Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: tussen hoog – Erika – met centrum boven Scandinavie en laag – Pierre – met kern voor de Portugese kust liggen de Alpen in een zuid tot zuid westelijke hoogtestroming. Een hoogtelaag boven België beïnvloedt in afgezwakte vorm het weer in de (noord)westelijke Alpen en Jura. De noordelijke Alpen hebben te maken met föhnige condities, in de onderste luchtlagen van het Alpenlaagland en aan de zuidkant bevindt zich een vochtige koudere (plak)laag. Volgende week toenemende hogedrukinvloed veel zon en  heerlijke wintersport condities!

 Hogedruk en volop zon in aanloop krokus vakanties

Gisteren viel er door de Südstau vooral aan de Alpenzuidkant enige tijd licht tot matige sneeuw en lokaal viel er 10 tot 20cm sneeuw waarbij het tot in de lagere delen sneeuwde. Zelfs in het Zwitserse Ticino viel tot aan  het Lago Lugano sneeuw en was het zelfs in Lopagno tot op 600 meter hoogte sneeuw bedekt. In de middag ontstond er ook in het zuiden van Duitsland een sneeuwgebiedje en breidde de sneeuwval zich eveneens wat via de oostelijke zuidkant uit.

Sneeuw in Südstau van de Simplon – Gondo (800m)
Ticino
Lopagno (600m)

Tegelijkertijd begon het in de westelijke Alpen mooi op te klaren en deels werd het zelfs nog een aantal uren zonnig. Opgeklaard wat het ook in de inner-alpine gebied (westelijke Wallis) en aan de noordkant van de Alpen, hier zorgde mede de Südföhn voor het afdrogen van de lucht. Met de föhn steeg het kwik lokaal nog tot 9 graden (Wallis) elders was het met 3 tot 6 graden meest wel gedaan, de zuidkant moest het met nog lagere temperaturen doen.

Verschillende lagen bewolkingen en eerste opklaringen gisteren boven het Mont Blanc gebied
Mooie opklaringen gisteren al in de westelijke Alpen. Foto via J’adore la Montagne ‏@MontagneJadore Les3vallees
Wat een plaatje vanuit Mittelberg Kleinwalsetal via Odette ter Braak – @OdetteterBraak

Vandaag nemen de Südföhn en Südstau tijdelijk wat in kracht af en. Afgezien van lokale Hochnebel, mist en rest bewolking schijnt vooral in de ochtend de zon ook. In het zuidwesten en zuiden kan eerst ook nog wat (lichte) sneeuw vallen. In de loop van de middag en avond neemt vanuit het noordwesten de bewolking weer wat toe en kan vooral in de westelijke Alpen en Jura wat neerslag gaan vallen.

Ook de Südstau trekt weer wat in kracht aan waardoor de Stau ook weer wat tegen de centrale Zwitserse Alpenzuidkant drukken en ook hier kan tot in het Wallis wat lichte sneeuw gaan vallen. De sneeuwvalgrens varieert van 700 a 800 meter in de beschutte dalen van de Alpenzuidkant en tot 1200 a 1400 meter in de westelijke Franse Alpen en Jura. De oostelijke Alpen houden het overwegend droog en aan de Nordkant is het föhnig, in de ochtend valt in de in de zuidoostelijke en oostelijke delen delen nog wat sneeuw. Met de föhn en opklaringen kan het kwik stijgen tot een graad of 10, de zuidkant is een heel stuk kouder (koude-reservoir)

Radarbeeld 08h30 – Bron WeerOnline.de
Dat wordt genieten vandaag (en de komende dagen) Vroege vogels op de pistes in Val Gardena
Opklaringen, hogere bewolking en Hochnebel boven het dal van Val di Fassa – Dolomieten vanmorgen
Torgnon-nordics

Zondag nemen de drukverschillen tussen zuid en noordkant weer wat toe  waardoor vooral de westelijke zuidkant weer last krijgt van bewolking en wat lichte sneeuwval. De sneeuwvalgrens komt door de aanvoer van wat zachtere lucht ook aan de zuidkant met 1000 tot 1400 dan ook wat hoger te liggen, mocht er nog neerslag vallen in de de westelijke Franse Alpen dan zal dat vanaf 1400 tot 1800 meter in vaste vorm zijn. De kans op Hochnebel en of lage bewolking in de lagere delen en dalen blijft ook in het weekend aanwezig, onder de inversie is het een kil. In de noordelijke Alpen krijgt de zon veel ruimte en er heersen prima wintersport en sneeuwcondities.

Volgende week gaat hoog Erika aan de wandel en zal met zijn kern langzaam via de oostelijke Alpen (woensdag) naar de Balkan trekken (vrijdag). Maandag neemt de invloed van hoog Erika dan ook verder toe en de zon krijgt steeds meer ruimte.

Donderdag ligt het hoog boven de Alpen en zal in het verdere verloop naar het ZO doorschuiven

Met zuidelijk hoogtewinden stroomt vrij aanhouden zachte lucht over de Alpen uit en deels is het ook föhnig. In de bergen krijgen we te maken met heerlijke wintersport condities op zowel de pistes als ook op de terrasjes. Wel even goed insmeren want in de bergen heeft ook in februari de zonnestraling al behoorlijke wat kracht en dient de huid goed beschermd te worden tegen de schadelijke UV straling!

T850 hPa trend voor de komende week noordelijke Alpen
In de nacht en ochtend vriest het in de dalen en lagere delen, overdag vinden we het zero level terug tussene 2200 en 2500 meter

In de tweede helft van de week neemt de stroming wat in kracht af en kan de atmosfeer ietwat gaan afkoelen. Kouder winterweer is echter ook dan geen thema en dat geldt nog meer voor sneeuw. Het blijft droog en in de bergen gaat de zon overuren maken, de dalen en lagere delen houden kans op (hardnekkige) mist of Hochnebel en onder de inversie is het dan koud en kil.

Die trui en sjaal zijn volgende week niet meer nodig of het moet als bescherming dienen tegen de genadeloze “koperen ploert” -T-shirt weer – zal deze “jongen” de zonnestraling en zeer zachte condities overleven??   Foto via Hans ter Braak vanuit Mittelberg – Kleinwalsertal

Kijken we nog even naar de langere termijn dan lijkt het vanaf maandag 20 februari van het noordwesten uit weer wat kouder te worden en mogelijk gaat er dan ook weer neerslag (sneeuw vallen). Een overgang naar echt koud winterweer met sneeuw tot in de dalen en het laagland lijkt dan echter (nog) niet waarschijnlijk.

ECMWF (EC12) ensembles. Prikpunt centrale Alpennoordkant

Morgen maar weer eens verder kijken, nu eerst even omhoog naar Rosswald om alles klaar te maken voor de ontvangst van nieuwe gasten (wisseldag). Met de verse sneeuw, graad of 4 vorst en strakblauwe lucht lijkt me dat heerlijk aankomen.

Lawinegevaar / ongelukken

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Algemeen geldt nog een code ORANJE (3) blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Het gebied van de Wasenalp (Rothwald), garant voor veel sneeuw en vooral ook poedersneeuw. Echter hogerop ook een zeer gevaarlijk gebied. waar recent en helaas ook weer zondag lawine’s voor dodelijk ongelukken hebben gezorgd (off-piste)
Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 816 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier