klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; onder invloed van laag  – Quitta – vandaag met kern boven Nederland stroomt wordt achter een koufront duidelijk koudere en ook onstabielere lucht aangevoerd. De oostelijke Alpen blijven wat meer buiten schot. Vanaf woensdag gaan de temperaturen geleidelijk weer een stijgende lijn volgen waarbij in het weekend het zomerse karakter weer terugkeert.

Vanaf woensdag weer oplopende temperaturen

Koufront passage
Een koufront is gisteren met regen en onweersbuien de westelijke Alpen binnengetrokken en lokaal viel daarbij neerslag van betekenis. In de koudere lucht daalde de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen in de nacht lokaal zelfs tot 1500 meter.

Vooral het Wallis, de Berner Alpen en Graubünden kregen in de namiddag en avond te maken met deels pittige (onweers)buien en een markante afkoeling!

Flink afgekoeld is het in de westelijke Alpen en ook het Wallis, – 4 graden actueel op 2800 meter en een vers laagje sneeuw in Grächen – Seetal. Bron Meteo-Oberwallis.ch

Verse sneeuw ook op de Schildhorn – Allmendhubel. In Mürren (Berner alpen) BE (1650m) is 6 cm Neuschnee gevallen! Bron Meteo-Centrale SchweizIn de nacht trok het koufront afzwakkend verder naar het oosten en momenteel is het gevorderd tot een lijn München – Salzburg – Klagenfurt.In deze regionen start de dag met veel bewolking en regen (buien). Achter het front is het vannacht in het westen mooi opgeklaard en start de dag met brede opklaringen of zelfs gewoon zonnig weer.

Datzelfde geldt voor de prefrontale voorzijde in de oostelijke Alpen. Hier kan het kwik vandaag weer stijgen naar zomerse waarde en met föhn kan het kwik tot 28 a 29 graden stijgen.

Achter het front vanmorgen weer mooi opgeklaard boven de 4 Waldstättersee
en ook boven de Zillertaler Alpen
Zonnnige start ook aan de oostelijke zuidkant – Lago di Garda

Elders is het in de koelere lucht een stuk afgekoeld en veel warmer dan 18 a 20 graden zal het niet worden. De wind is overwegend zwak tot matig uit west tot zuidwestelijke richtingen, in het oosten eerst nog een krachtige zuid westelijke (föhn) wind. Op 2000 meter wordt het 2 tot 10 graden en de vorstgrens komt rond de 2200 meter te liggen, in het oosten de hogere waardes en hogere vorstgrens.

Koeler en onbestendig
De komende twee tot drie dagen gaat het onbestendig en duidelijke koeler verder waarbij de dinsdag het koelst gaat verlopen. De sneeuwvalgrens komt dan zo tussen de 1500 en 1800 meter te liggen en de vorstgrens tussen de 2200 en 1800 meter.

GFS T850 hPA westelijke Alpen
GFS vorstgrens westelijke Alpen

Ook in de oostelijke Alpen koelt het dan verder af maar zal het kwik in alle hoogtes duidelijk hoger liggen dan in het westen.

en voor de oostelijke Alpen
oostelijke Alpen

In de loop van de week zien we vanaf de Atlantische hoogtetrog twee aparte  hoogtelaagjes afsnoeren. Het hoogtelaag wat richting de westelijke Middellandse Zee richting zuid Italië gaat trekken wordt voor de Alpen belangrijk.

GFS 500 hPa met de hoogtelaagjes donderdag.

Vanaf woensdag wordt er vanuit het zuidoosten geleidelijk.weer warmere maar ook nog vochtige lucht aangevoerd. De zuidelijke en aanvankelijk ook de westelijke Alpen krijgen daardoor te maken met de nodige instabiliteit die zich vertaalt in regen en onweersbuien.

Süd en Oststau
Vooral in de Südstau van de westelijke en zuidwestelijke Alpenhoofdkam gaat de komende dagen neerslag van betekenis vallen. Lokaal wordt hier 30 tot 80 mm aan neerslag berekend, met een zuidoost tot oost component en retour d’est langs de zuidelijke Italiaanse Alpenhoofdkam 80 tot 130mm.

Neerslag cumulatief tot vrijdag ochtend

Vanaf vrijdag neemt de invloed van de noordelijk hogedruk ook midden Europa en de Alpen verder toe waardoor het weerbeeld met een naar oost  tot noordoost draaiende stroming verder verbetert.

GFS voor zaterdag met de warmere lucht vanuit het oosten

De temperaturen gaan in alle hoogtes verder omhoog en kunnen ondersteund door de zon weer tot zomerse waardes gaan oplopen. De invloed van de zuidelijke lagedruk blijft echter ook dan nog aanwezig en vooral later op de dag kan er door de dagelijkse gang een regen of onweersbui ontstaan, in het zuiden en zuidoosten kunnen dit ook pittige exemplaren zijn!

De invloed van de lagedruk in het zuiden en zuidoosten blijft de komende dagen en in het weekend aanwezig. GFS neerslag voor zaterdagmiddag

Ook de rest van de nieuwe week handhaven de temperaturen zich op een voor de tijd van het jaar hoog en zelfs zomers niveau. De kans op lokale regen en -of onweersbuien met voorkeur voor de zuidelijke Alpen blijft ook dan bestaan.

Kijken we nog even verder naar de nog langere termijn (10 tot 15 dagen) dan gaat het met boven normale temperaturen verder. Een overgang naar markant kouder weer met scherpe nachtvorst of zelfs sneeuw tot in de lagere delen is ook vandaag (zeer) onwaarschijnlijk.

Tot zover voor deze maandagochtend vanuit een opgeklaard Oberwallis. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 6 in het hooggebergte en 4 a 3 in de lagere delen en dalen. In het oosten met meer zon 9 tot 6

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 215 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer