Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  aan de voorzijde van laag Yuliya stroomt dit weekend vanuit het zuidwesten  zachte maar periodiek ook vochtige lucht over west Europa en de Alpen uit waarbij het aan de noordkant föhnig is. In de loop van de zondag van west naar oost langzaam föhn einde en navolgend neerslag. Volgende week tijdelijk wat koeler maar aanhoudend onbestendig.

In westen en zuiden onbestendig

Achter een warmtefront is gisteren zachtere en ook vochtigere lucht over de Alpen uitgestroomd en dat vertaalde zich in een mengelmoes van wolken, wolkenvelden en opklaringen. Neerslag van betekenis viel er nergens en met  temperaturen van 10 tot 14 graden was het zacht.

Het mag dan zacht zijn, sneeuw ligt er nog meer dan genoeg. Foto Cäcilia-Berchtold Lötschental Oberwallis
Voorlopig nog geen wandelweer Foto Annelies-Bachmann‎

Aan de noordkant en inner-alpine (Wallis) was het föhnig en stegen de temperaturen zelfs tot 15 a 17 graden. Het warmst werd het in Oberwallis met als topper het weerstation in Brig met een maximum temperatuur van 17.1 graden. In Oostenrijk ging het weerstation in Gumpoldskirchen (Niederösterreich) aan de leiding met 15.8 graden.

Vooral later op de dag kwam in het zuidoosten ook de zon er nog goed door. Foto Civetta / Neilson Italy Team ‏@neilsonitaly 12 u12 uur geleden

Met föhn lokaal 20+ graden
Het weekend verandert er in grote lijnen niet veel aan het zuidwestelijke stromingspatroon en de aanvoer van subtropische lucht. Vooral in de zuidelijke en zondag ook in de westelijke Alpen valt neerslag.

Algemeen betere condities treffen we aan de noordkant aan (föhn) en naar het noordoosten en oosten. In de zachte lucht en ondersteund door de föhn kan het kwik aan de noordkant oplopen naar 18 tot 20 graden en mogelijk lokaal ook nog wat hoger. De sneeuwvalgrens vinden we terug tussen de 1800 en 2300 meter en op 2000 meter wordt het  een graad of 4

Radarbeeld 08h00. Bron Wetteronline.de

De gebieden aan de zuidkant van de westelijke Alpenhoofdkam liggen meer beschut tegen de zachte zuidwestelijke hoogte winden waardoor de temperaturen hier vooral op zaterdag nog duidelijk achterblijven. Hier sneeuwt het tussen de 1000 en 1200 meter op de zaterdag en 1200 tot 1500 meter in de loop van de zondag. Lokaal bij intensieve neerslag in de beschutte dalen ook nog lager.

GFS neerslag 3H zondagochend met in het westen en zuiden regen en hogerop sneeuw.
GFS T850 hPA zondag ochtend.

Langs de zuidelijke oostelijke hoofdkam kan het in de nacht van zaterdag op  zondag nog aardig afkoelen waardoor hier de sneeuwvalgrens (theoretisch) een heel stuk lager komt te liggen. De nadruk ligt echter op “theoretisch” omdat het hier naar alle waarschijnlijkheid dan nog gewoon droog zal zijn!

GFS sneeuwvalgrens zaterdag
en voor zondagmiddag 18h00

Tot zondagavond kan er in westelijke Alpen en aan de zuidkant tussen 20 en 50 mm neerslag gaan vallen, lokaal met gunstige Stau ook nog meer. In de hogere Alpen, pak hem beet vanaf 1800 tot 2300 meter gaat 20 tot 50 cm Neuschnee vallen, lokaal hogerop ook nog meer.

Arpege sneeuwval cumulatief tot en met zondag

In de loop van de zondag en maandag stroomt vanuit het westen weer wat koudere lucht binnen welke geleidelijk onder invloed van een inschuivend tussenhoog komt.  Op maandag valt er nog neerslag maar geleidelijk wordt het west naar oost droog en krijgt de zon steeds meer speelruimte.

Tussenhoog dinsdag met tijdelijk drogere en koudere lucht

Mocht er nog neerslag vallen dan zal dit voornamelijk aan de Alpennoordkant zijn en een meer buiig karakter hebben. De sneeuwvalgrens daalt dan weer naar circa 1500 meter op maandag tot circa 1200 meter op de dinsdag

Na passage van de hoogte-as draait op woensdag draait de de stroming weer naar zuidwestelijke richting en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer in de lift.

Tussenhoog woensdag nacht 03h00

Navolgend komen we dan weer aan de voorzijde van een volgende Atlantische depressie te liggen en wordt het aan de noordzijde van de Alpen weer föhnig. De zuidkant krijgt geleidelijk weer te maken met inzettende Südstau.

In de tweede helft van de week gaat het geleidelijk weer afkoeling en vanaf vrijdag en in het weekend gaat er een heftige strijd plaatsvinden tussen zeer zachte lucht die aan de oostflank van het Atlantische laag naar het noorden probeert op te stomen en zeer koude arctische lucht die aan de oostflank van een hoog boven Scandinavie naar het zuiden gaat uitstromen.

Gisteravond kwam met name het ECMWF met een koud intermezzo op de proppen waarbij de artische lucht tot over de Benelux en Duitsland zou gaan uitstromen ( -14 tot -16 graden op 1500 meter hoogte en ook aan de grond temperaturen overdag rond het vriespunt.

ECMWF T850 hPa gisteravond

Vandaag lijkt de arctische uitbraak door tegenwerking van het laag echter minder goed uit de verf te komen en meer noordelijk en oostelijk te gaan plaatsvinden.

ECMWF vanmorgen voor zondag 18 maart.

Afijn, hoe hett allemaal precies gaat verlopen en waar de strijd precies zal worden uitgevochten is nog ongewis en daarover de komende dagen meer.

GFS ensembles centrale Alpen noordkant

Tot zover vanuit een bewolkt maar nog droog en deels föhnig Oberwallis. Fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams  (de website en webcams van Meteo-Oberwallis zijn door een server probleem tijdelijk niet toegankelijk)

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.

De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 473 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer