Advertentie 

Algemeen: Een koufront nadert de Alpen en brengt koelere en vochtige lucht met zich mee vanuit het noordwesten. Van tijd tot tijd vallen er porties sneeuw waardoor de sneeuwcondities weer gaan verbeteren. De Zuid-Alpen krijgen te maken met een Genua laag die vochtige en zachte lucht met zich meebrengt. Richting komend weekend kan een südfohn gaan zorgen voor een flink pak sneeuw in de Zuid-Alpen.

Kou wint terrein terug 
De afgelopen dagen waren de sneeuwcondities erg wisselend in de Alpen, vooral door de sterke temperatuur stijging van de afgelopen paar dagen. Dit heeft geleid tot wat sneeuwverliezen in de lagere delen, vooral aan de noordkant van de Alpen viel er op zaterdagnacht en zondagochtend wat regen. Daarna maakte de regen plaats voor zonneschijn en gingen de temperaturen nog iets verder omhoog. Het voelde hierdoor eerder aan als lente dan als de winter.

Cb4KMUHW4AATQxB

 Mooie föhn wolken, zoals deze in de vorm van een sneeuwhaas. via Twitter SRF

obs_2016_02_22_18_00_3_2
obs_2016_02_22_18_00_462_2

Uitzonderlijke hoge temperaturen gisteren vooral aan de Alpennoordkant. Zowel Zwitserland als Oostenrijk kwam temperaturen lokaal boven de 15 graden uit. (Kachelmannwetter.de)

Gelukkig heeft deze kortstondige warme periode inmiddels zijn piek gehad en gaat de rest van de week weer een stuk koeler verlopen met van tijd tot tijd wat sneeuw. Vooral aan de noordkant van de Alpen gaat er vandaag en morgen weer wat sneeuw bijvallen. Hierdoor kunnen de sneeuwcondities weer wat gaan verbeteren na deze korte lenteachtige opleving. Op dit moment trekt een koufront al zuidwaarts over de Alpen die vandaag en morgen voor wat sneeuw gaat zorgen. De sneeuwgrens daalt hierbij van 2000m naar 1300m aan de noordkant van de Alpen later vandaag. De meeste sneeuw valt aan de Alpen noordkant variërend tussen de 10 a 20cm. Daarbij kan het af en toe ook stevig waaien.

Schermafbeelding 2016-02-23 om 08.29.28

Actueel radar beeld (9:30). Het koufront beweegt zich langzaam richting het zuiden. In onder andere winterberg heeft het alweer wat gesneeuwd.

Cb4ia6VUAAAw_vn.jpg-large-2

Het viel goed op zijn plaats vannacht: in Winterberg is weer wit met 5-10 centimeter verse sneeuw. Via Maarten Minkman

Sneeuwdump Zuid-Alpen?
Na wat verse sneeuwval vandaag en morgen lijkt donderdag redelijk droog te verlopen. Op vrijdag wordt het weer wat wisselvalliger en zorgt een sterk lage luchtdrukgebied boven Spanje voor een sterke zuidelijke stroming. Hierdoor kan het in de Zuid-Alpen flink los gaan komend weekend. Dit is ook goed terug te zien op de sneeuwverwachtingskaart met sneeuwhoeveelheden die ver boven een meter uitkomen voor sommige gebieden in de Zuid-Alpen.

111a69a06540b911_1ac21e84e88a175e@2x-2

Kaart met de sneeuwverwachting t/m zondag. Vooral vanaf vrijdag, op zaterdag en zondag gaat er veel sneeuw vallen in de Zuid-Alpen (bergfex.nl)

Rtavn1201

Een sterke zuidelijke storing (sudstau) brengt vochtige lucht vanaf de middellandse zee met zich mee een zorgt voor flinke sneeuwval in de Zuid Alpen komende weekend.

Kijken we nog wat verder vooruit dan lijkt de kou steeds meer terrein te gaan winnen.Vooral het weekend spreidt de kou zich over een groot deel uit van Europa. Hoe dit zich verder zal ontwikkelen gaan de we komende dagen goed in de gaten houden. Voorlopig lijkt het dus nog niet gedaan met de winter en komen er nog paar mooi sneeuwdagen aan. Nog een hele fijne dag gewenst!

Recm1682

Na het weekend breidt de kou zich verder uit over een groot deel van Europa. Voorlopig lijkt het nog niet gedaan met de winter!  

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 714 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier