Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoog – Schorse – verplaatst zijn zwaartepunt verder richting de Balkan en verliest daarmee geleidelijk zijn invloed op de Alpen. Een volgend hoog – Tom -,  vandaag nog met kern boven de Britse Eilanden, zal vervolgens de rol gaan overnemen. Tijdens het wisselen van de wacht gaat een zwak koufront zaterdag voor een afkoeling zorgen en kan er wat neerslag of een bui gaan vallen. Na nieuwe hogedruk invloed (Tom) volgt dinsdag een volgend actiever koufront.

Geleidelijk dalende temperaturen

Onder invloed van hoog – Schorse – was het ook gisteren weer genieten van Kaiserwetter in het gehele Alpengebied. Onder een krachtige subsidentie en de aanvoer van zachte lucht vanuit het zuiden ging het kwik nog wat verder in de lift en vooral in de bergen was het zeer zacht! Op 2000 meter konden we nog altijd 15 tot 17 graden registreren en ook op 3000 meter was het met 5 tot 7 graden bijzonder zacht. De vorstgrens bevond zich boven de 4000 meter.

Europa en de Alpen ook gisteren weer badend in de zon

Opvallend ook het 500 hPa drukvlak dat zich op maar liefst 5945 meter bevond! Een dusdanig hoog niveau in deze tijd van het jaar komt maar zelden voor en de laatste 70 jaar werd er in de periode van september tot maart slechts 2 keer een nog hoger niveau gehaald, zij het met slecht een paar meter verschil!

De subsidentie (dalende luchtbewegingen binnen het hoog) zorgden er ook voor dat de lucht zeer droog was. Hier in de Walliser Alpen hadden we gisteren op 2000 meter hoogte te maken met een luchttemperatuur van 16 graden en negatieve dauwpunten van circa -3 graden met een relatieve luchtvochtigeheid van 34%. Ook elders was de lucht zeer droog en dit was dan ook de rede voor die kraakheldere lucht en staalblauwe hemel en dus ook fenomenale vergezichten. Hieronder een foto rondje “blauwe luchten”

Weerstation #Kandel in het Zwarte Woud. Via Twitter Maarten Stam @StamMaarten
Simplon Spitzhorn (2600m) met blik op de Aletsch Arena (Riederalp, Bettmeral) en in het midden de Gr Aletsch Gletsjer- Foto Francien Bakker
Simplon blik vanaf het Spitzhorn (2600m) met blik op Rosswald en de “Brigerbärg”- Foto Francien Bakker
Simplon Hopschensee. Foto Francien Bakker
Genieten van de mooie bergen en Kaiserwetter – Simplon. Foto Joost Laros
Bortelsee Oberwallis Foto Klaus Minnig
Photo du jour : Chamonix sous le soleil d’automne ☀️ 🍂 Chamonix-Mont-Blanc @Chamonix_France
De “3 Türmen” Raetikon Vorarlberg – Blik vanaf de Lindauer Hütte Foto via Alpinwetter |Kachelmannwetter.com @Alpinwetter

Hoog Schorse trekt langzaam verder naar de Zwarte Zee en verliest geleidelijk verder zijn invloed op het weer in de Alpen. Voordat een nieuw hoog vanaf de Britse Eilanden inschuift gaat een (zwak) koufront voor een tijdelijke weersverslechtering en afkoeling zorgen.

Niets dramatisch maar de mooi kantjes gaan er geleidelijk wel af. Voor het zover is kunnen we vandaag echter nog een keer genieten van het Kaiserwetter en voor de tijd van het jaar zeer hoge temperaturen.

Radarbeeld Alpen09h20 Bron Wetteronline.de

Het kwik stijgt met volop zon nogmaals naar 20 tot 24 graden. De vorstgrens gaat ietwat dalen maar ligt ook vandaag nog altijd op zeer hoge 4200 tot 3800 meter. Op nadering van het koufront gaat in de middag en avond de bewolking van het noordwesten uit toenemen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats

Zoals al vermeld hebben we met een zwak koufront te maken en en veel neerslag wordt er dan ook niet verwacht. De meeste kans op wat (lichte) regen en boven de 2000 tot 1200 meter sneeuw (west / noordoost) heeft de Alpennoordkant. Veel zal het echter niet zijn en na passage van het koufront wordt het in de loop van de zaterdag(middag) weer droog. Het westen en zuiden als ook de inner-alpine gebieden houden het waarschijnlijk gewoon droog.

GFS 850 hPa voor zaterdagochtend. Vooral de noordkant en in het bijzonder de noordoost kant krijgen te maken met de koudere maritiem polaire lucht (geel / groen)

Zondag trekt hoog – Tom – verder naar het oosten en na passage van de hoogte-as stroomt met een naar zuid draaiende hoogtestroming tijdelijk weer een portie veel zachtere lucht over de Alpen uit. Deze lucht is ook vrij droog dus de zon krijgt op zondag weer veel ruimte. In de nacht van zaterdag op zondag kan het onder een heldere hemel echter weer flink gaan afkoelen en in de ochtend vriest het licht en in de hogere delen mogelijk ook matig.

GFS 500 hPA zondagochtend, tijdelijk stroomt van het zuiden uit weer zachtere lucht over de Alpen uit.

In de loop van de maandag en op dinsdag krijgen we met een volgend koufront en navolgend een verse portie maritiem polaire luchtmassa’s te maken. Na deels nog een zonnige start neemt maandag de bewolking van het noordwesten uit steeds verder toe gevolgd door neerslag.

GFS 850 hPa voor dinsdagochtend. Koudere polaire lucht is tot over de Alpen gevorderd

Dinsdag zitten we in de meest koude lucht en daalt de sneeuwvalgrens naar 1800 tot 1200 meter en bij aanhoudende en wat intensiever Nordstau neerslag deels ook nog lager. Met een straffe noordoostelijke wind (Zwitserse noordkant “Bise”) is het voor het gevoel nog een stuk kouder.

GFS 850 hPa voor dinsdag ochtend met temperaturen die aan de noordkant tot -2 a -3 gaan dalen.

De meeste neerslag wordt aan de oostelijke noordkant van de Alpen verwacht, algemeen betere condities vinden we naar het westen en zuiden toe.

GFS 3/H neerslag dinsdag ochtend. zwaartepunt neerslag (sneeuw) Oostenrijkse noordkant

In de loop van de dinsdag gaat het vanuit het westen geleidelijk weer stabiliseren, woensdag dan ook in het oosten waarschijnlijk weer inzettende weersverbetering onder invloed van verdere luchtdrukstijgingen. De temperaturen gaan geleidelijk weer in stijgende lijn. Of dit de aanleiding zal gaan worden voor een volgende weerfase met stabiele hogedruk is nog onzeker. Zie ook de GFS ensembles (oostelijke Alpen) hieronder.

Medicane Zorbas Middellandse Zee
Het meest actieve weer speelt zich de komende dagen in en rondom de oostelijke Middellandse Zee af. In ons vorige weerpraatje hebben we de ontwikkelingen van een aldaar ontwikkelende tropische stormachtige depressie – Medicane – al beschreven.
Zie hier 

Getriggerd door een portie koude en droge lucht in de hogere atmosfeer zagen we gisteren geheel volgens verwachting cyclogenese inzetten boven het warme water van de Golf van Sidar (28-29°C)

Inmiddels heeft het systeem wat zich tot een zogenaamde medicane gaat uitdiepen de naam Zorbas mee gekregen. Gisteravond berekende het GFS het systeem op een ietwat zuidelijkere route.

GFS gisteren met Kreta op ramkoers

Vanmorgen lijken het GFS en Arpege weer de eerder genoemde koers te berekenen via de zuidelijk Peloponnesus en vervolgens richting de westkust van Turkije.

Vanmorgen nabij het oog werden door een schip al windsnelheden tot 90 km/h gemeten. De komende uren zal het systeem verder uitdiepen en de wind verder gaan aantrekken!

Daar aangekomen wordt de koers dan noordelijker richt de westelijke Zwarte Zee om vervolgens van de kaarten te verdwijnen.

Arpege
Meer in details GFS

Naast harde tot stormachtige winden met mogelijk ook orkaan windstoten zal op het vaste land vooral de neerslag voor problemen gaan zorgen. Dat geldt speciaal in de berggebieden (flashfloods, overstromingen)

Neerslag cumulatief, lokaal 200 tot 300 of zelfs nog meer!

Overigens blijft het de komende tijd onrustig in dit deel van de Middellandse Zee want nieuwe afsnoerende hoogtelaagjes gaan rond 4 en rond 8 oktober de boel daar opnieuw destabiliseren. Of het weer tot een (sub)tropische depressie zal komen is nog onzeker, daarover dan de komende dagen meer.

Radarbeeld centrale MZ 09h20. Bron Wetteronline.de

Tot zover voor deze woensdag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een fris en onbewolkt  Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Winter is coming en waarom geen eigen stekkie vlakbij de piste. In onze portefeuille hebben we o.a. dit “liefhebber” object in Tschuggen / Blatten met de potentie om hier een eigen “paradijsje” te realiseren. Schitterende locatie met blik op het Rhonedal en de zuidelijke Walliser Alpen omringt door liefst 10.000 m2 eigen (bos)grond en grenzend aan de piste! Locatie

Tschuggen – Blatten
Tschuggen – Blatten

                                        Meer info zieHIER

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 369 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer