Advertentie 

Algemeen; de invloed van hoog Falk neemt geleidelijk af en met een westelijke hoogtestroming wordt geleidelijk vochtigere en ietwat minder warme lucht aangevoerd. Met een vlakke drukverdeling wordt de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw, de buienkansen nemen vanaf vandaag geleidelijk toe.

Zomerse karakter houdt aan

Het geblokkeerde stromingspatroon en het warm tot zeer warme zomerse weer houdt aan, geheel storingsvrij wordt het echter niet. Gisteren met veel zon in de Zwitserse Alpen gewoon weer 30 tot 33 graden in de lagere delen en dalen.

Europa gezien vanuit de ruimte 13-07. Bron Nasa EOSDIS Worldview

De hoogste waardes werden gehaald in Wallis en Graubünden. Topper het weerstation in Pratval (GR), 720 m alwaar het kwik tot 33.9 graden opliep. Minder warm en ietwat meer stapelwolken in de oostelijke Alpen en hier werd de 30 graden gisteren niet overschreden. Langs de noordkant viel lokaal nog een spat regen of licht buitje maar noemenswaardige neerslag werd nergens genoteerd

Wandelen over de Brandner Gletscher. Foto D. Gerstgrasser (MeteoSchweiz / Wetterblog)

Tirol bij de Stubaier gletscher. Foto Leen de Koning

Tirol bij de Stubaier gletscher. Foto Leen de Koning
Gornergrat – Zermatt Oberwallis. Foto Patrick Henzen
Oberwallis / Obergoms. Foto Beatrice Jmfeld

Inmiddels beginnen ook de neerslagtekorten in de Zwitserse Alpen aardig op te lopen. In de maanden april tot en met juni viel er 71% van de normale neerslag ( norm 1981-2010). Daarmee registreerde Zwitserland één van de 10 neerslag armste perioden sinds het begin van de metingen in 1864. Overigens zien we voor de diverse regionen wel grote verschillen veroorzaakt door soms zware regen en onweersbuien.

Droogte index weerstation Säntis
Zürich
Sion (Wallis)

Voor wat betreft het weerbeeldd  voor de komende dagen kunnen we kort zijn. Het grootschalige geblokkeerde stromingspatroon houdt aan en daarmee ook het zomerse karakter. Omdat de hogedruk invloed wat gaat afnemen en we met wat meer lage druk en ook een vlakker drukverdeling te maken gaan krijgen neemt het risico op lokale regen en onweersbuien geleidelijk toe. Vooral aan de zuidkant kunnen dit stevige exemplaren zijn met kans op plensregens en ook hagel! (Estofex level 1 zuidkant / N Italie)

Vandaag zien we dus al eerder stapelwolken aan het zwerk verschijnen die in de middag lokaal het buien stadium zullen bereiken. Met hulp van de orografische triggering zullen deze in eerste instantie boven de bergen ontstaan, later dan ook uitsmerend over de lagere delen en Alpenlaagland. Het kwik stijgt vandaag lokaal weer naar 33 tot 34 graden, op 2000 meter wordt het een graad of 13 en ook op 3000 meter is het met 6 graden mild. De vorstgrens ligt ergens rond de 3800 meter.

Radarbeeld 11h00. Bron Wetteronline.de

Aan het bovenstaande konvektieve weer karakter verandert de komende dagen niet veel, in de ochtend schijnt de zon, overdag vorming van stapelwolken gevolgd door regen en onweersbuien. De temperaturen gaan geleidelijk wat naar beneden maar het blijft ook dan gewoon zomers warm.

Vanmorgen al meer bewolking in de Alpen. Webcam Zugspitze Süd 2962m

Vanaf de tweede helft van de volgende week zou het kwik weer een stijgende lijn kunnen gaan vertonen wanneer aan de voorzijde van een hoogtelaag /hoogtetrog boven de oostelijke Atlantische Oceaan weer warme lucht vanuit het zuiden en zuidwesten wordt aangevoerd. In hoeverre de onweersbuien dan al of niet actief blijven is nog even afwachten.

ECMWF vanaf donderdag weer vermeerd trog-voorzijde en warmer.

Kijken we nog even naar de nog langere termijn dan zien we ook dan maar weinig verandering ten aanzien van de drukverdeling en stromingspatroon. Rondzwervende hoogtelaagjes zouden voor wat afwisseling en (tijdelijke) afkoeling kunnen gaan zorgen. Op deze termijn valt daarover echter nog weinig zinnigs te zeggen.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Samengevat: aanhoudend zomers, iet s minder warm (heet) en  toenemende kans op regen en onweersbuien.

Fijne weekend en zomerse groeten vanuit Termen in Oberwallis

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste koop en huurwoningen voor uw (wintersport) vakantie in Zwitserland vlak bij de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena etc.  Wat bijvoorbeeld te denken van dit nog maar net op de de markt verschenen schitterende “Golf appartement” op de Riederalp ( Aletsch) 

For Sale op de Riederalp! (ski / golf )

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en andere woningen aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 896 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier