Algemeen: Een lagedrukgebied trekt over de Alpen met daarachter onstabiele koelere lucht. In het weekend draait de luchtstroming richting het noordwesten waardoor vochtige lucht de Alpen kan bereiken met nieuwe neerslag. Na het weekend gaan de temperaturen weer omhoog en neemt de kans op een stabiele zomerse hogedruk weersituatie toe.

Koud en wisselvallig met sneeuw boven 2500m. Na het weekend opnieuw zomers.

Vandaag konden we merken dat het een stuk koeler en wisselvalliger was dan de afgelopen dagen. In de middag klaarde het op de meeste plaatsen alweer op en was het droog, maar afgelopen nacht en vanochtend is er veel neerslag gevallen. Met name in de Zuid-Franse Alpen en zuiden van Zwitserland waren er veel zware regen- en onweersbuien. Met de dalende vorstgrens viel hogerop de berg ook neerslag in de vorm van sneeuw. Dit is goed nieuws voor de gletsjers aangezien deze afgelopen tijd veel van hun beschermde sneeuwlaag zijn verloren.


Inssbruck Nordkette baan, Tirol (via Inssbruck FB, foto: Danial Jovaniovic)

Wolli schapen aan het opwarmen in de zon (via Zermatt FB)

Veel onweersbuien over de Alpen afgelopen nacht over Frankrijk, Zwitersland en de Italiaanse Alpen (Christophe Suarez‏ via twitter)

Dolomieten boven de wolken (Val Gardena Gröden‏ via FB)

Ook vanavond vinden er opnieuw regen- en onweersbuien plaats door de onstabiele luchtmassa’s achter het koufront. De vrijdagochtend begint op de meeste plaatsen zonnig  en blijft het op de plaatsen nog lang droog. In de middag bereikt echter een nieuwe storing de Alpen en trekt deze van west naar oost. Deze brengt opnieuw neerslag en ook sneeuw boven de 2500m. De wind is matig tot krachtig en waait vanuit het zuidwesten. Het onweersgevaar ligt lager dan de afgelopen dagen, maar vooral de zuidkant aan de zuidkant Alpen kunnen nog enkele donders plaatsvinden.

Neerslag voor de komende 72 uur (donderdag t/m zaterdag). In de bergen ook winterse neerslag in de vorm van sneeuw variërend van 10 tot 20 cm (bron: bergfex.com).

In het weekend draait de luchtstroom van zuidwest naar noordwest. Vochtige lucht bereikt hierdoor de Alpen en zorgt opnieuw voor neerslag. De temperaturen gaan wel iets omhoog (Wetterzentrale.de)

In het weekend draait de luchtstroom steeds verder richting het noorden. De Alpen krijgen hierdoor te maken met een noordwest-stau. Vochtige lucht wordt vanaf de Atlantische oceaan aangevoerd en zorgt opnieuw voor neerslag. De meeste neerslag valt aan de noord- en westkant van de Alpen. Aan de zuidkant blijft het langer droog en zonnig. Verder kan het ook rond de Alpenhoofdkam sterk bewolkt zijn met neerslag. Met de instroom van mildere lucht gaat sneeuwvalgrens iets omhoog en komt op 3000m te liggen.

Na het weekend lijkt zich een nieuw hogedruk gebied zich boven de Alpen te gaan ontwikkelen. De zomerse temperaturen keren terug en wordt het ook weer droger en zonniger.

Na het weekend neemt de straalstroom iets in sterkte af en kunnen nieuwe storingen vanuit het westen de Alpen niet meer bereiken. De hogedruk neemt weer toe en er lijkt een nieuwe periode van droog en zonnig weer aan te komen. Vooralsnog lijken de laatste weerkaarten aan te geven dat deze een aantal dagen zal standhouden, maar richting volgend weekend kunnen nieuwe storingen de Alpen vanuit westelijk richting bereiken. Of het hogedrukgebied krachtig genoeg zal zijn deze storingen te kunnen blokkeren zullen we de komende dagen gaan evalueren.

Een aantal dagen met koelere lucht, maar na het weekend lopen de temperaturen weer op (prikpunt Zurich, ECMWF ensemble)

(Visited 394 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer