de ECMWF ensembles prikpunt Innsbruck Tirol.

Geldingadalur

Momenteel is daar de vulkaan Geldingadalur vuur en lava aan het spugen. Via een geïnstalleerde camera zijn de beelden daarvan heel fraai te volgen. Zelfs de mensen aan het lavafront en andere activiteiten die met de bewaking van het gebied te maken hebben  zijn via de live beelden heel mooi te vervolgen. Overigens zullen de regen en sinds vannacht de sneeuwval geen invloed hebben op dit natuur spektakel.

https://youtu.be/O46nVKTdpBc

Tot zover voor deze maandagochtend vanuit een nog koud en onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne start van de nieuwe week gewenst. Ciao

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOU mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 33 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Alpenwintertje moet langzaam veld ruimen voor de lente”

  • Johann
    22 maart 2021 at 16:10

    This afternoon. Take Away Restaurant #Rosswald #Espresso #Hotdog #mjammie

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier