Algemeen: Tussen een hogedrukgebied boven Oost-Europa en een lagedrukgebied boven Genua wordt met een zuidelijke stroming zeer zachte lucht aangevoerd boven de Alpen. Vooral gisteren was er een stevige Südföhn. Het hoog boven Oost-Europa trekt vandaag geleidelijk weg, zodat de föhn geleidelijk afneemt.

De wind neemt dan ook flink af. De komende dagen is het rustig met een afwisseling van zonneschijn en hochnebel. Het blijft voorlopig (zeer) zacht in de Alpen zodat de nog aanwezige sneeuw steeds verder smelt. In het weekeinde passeert een storing die op enige hoogte tijdelijk wat sneeuw brengt.

Korte terugblik, harde wind maar wel mooie wolken

De afgelopen dagen was het na de vers gevallen sneeuw erg koud in de Alpen. In de opklaringen boven de sneeuw kon de temperatuur snel dalen en het heeft in het algemeen dan ook flink gevroren. Geleidelijk werd er echter steeds zachtere lucht aangevoerd, draaide de stroming naar het zuiden en kon er met flinke föhn een aanval gedaan worden op het aanwezige sneeuwdek.

Het 0 graden niveau liep dan ook op naar rond 3000 meter. Ja, en dan gaat het hard met de sneeuw. Voordeel is dat het wel vrij zonnig bleef en met de föhn leverde dit spectaculaire wolkenformaties op, de zogeheten lenticularis (lens)wolken.

Prachtige kleuren gisteren in Innsbruck. (fotowebcam.eu)
De morgenstond heeft goud in de mond.
(fotowebcam.eu)
Wauww Kaprun!
(fotowebcam.eu)
Heiligenblut.
(fotowebcam.eu)

Prachtige beelden dus gisteren in de Alpen. De sneeuw had er wel flink onder te lijden. Dat zien we aan de webcambeelden bij Johann in Rosswald. Een aantal dagen geleden nog een dik pak sneeuw op 1800 meter en nu….

Zeg maar dag tegen de sneeuw. Het enige wat er nog ligt is en zielig sneeuwrestje. Ja, zo kan het hard gaan met föhn.

Onder de 2000 meter is er dus al veel sneeuw weg, en ook daar boven wordt de sneeuw flink aangetast. Maar je hebt natuurlijk met de microklimaatjes in de Alpen ook gebieden die geluk hebben. In de beschutte hogere dalen op de noordhellingen bijvoorbeeld.

Trins in het Wipptal (1400 meter) hoogte. De beschutte ligging zorgt ervoor dat de koude lucht wat langer ingevangen blijft. Sneeuw kan hierdoor dus ook in de lager gelegen gebieden lokaal langer blijven liggen. (fotowebcam.eu)

Tot het weekeinde overwegend zonnig en zacht

Tot het weekeinde blijft de luchtdruk hoog in de Alpen. Het wordt overal erg rustig en de Alpen komen terecht in een zogeheten “zadelgebied”. De stroming (wind) neemt hiermee af en er is veel zon. Zoals zo vaak in rustige condities zijn er ook gebieden met hardnekkige hochnebel. Zit je erboven dan heb je veel zon, maar onder de bewolking is het dus grijs.

Dobbratch (Villach) Een straat van hochnebel. Deze actuele beelden zullen we op meerdere plaatsen zien de komende dagen in de Alpen.
(fotowebcam.eu)

Vandaag en vrijdag is er dan ook een afwisseling van veel zon en gebieden met hochnebel. De vorstgrens ligt hoog en ligt in het algemeen boven de 3000 meter hoogte. Op 2000 meter hoogte ligt het kwik tussen 7 en 11 graden. Dat betekent dat aan de grens met Duitsland in de lager gelegen gebieden het kwik vandaag nog stijgt naar 18 graden. Dat is zeer zacht voor de tijd van het jaar.

Rustige condities in de Alpen tot het weekeinde, dankzij een hogedrukgebied in de omgeving.

Verse sneeuw in het weekeinde?

In het weekeinde passeert een storing in de Alpen. Vooral in Oostenrijk levert dat neerslag op. Hoewel de vorstgrens wat zakt, zal het in de dalen om regen gaan. Vanaf 1600-1800 meter hoogte vallen er sneeuwbuien.

Vooral in Oostenrijk wordt dit weekeinde weer sneeuw verwacht, wel op hoogte. Boven de 1600 -1800 meter kan er 10 tot 20 cm sneeuw vallen. In de Italiaanse Alpen valt meer neerslag, maar wel met een hogere sneeuwgrens.

Na het weekeinde weer zonnig en zacht

Na het weekeinde keert het meest zonnige, en zachte weertype weer terug. De verse sneeuw zal weer gaan smelten. Een proces die heel normaal is voor november. Het is tenslotte ook nog geen winter. Later in de week zijn er weer wat indicaties op een toenemende kans op neerslag. Hoe dat zal gaan verlopen komen we in een volgend bericht weer op terug!

Tenslotte nog de ensembles

De ensembles van het Amerikaans weermodel, prikpunt Vorarlberg. Tot het weekeinde droog en zeer zacht. Tijdens het weekeinde valt er neerslag met een langzaam dalende sneeuwgrens. Daarna wordt het weer droog, zonnig en zacht. Later volgende week lijkt het wisselvalliger te worden en kan de vorstgrens weer wat gaan dalen.

(Foto uitgelichte afbeelding Remco Graas).

Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag!

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

(Visited 44 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!