Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:  tot donderdag bepaalt hogedruk –Tanja– in het overgrote deel van de Alpen het weerbeeld Na woensdag verplaatst het zwaartepunt zich richting de Zwarte Zee en draait de hoogtestroming naar zuidwest en later zuid. Terwijl het aan de noordkant föhnig wordt stuwen zich vochtigere luchtmassa’s aan de Alpenzuidkant.

Opdringerig wordende Atlantische depressies

Ook gisteren konden we weer genieten van buitengewoon “warm” najaarsweer onder de vleugels van hoog – Tanja -. In het laagland steeg het kwik zowel in de westelijke als ook in de oostelijke Alpen tot “zomerse” 26 graden en het scheelde niet veel of de 27 graden werd aangetikt.

Piz da la Margna (3159m ) en Silsersee — in Maloja (district) Foto Marko Prietzel
Piz Cengalo en Piz Badile – Maloja (district)
Zugspitze view

Vandaag en ook morgen verandert er nog niet veel aan het na-zomerse weer.  Wel zien we de warme kantjes er geleidelijk afgaan maar met 23 tot 26  graden (vandaag) en 20 tot 23 graden op woensdag is het ook dan nog buitengewoon zacht voor de tijde van het jaar.

Isobaren en frontenkaart DWD voor vandaag 12h00

Ook de zon gaat geleidelijk wat concurrentie krijgen van wolken(velden). Vooral in de bergen gaat het kwik geleidelijk een dalende trend inzetten maar vooreerst blijft het ook dan nog zeer zacht! Aanvankelijk ligt de vorstgrens nog tussen de 4000 en 4200 meter, daalt dan in de loop van de week naar circa 3500 tot 3200 meter!

Radar 08h20. Bron WetterOnline.de

Woensdag en donderdag wordt het in het voor-veld van een opkomend verpieterend koufront met een naar zuidwest tot zuid draaiende stroming en een toenemende zuid-noord drukoverschot aan de noordkant föhnig. Aan de Alpenzuidkant gaat gelijktijdig vochtige lucht stuwen. Donderdag kan in de westelijke Alpen al wat (lichte) neerslag gaan vallen.

Vrijdag trekt een eerste (zwak) koufront van west naar oost de Alpen binnen en breidt de neerslag, veel stelt het overigens allemaal nog niet voor, zich tot over de noordelijke Alpen uit. Met het instromen van wat koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens in het noorden en noordoosten tijdelijk naar 2400 tot 2200 meter. In de bergen komt er een sterke zuidwestelijke wind te staan! Pre-frontaal eerst nog föhnig.

Föhndiagram met tot vrijdag Südföhn tendens. Vrijdag eerste koufront en na een volgende korte föhnfase opnieuw koufront passage

Zaterdag stroomt op passage van een (zwak) tussenhoog weer wat zachtere lucht binnen en wordt het opnieuw föhnig, in de loop van de (mid)dag dan van het westen uit weer opkomende bewolking en neerslag, sneeuwvalgrens dan vanaf 2400 tot 2800 meter.

Een wat actiever koufront gaat op zondag voor een volgende weersverslechtering zorgen en van west naar oost gaat er neerslag vallen. Met de koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar 1600 tot 1400 meter en lokaal bij aanhoudende neerslag ook lager.

GFS voor zaterdagnamiddag met de naderende neerslag van uit het westen (koufront)
GFS T850 hPa, vooral zondag gaat het tijdelijk markant afkoelen. Prikpunt centrale Alpennoordkant
en de vorsgrens

Ondertussen zien we boven de Atlantische Oceaan een volgende actieve depressie het zeegebied ten zuidwesten van IJsland opzoeken, hogedruk vinden we terug boven oost en zuid Europa. Tussen beide sturende druksystemen zoekt de hoogtestroming vanaf dinsdag weer de zuidwesthoek op en gaat het kwik in alle hoogtes weer in de lift.

Mogelijk dat koudere lucht door toedoen van het oost Europese hoog in de oostelijke Alpen voor koelere condities gaat zorgen, deze ontwikkelingen zijn echter nog erg onzeker en sterk afhankelijk van de precieze positie(s) van de sturende drukgebieden.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Benieuwd wat voor weer we komende winter kunnen verwachten? Lees hier de

winterverwachting 2017-2018.

Hoe dat allemaal verder gaat verlopen en ook voor wat betreft de details gaan we de komende dagen allemaal verder vervolgen. Voor nu een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen! Ciao vanuit een onbewolkt en fris Oberwallis!

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 293 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer