Alpen- Afkoeling, vervolgens weer zachter, maar niet voor lang

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen: Na een fohnige zondag volgt vandaag vanuit het westen een flinke afkoeling. Een koufront passeert vooral in de Westelijke-Alpen, met neerslag. Daarna krijgen we te maken met een warmbloedig (tussen) hoog, waarbij de temperatuur weer flink omhoog gaat. De zonaliteit neemt echter ook toe, zodat de volgende storing al weer te trappelen staat om binnen te komen. Het koufront met de begrenzing van polaire lucht zal later op donderdag en/of vrijdag de sneeuwvalgrens flink doen dalen, waarbij het tot in de dalen gaat sneeuwen. Het winters plaatje is dan weer compleet in de Alpen. In de loop van het weekend komen we alweer in de warme sector terecht. Vervolgens wordt de verwachting snel onzeker.
Vandaag koufrontpassage met dalende sneeuwgrens
Vandaag passeert een koufront van west naar oost over de Alpen, waarbij de temperatuur flink keldert. Vooral in de Franse Alpen zullen ze het verschil goed merken. Zo werd het in Chamonix op 1000 meter hoogte dik 15 graden en in het dal werd nogmaals 20 graden gerapporteerd. Zo “warm” wordt het vandaag niet meer. Op het koufront zit neerslag, al valt het meeste nog in de warme sector. De sneeuwvalgrens daalt van 1800 meter naar lokaal 1200 meter. In de westelijke Alpen klaart het alweer op.
Vanaf dinsdag enkele dagen droog en wederom zeer zacht
Vanuit de Azoren schuift dinsdag een warmbloedig hoog over de Alpen. Dit zorgt voor een weersverbetering met ook weer snel oplopende temperaturen.
In de oostelijke Alpen duurt het nog even voordat het helemaal droog wordt en kan het eerst nog wat regenen en licht sneeuwen boven de 1300 tot 1500 meter. Elders start met opklaringen en uiteraard is er weer “hochnebel” te verwachten op de plaatsen die hier gevoelig voor zijn. Vooral in de dalen. Woensdag en donderdag gaan de temperaturen hierbij verder in de lift. In Innsbruck wordt het met gemak 14 graden op beide dagen. Na het opruimen van eventuele ochtendmist. Met veel zonneschijn en die hoge maxima lijkt de winter weer heel ver weg.
Vrijdag inval van polaire lucht
Vrijdag worden alle bakens verzet, een portie zeer koude lucht (vooral op enige hoogte) verovert de Alpenlanden. Dit gaat vooral aan de noordkant gepaard met neerslag, die al snel als sneeuw valt tot in het dal.
Hoeveel sneeuw er op vrijdag en zaterdag gaat vallen is nu nog niet exact te zeggen. Wel lijkt de forse afkoeling een tijdelijke zekerheid te zijn, die we steeds weer terugzien in de oplossingen van de weermodellen.
Uiteindelijk weer hogedruk en zachter
Na het volgend weekeinde stijgt de luchtdruk weer. De straalstroom komt noordelijker te liggen en gaat sterk meanderen. Vanuit het zuidwesten wordt echter wel weer flink zachtere lucht aangevoerd zodat het kwik weer oploopt en daarmee ook de vorstgrens. Verder opteert het Europees weermodel ECMWF helemaal op het einde van de run, met de vorming van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Mocht de stroming naar het oosten gaan dan is koude continentale (vorst) lucht zo weer terug in de Alpen. Helaas is de termijn hiervoor nog veel te ver weg om daar zeker van te zijn. Bovendien hebben we te maken met een sterke poolwervel, wat de kansen niet al te groot maakt. Maar wie weet….
Tenslotte nog de ensembles
Vandaag neerslag, vervolgens wordt het dankzij hogedruk droog en flink zachter. Vrijdag volgt dan de kou-inval met sneeuw tot in de dalen. Vervolgens stabiliseert het weer wederom dankzij een nieuw hogedrukgebied. Het kwik loopt echter weer flink op. Vervolgens wordt de spreiding erg groot waarbij de onzekerheid toeneemt.
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.
8 Reactie op “Alpen- Afkoeling, vervolgens weer zachter, maar niet voor lang”
Comments are closed.
BREAKING: zoals aangegeven vanmorgen komt GFS 06 nu inderdaad met een zeer fraaie run met mogelijk sneeuw voor de LL en een klassiek Scandihoog!
Zit ook al enkele dagen in een aantal van de oplossingen van ECMWF.
klopt Ronald maar wat minder scherp dan deze hoofdrun.
Dit zij echt klassieke kaarten met mogelijk matige vorst plaatselijk en zeker op klomphoogte. Kijken naar ondersteuning zo. Oper zal laag in ENS zitten
Duitsland komt in de oper plaatselijk tot onder de min 10. Die oplossing heb ik in de ECMWF nog niet zo scherp gezien.
Italiaanse Alpen zijn overigens spekkoper in deze oper 06. Dus geen dump aan de Noordzijde maar grootste hoeveelheden aan zuidkant
Leuk om te lezen dat het winterse enthousiasme weer langzaam op gang begint te komen! Toch heb ik liever zo’n prachtig scandi-hoog in de 2e helft van december of in januari, nu ben ik toch altijd bang dat we met wat nachtvorst al tevreden moeten zijn.
Mooie ontwikkelingen GFS12. Op de wat langere termijn zien we verschillende fases WLA (warm lucht advectie) boven de noordelijke Atlantische Oceaan met als gevolg de opbouw van een blokkade hoog richting Scandinavie. Let ook op hoe tegen de 24e november de jetstream helemaal tot Spitsbergen wordt gedwongen uit te wijken en daarna nog noordelijk. De as van de hogedruk ligt in deze run nog niet echt gunstig maar met deze ontwikkelingen is nog van alles mogelijk.
inderdaad Johann. Na de gfs 00 OPER die dramatisch was is het zowel bij de gfs 06 als gfs 12 oper ronduit virtueel genieten voor de lage landen!