Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een lagedrukgebied trekt over de Alpen met daarachter onstabiele koelere lucht. In het weekend draait de luchtstroming richting het noordwesten waardoor vochtige lucht de Alpen kan bereiken met nieuwe neerslag. Na het weekend gaan de temperaturen weer omhoog en neemt de kans op een stabiele zomerse hogedruk weersituatie toe.

Koud en wisselvallig met sneeuw boven 2500m. Na het weekend opnieuw zomers.

Vandaag konden we merken dat het een stuk koeler en wisselvalliger was dan de afgelopen dagen. In de middag klaarde het op de meeste plaatsen alweer op en was het droog, maar afgelopen nacht en vanochtend is er veel neerslag gevallen. Met name in de Zuid-Franse Alpen en zuiden van Zwitserland waren er veel zware regen- en onweersbuien. Met de dalende vorstgrens viel hogerop de berg ook neerslag in de vorm van sneeuw. Dit is goed nieuws voor de gletsjers aangezien deze afgelopen tijd veel van hun beschermde sneeuwlaag zijn verloren.


Inssbruck Nordkette baan, Tirol (via Inssbruck FB, foto: Danial Jovaniovic)

Wolli schapen aan het opwarmen in de zon (via Zermatt FB)

Veel onweersbuien over de Alpen afgelopen nacht over Frankrijk, Zwitersland en de Italiaanse Alpen (Christophe Suarez‏ via twitter)

Dolomieten boven de wolken (Val Gardena Gröden‏ via FB)

Ook vanavond vinden er opnieuw regen- en onweersbuien plaats door de onstabiele luchtmassa’s achter het koufront. De vrijdagochtend begint op de meeste plaatsen zonnig  en blijft het op de plaatsen nog lang droog. In de middag bereikt echter een nieuwe storing de Alpen en trekt deze van west naar oost. Deze brengt opnieuw neerslag en ook sneeuw boven de 2500m. De wind is matig tot krachtig en waait vanuit het zuidwesten. Het onweersgevaar ligt lager dan de afgelopen dagen, maar vooral de zuidkant aan de zuidkant Alpen kunnen nog enkele donders plaatsvinden.

Neerslag voor de komende 72 uur (donderdag t/m zaterdag). In de bergen ook winterse neerslag in de vorm van sneeuw variërend van 10 tot 20 cm (bron: bergfex.com).

In het weekend draait de luchtstroom van zuidwest naar noordwest. Vochtige lucht bereikt hierdoor de Alpen en zorgt opnieuw voor neerslag. De temperaturen gaan wel iets omhoog (Wetterzentrale.de)

In het weekend draait de luchtstroom steeds verder richting het noorden. De Alpen krijgen hierdoor te maken met een noordwest-stau. Vochtige lucht wordt vanaf de Atlantische oceaan aangevoerd en zorgt opnieuw voor neerslag. De meeste neerslag valt aan de noord- en westkant van de Alpen. Aan de zuidkant blijft het langer droog en zonnig. Verder kan het ook rond de Alpenhoofdkam sterk bewolkt zijn met neerslag. Met de instroom van mildere lucht gaat sneeuwvalgrens iets omhoog en komt op 3000m te liggen.

Na het weekend lijkt zich een nieuw hogedruk gebied zich boven de Alpen te gaan ontwikkelen. De zomerse temperaturen keren terug en wordt het ook weer droger en zonniger.

Na het weekend neemt de straalstroom iets in sterkte af en kunnen nieuwe storingen vanuit het westen de Alpen niet meer bereiken. De hogedruk neemt weer toe en er lijkt een nieuwe periode van droog en zonnig weer aan te komen. Vooralsnog lijken de laatste weerkaarten aan te geven dat deze een aantal dagen zal standhouden, maar richting volgend weekend kunnen nieuwe storingen de Alpen vanuit westelijk richting bereiken. Of het hogedrukgebied krachtig genoeg zal zijn deze storingen te kunnen blokkeren zullen we de komende dagen gaan evalueren.

Een aantal dagen met koelere lucht, maar na het weekend lopen de temperaturen weer op (prikpunt Zurich, ECMWF ensemble)

(Visited 397 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier