klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; onder invloed van laag –Luis – vandaag met kern boven de Golf van Biskaje krijgen we met een volgende Stau en Föhn stroming te maken. Terwijl vooral de westelijke Alpen binnenboog te maken krijgt met intensieve neerslag krijgt de noordkant te maken met een krachtige Föhn(storm). Volgende week gaat het met een zonaal stromingspatroon onbestendig en vrij zacht verder.

Nogmaals veel neerslag / sneeuw Südstau. Vanaf maandag zonaal en zachter

Aan het winterse weerbeeld in de Alpen is de afgelopen twee dagen een einde gekomen en vooral in de lagere delen en dalen heeft de sneeuw het moeilijk. Vooral gisteren met temperaturen die tot 5 a 8 graden oplopen en een vorstgrens tot boven de 1800 a 2000 meter alsmede een opkomende föhnig wind en de zon is er weer veel weggesmolten. Van de 60 cm die hier zondag is gevallen was gisteren nog 20 cm over en vanmorgen lag er nog 6 cm.

Sneeuw en blader chaos in de tuin hier in Termen!

Niet alleen dooi maar ook regen heeft invloed op het sneeuwde. Wanneer het in verse sneeuw in-regent ontstaan op hellingen deze typische structuren. Foto Abfaltersbach, Tirol 18-11 Foto’s Maria Bergmann via @severeweatherEU

De komende dagen zal de sneeuw beneden de 1400 a 1600 meter verder (weg)smelten en weg regenen. We namelijk krijgen te maken met een volgende krachtige Süd(ost)Stau situatie en aan de noordkant een krachtige föhn en in de bergen en föhndalen een föhnstorm gevolgd door zacht herfst weer vanaf maandag. Deze constellatie wordt veroorzaakt door een markant laag boven de Golf van Biskaje.

De dpressie boven de Golf van Biskaje vanmiddag en daardoor de in kracht toenemende Südstau

Vandaag valt het met de Stau en Föhn nog mee en in het grootste deel van de Alpen is het opgeklaard en staart de dag met zon. Lokaal heeft zich in de steeds langere wordende nachten weer Hochnebel en of mist gevormd en start de dag grijs en kil. De temperaturen variëren tussen 3 en 15 graden en op 2000 meter wordt het -3 tot + 3 graden.

Radarbeeld 10h30 Via WetteOnline.de
In het hooggebergte regeert de winter met vorst en (veel) sneeuw. Blik vanaf de Sonnblick (3100m)
Lucknerhaus 1920m met blik richting de GrossGlockner, links in het midden is nog een Nassschnee lawine te zien!

In de zuidelijke Walliser Alpen tot over de Tessiner Alpen en de Gotthard als ook de aangrenzende Italiaanse Alpen valt vanaf de vroege ochtend al neerslag welke zich in de loop van de dag verder intensiveert en uitbreidt.

Sneeuwval vanmorgen aan de andere kant van de Simplonpass in Simplondorg (1500m)

Sneeuwvalgrens circa 1400 a 1500 meter. In de loop van de dag aan de noordkant en in de Alpendalen verder in kracht toenemende föhn.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In het weekend verandert er zoals gezegd niet veel aan deze constellatie. Lage druk schuift dan door via de Golf van Lion richting Corsica en Sardinië en zal de Südstau in stand houden.

Langs de binnenboog van de westelijke Alpen valt er aanhoudend en intensief neerslag, boven de 1400 a 1800 meter sneeuw. In de bergen en föhndalen Föhnstorm met pieken van 120 tot 160 km/h! Met Föhn maxima tot 18 graden!

Tot en met het weekend kan er in de Süd(ost)stau regionen 100 tot 200 en lokaal tot 250 mm neerslag vallen.

GFS neerslag cumulatief tm zondag

In de hogere delen gaat er 80 tot 120 cm sneeuw bijvallen. Het moge duidelijk zijn dat het lawine gevaar weer gaat toenemen, echter ook de Föhnstorm zal voor slechte berg en wintersport condities gaan zorgen.

Arpege cumulatief sneeuwval

Overgang naar zonaal
Vanaf maandag is het dan weer voorbij met de “Spuck” en evolueren we naar een meer zonaal stromingspatroon. Onder het regime van Atlantische depressies wordt vrij zachte lucht aangevoerd en periodiek zorgen storingen van neerslag. Tussen de storingen door zal er ook ruimte zijn voor droger en zonniger weer.  De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 1500 en 2000 meter en de vorstgrens tussen de 2200 en 2700 meter.

Volgende week zonaal en onder het regime van Atlantische depressies vrij zacht herfstweer

Kijken we nog even naar de langere termijn zo met de start van december dan zijn er signalen dat we geleidelijk (of snel) naar een kouder winters weerbeeld evolueren met mogelijk de overgang naar een meridionaal (noordelijk) stromingspatroon vanaf 2 december en een heus Sinterklaas wintertje. Hoe -en of dit allemaal in zijn werk zal gaan gaan we de komend dagen vervolgen.

Mogelijk met de start van december vanuit het noorden dan de overgang naar een veel kouder winters weertype met sneeuw tot down under. (ECMWF en GFS) Kaart GFS 4 december

Tot zover vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis, actuele temperatuur 4.7 graden en nog 6 cm sneeuw op het meetveld! Fijne dag, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.243 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer