klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Een koufront zorgt vandaag voor veel neerslag in de Alpen. Het koelt flink af en het is frisser dan de afgelopen dagen. Lokaal kan er veel regen vallen met daarbij lokaal onweer. Morgen klaart het op en wordt het zonniger. Begin van de week lopen de temperaturen verder op en neemt de kans op een enkele bui later in de week weer toe. Het blijft voorlopig aan iets koelere kant voor de tijd van het jaar. 

Het was gisteren op veel plekken in de Alpen de heetste dag van het jaar tot nu toe. In Innsbruck liep de temperatuur op naar 33,2 graden en in Wenen werd het 35,5 graden. Deze hete dag eindigde met stevige regen en onweersbuien.

Stevige regen en onweersbuien gisterenmiddag en avond zoals hier in Röthis in het westen van Oostenrijk. Bron: Foto-Webcam.eu
Warme lucht werd gisteren richting de Alpen aangevoerd en bevatte ook Saharastof. Bron: Barcelona Dust Forecast Center

Vandaag trekt een koufront vanuit noordoostelijke richting verder over de Alpen. Meer regenval wordt er de komende uren verwacht en de temperatuur gaat verder omlaag. Het is merkbaar frisser met een temperatuur die ongeveer 10 graden lager ligt dan gisteren. De regenintensiteit neemt in de loop van de middag af en begint het op te klaren vanuit het westen.

Cumulatieve regenval voor de komende uren. Het bljft nog even doorregenen. Vanuit het westen klaart het langzaam op. COSMO-D2 model.

Morgen klaart het sterk op en wordt het beter weer. Het blijft droog en de zon laat zich veel zien in het gehele Alpengebied. Temperaturen in dal kunnen oplopen richting de 25 graden. Hochnebel in de dalen is te verwachten in de ochtend met name in het noordelijke Alpengebied dankzij een zwakke Bise. De wind is zwak tot matig en waait vanuit een noordoostelijke richting waarmee het aanvankelijk nog fris aanvoelt.

Nog een prachtig plaatje die genomen is van komeet Neowise afgelopen donderdagnacht op vrijdag. De komeet Neowise is de komende dagen nog vaker te zien bij heldere hemel ook in de Alpen. Saalfelden Leogang, via foto-webcam.eu

Maandag en dinsdag blijft de zon domineren en wordt het nog iets warmer dan de zondag. Vochtigere lucht bevindt zich aan de zuidkant van de Alpen en hier is de kans groter op regen- en onweersbuien later in de middag. Elders blijft het op de meeste plekken droog en zonnig in Alpen.

Woensdag trekt mogelijk een nieuwe zwakke storing over de Alpen. De bewolking neemt toe en er kan van tijd tot tijd regenvallen. Grote neerslaghoeveelheid worden op dit moment nog niet verwacht. Temperaturen in het dal blijven rond de 25 graden. Het is daarmee aan de iets koelere kant voor de tijd van het jaar en het is daarmee vrij aangenaam.

De komende dagen blijft het aan de koele kant voor de tijd van het jaar. Volgend weekend kunnen de temperaturen weer boven normaal uitkomen en meer hitte verwacht worden. Temp. afwijking ECWMF, woensdag 15 jul.
Experimentele lange-termijn verwachting voor neerslag van ECWMF voor 46 dagen vooruit. Deze laat zien dat een groot deel van Europa minder neerslag kan verwachten dan normaal de komende periode. Via Kachelmannwetter.com

Vooruitzicht
In de tweede helft van de week blijft het overwegend zonnig en droog. In de Zuid-Alpen bevindt zich vochtigere en warmere lucht en kan het in de namiddag en avond vaak leiden tot regen- en onweersbuien. Richting het weekend lijkt de temperatuur weer verder op te lopen dankzij een nieuwe hogedrukgebied. Deze weersituatie kan zorgen voor hoge temperaturen en toenemende kans op hitte. Over het algemeen geldt dat de periode 23 juli tot 23 augustus de warmste dagen van het jaar zijn. Dit worden ook wel de ‘Hundstagen’ genoemd. We kunnen dus nog wat hitte verwachten de komende weken.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.159 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer