Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Een koufront zorgt vandaag voor veel neerslag in de Alpen. Het koelt flink af en het is frisser dan de afgelopen dagen. Lokaal kan er veel regen vallen met daarbij lokaal onweer. Morgen klaart het op en wordt het zonniger. Begin van de week lopen de temperaturen verder op en neemt de kans op een enkele bui later in de week weer toe. Het blijft voorlopig aan iets koelere kant voor de tijd van het jaar. 

Het was gisteren op veel plekken in de Alpen de heetste dag van het jaar tot nu toe. In Innsbruck liep de temperatuur op naar 33,2 graden en in Wenen werd het 35,5 graden. Deze hete dag eindigde met stevige regen en onweersbuien.

Stevige regen en onweersbuien gisterenmiddag en avond zoals hier in Röthis in het westen van Oostenrijk. Bron: Foto-Webcam.eu
Warme lucht werd gisteren richting de Alpen aangevoerd en bevatte ook Saharastof. Bron: Barcelona Dust Forecast Center

Vandaag trekt een koufront vanuit noordoostelijke richting verder over de Alpen. Meer regenval wordt er de komende uren verwacht en de temperatuur gaat verder omlaag. Het is merkbaar frisser met een temperatuur die ongeveer 10 graden lager ligt dan gisteren. De regenintensiteit neemt in de loop van de middag af en begint het op te klaren vanuit het westen.

Cumulatieve regenval voor de komende uren. Het bljft nog even doorregenen. Vanuit het westen klaart het langzaam op. COSMO-D2 model.

Morgen klaart het sterk op en wordt het beter weer. Het blijft droog en de zon laat zich veel zien in het gehele Alpengebied. Temperaturen in dal kunnen oplopen richting de 25 graden. Hochnebel in de dalen is te verwachten in de ochtend met name in het noordelijke Alpengebied dankzij een zwakke Bise. De wind is zwak tot matig en waait vanuit een noordoostelijke richting waarmee het aanvankelijk nog fris aanvoelt.

Nog een prachtig plaatje die genomen is van komeet Neowise afgelopen donderdagnacht op vrijdag. De komeet Neowise is de komende dagen nog vaker te zien bij heldere hemel ook in de Alpen. Saalfelden Leogang, via foto-webcam.eu

Maandag en dinsdag blijft de zon domineren en wordt het nog iets warmer dan de zondag. Vochtigere lucht bevindt zich aan de zuidkant van de Alpen en hier is de kans groter op regen- en onweersbuien later in de middag. Elders blijft het op de meeste plekken droog en zonnig in Alpen.

Woensdag trekt mogelijk een nieuwe zwakke storing over de Alpen. De bewolking neemt toe en er kan van tijd tot tijd regenvallen. Grote neerslaghoeveelheid worden op dit moment nog niet verwacht. Temperaturen in het dal blijven rond de 25 graden. Het is daarmee aan de iets koelere kant voor de tijd van het jaar en het is daarmee vrij aangenaam.

De komende dagen blijft het aan de koele kant voor de tijd van het jaar. Volgend weekend kunnen de temperaturen weer boven normaal uitkomen en meer hitte verwacht worden. Temp. afwijking ECWMF, woensdag 15 jul.
Experimentele lange-termijn verwachting voor neerslag van ECWMF voor 46 dagen vooruit. Deze laat zien dat een groot deel van Europa minder neerslag kan verwachten dan normaal de komende periode. Via Kachelmannwetter.com

Vooruitzicht
In de tweede helft van de week blijft het overwegend zonnig en droog. In de Zuid-Alpen bevindt zich vochtigere en warmere lucht en kan het in de namiddag en avond vaak leiden tot regen- en onweersbuien. Richting het weekend lijkt de temperatuur weer verder op te lopen dankzij een nieuwe hogedrukgebied. Deze weersituatie kan zorgen voor hoge temperaturen en toenemende kans op hitte. Over het algemeen geldt dat de periode 23 juli tot 23 augustus de warmste dagen van het jaar zijn. Dit worden ook wel de ‘Hundstagen’ genoemd. We kunnen dus nog wat hitte verwachten de komende weken.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.149 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier