Algemeen:  tussenhoog  – Katja – wat ons gisteren het mooie zomerweer bezorgde verliest in de westelijke Alpen aan invloed. Op nadering van hoogtetrog (laag) en koufront wordt het in de westelijke Alpen toenemend onbestendig gevolgd door een markante afkoeling. De oostelijke Alpen verblijven vooreerst nog in veel warmere lucht en wordt nogmaals zeer warme lucht vanuit het zuiden aangetapt alvorens het ook daar vanaf vrijdag gaan afkoelen. In het weekend van west naar oost geleidelijk herstel zomerweer.

Tot vrijdag in oosten nog zeer warm / heet

Geheel volgens verwachting konden we gisteren profiteren van tussenhoog – Katja – met kern boven Polen. Vanuit het zuiden werd nogmaals een portie warmere lucht aangevoerd en daarbij werd het aan de noordkant föhnig. Met veel zon steeg het kwik tot 25 a 30 graden en lokaal tot 32 graden.Door de zuidelijke aanvoer werd aan de zuidkant geleidelijk wat vochtigere lucht aangevoerd met als resultaat in de loop van de dag wat meer bewolking. Neerslag werd tot de avond nergens gemeld. Wel zagen we boven Frankrijk op nadering van het (hoogte)laag – Hartmut – eerste onweersbuien tot ontwikkeling komen die later op de avond de westelijke Alpen binnen dreven. Hieronder een impressie van het mooie zomerweer van maandag.

Kanzelwand -Kleinwalsertal (1900m) Mittelberg. Lekker in het zonnetje en genieten van de prachtige vergezichten (föhnlucht) Foto @hansterbraak
Beetje cirrus en rest bewolking verder perfect berg en wandelweerweer. Blik op de Komperdell in Serfaus. Foto Annemarie Peters
Zonovergoten ook in Orcières Merlette‏ @orcieres
Geen vuiltje aan de lucht. Chamonix-Mont-Blanc‏ @Chamonix_France
En natuurlijk ook volop zon in de Walliser Alpen, lokaal in het dal 32 graden. Nendaz Switzerland‏ @NendazSuisse
Perfect weer om met de motor de Alpenpassen te nemen. Foto Via FB @Giuseppe Casile
En fenomenale vergezichten ook op het Jungfraujoch op het grensgebied van het Zwitserse kanton Bern en Wallis. (Aletsch gletsjer)

Afkoeling westen
De föhn en toenemende bewolking hangen samen met een hoog Hartmut dat verder naar het noorden trekt en een meelopend koufront welke de komende dagen gesteund door een hoogtetrog van west naar oost voor een veel koeler en onbestendiger weertype zorgen. Op het grensgebied van de koudere Atlantische lucht vanuit het westen en de zeer warme lucht gaat neerslag van betekenis vallen met pittige onweersbuien.

Radarbeeld Europa van 09h30. Bron Wetteronline.de

Nogmaals zeer warm oosten
Omdat de hoogtetrog en het koufront maar zeer langzaam naar het oosten weten door te schuiven blijven de oostelijke Alpen en in het bijzonder de oostelijke delen nog langere tijd in de warme lucht. Pre-frontaal kan in de tweede helft van de week nogmaals zeer warme (hete) lucht vanuit het zuiden worden aangetapt en met name de donderdag belooft er zeer warm (heet) te gaan worden. Lokaal kan het kwik in het oosten stijgen tot 36 a 39 graden.

GFS12 voor donderdagmiddag, zeer warme lucht stroomt over de oostelijke Alpen uit, vanuit het westen dringt de koelere Atlantische lucht langzaam verder naar het oosten op.
T850 hPa voor donderdag middag met in het oosten nogmaals extreme 23 tot 25 graden op 1500 meter hoogte

In de westelijke Alpen is het dan markant afgekoeld (graad of 12 tot 15) en geleidelijk daalt hier de sneeuwvalgrens tot 2500 a 2200 meter (zuiden hoger). Pas in de loop van donderdag op vrijdag (nacht) en vrijdag overdag wordt de hitte dan ook uit de oostelijke Alpen verdreven.

Sneeuwvalgrens vrijdagmiddag, mooi te zien het afgesnoerde koudeputje boven de westelijke Alpen

Ook hier gaan dan regen en onweersbuien vallen (koufront) en koelt het vervolgens  in navolging van het westen in alle hoogtes markant af!  Vrijdag schuift de hoogtetrog (afgesnoerd hoogtelaag) verder door naar het zuidoosten en daarachter kan in het weekend met stijgende luchtdruk de atmosfeer weer wat tot rust komen.

Herstel warme zomerweer
In het westen kondigt zich dan weer een volgende uitloper van het Azorenhoog aan. In het weekend van west naar oost geleidelijke overgang naar stabieler zomerweer onder verder opbouwende hogedruk boven Europa, de zon krijgt weer steeds meer speelruimte en de temperaturen gaan weer in de lift. In de loop van de volgende week verlegt het hoog zijn zwaartepunt naar oost Europa, de hoogtestroming  draait opnieuw naar zuidelijke richtingen en het belooft opnieuw weer tropisch warm te gaan worden. Daarover dan de komende dagen dan meer!

GFS ensembles westelijke Alpen met de afkoeling en dan de opwarming
In de oostelijke Alpen eerst nog de opwarming en vrijdag pas de afkoeling en dan ook hier later weer de opwarming

Tot zover voor vandaag vanuit een overwegend bewolkt Termen in Oberwallis. Ciao

Op vakantie of woonachtig in de Alpen? Foto’s of video’s zien we gaarne tegemoet en zullen indien geschikt en met vermelding van locatie / weerbeeld als ook bronvermelding plaatsen op de site en -of sociale media!  Sturen naar;   foto@alpenweerman.nl

Foto Frontpage –  Gerlos (Isskogel) Photocredit Jans Hebels

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 742 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Afkoeling westen, extreme warmte oosten”

  • Richard
    8 augustus 2017 at 12:03

    Ben benieuwd of we in nl ook nog een zomerse bedoel dan zon en stabiele zomerstaart krijgen het is nu ook heerlijk hier 😊 maar kan beter

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer