Algemeen: hogedruk bepaalt het weerbeeld in de Alpen en met een naar west draaiende hoogtestroming krijgen we gaandeweg te maken met onbestendiger en vooral ook zachtere condities. In het weekend krijgen we te maken met een opkomend koufront, het wordt tijdelijk weer wat kouder en er gaat neerslag van betekenis vallen.

Markante verzachting, weekend tijdelijk kouder

Gisteren stond het weer in de Alpen in het teken van hogedruk of  beter gezegd twee hogedrukgebieden. Vanaf de Atlantische Oceaan was dit een “warmbloedig” hoog en een ander deel, het “koude”  hoog lag met kern boven oost Europa. Door de grote thermische drukverschillen in de atmosfeer tussen beide systemen hadden we op hoogte (8 tot 12 km) te maken met een zeer krachtige noordoostelijk hoogtestroming en zagen we de jetstream precies over de westelijk alpen verlopen.

1479142037824-1
Warmte en Koude hoog met daartussen de krachtige jet! Kaart via Meteo-Schweiz / Blog

Hoe anders echter de opbouw in de onderste laag van de atmosfeer, hier zagen we door de dalende luchtstroom binnen de hogedruk in toenemende mate een inversie ontstaan (subsidentie inversie). Deze was verantwoordelijk voor de veelal hardnekkige Hochnebel waarbij de bovengrens (de deksel van de inversie) in de loop van de dag in de inner-alpine en zuidelijke Alpen zelfs nog wat kon stijgen. In de middag was de bovengrens hier in Oberwallis zelfs bal gestegen tot 1800 meter en later in de avond tot 2200 a 2300 meter. Best wel opvallen temeer ook omdat juist het Wallis maar zelden Hochnebel heeft. De Hochnebel is vooral in de wintermaanden altijd heel fotogeniek en het leverde ook gisteren weer heel mooi plaatjes op!

salzburg1411
Salzburg onder de Hochenbel, te herkennen aan het oplichten van de Hochnebel gisteravond rond een uur of tien
warth1411
Vorweihnachtsstimmung Warth -Schrocken
dpl
Hochnebel ook heir in Oberwallis, bovengrens gistermiddag stijgend naar 1800 meter (Rosswald)
hnrw15h00
Rosswald Bergstation

Onder het motto van “Oben blau, unten grau” hadden we dus te maken met een dag met twee gezichten met vooral in de bergen volop zon. De temperaturen konden ietwat winst gaan pakken maar zacht was het allerminst. De zuidkant en “hotspot” Ticino” moesten het zelfs met wat lagere temperaturen doen en ook hier kwam het kwik niet of slechts nog met moeite boven de 10 graden uit.  Dit gaat de komende dagen echter veranderen en met het november wintertje en de sneeuw tot middelbare hoogtes is het dan gedaan!

rad1511
Radarbeeld van vanmorgen 09h20 met vooral weer veel Hochnebel en mist velden in de noordelijke Alpen en Italiaanse Po vlakte
0940_lm
Vandaag kunnen we nog even genieten van de mooie winterse plaatjes
valdisere1511
en dat geldt ook voor de Franse Alpen – Valdisere (via http://valdisere.roundshot.com/bellevarde/)

De komende twee dagen liggen we nog onder de invloed van een langgerekte zone van hogedruk die zich uitstrekt vanaf de Azoren via west en midden Europa tot in oost Europa. Door druk van een een afzakkende “IJsland” depressie zien we de hogedruk(brug) boven onze hoofden verder in ver val geraken dan wel naar het zuiden toe worden weggedrukt. met het doorschuiven van de hoogteas ten zuiden van de Alpen draait de hoogtestroming naar west en later zuidwestelijke richtingen en daarmee wordt aanzienlijk zachtere en vanuit het noordwesten ook toenemend vochtigere lucht (zwakke storingen /warmtefront) aangevoerd.

uk1511
UKMO isobaren en fronten kaart voor woensdag 00h00, de zachte lucht komt er vanuit het westen steeds meer in.

Zaterdag koufront
Op nadering van het koufront wordt het prefrontaal eerst nog föhnig en in de bergen komt een harde tot stormachtige zuidwestelijke wind te staan. Zaterdag volgt de passage van het koufront en dit gaat (tijdelijk) voor weer wat minder zachte condities zorgen. Mede door de ontwikkeling van een apart laagje boven het noorden van Italië gaat er neerslag van betekenis vallen met als zwaartepunt de (oostelijke) zuidkant.

kfzat
Zaterdag koufront en tijdelijk kouder

Lokaal kan  er hier onder gunstige (Stau) omstandigheden 70 tot 100 mm neerslag gaan vallen (GFS), uitgaande van het ECMWF echter beduidend minder. De sneeuwvalgrens ligt donderdag nog rond de 2000 meter, vrijdag dalend naar 1800 tot 1300 meter en zaterdag kan het in de koudere lucht sneeuwen tot 1000 meter en lokaal tot 800 meter. Aan de Zwitserse zuidkant sneeuwt het vanaf circa 1300 meter, in Wallis met aanhoudende Föhn geen tot nauwelijks neerslag. Op het T850hPa vlak daalt de temperatuur aan de noord en westkant van 8 a 10 naar 0 tot -2 graden en de vorstgrens naar 1500 tot 1200 meter.

svbergfex1511
Bergfex met de cumulatieve neerslaghoeveelheden (hogerop sneeuw) tot zondagochtend

Zondag is het dan alweer gedaan met dit mini-kou-invalletje. Onder invloed van volgende Atlantische depressie die naar het zuiden van de Britse Eilanden koerst en daar min of meer stationair wordt draait de stroming weer naar het zuidwesten en wordt de koudere lucht zondag weer naar het noordoosten terug dan wel weg geduwd. Het wordt opnieuw föhnig en de temperaturen gaan in alle hoogtes weer omhoog met op 1500 meter (T850hPA) dan gewoon weer 8 tot 10 graden. Doordat we weer met wat hogere barometerstanden te maken gaan krijgen en de aangevoerde lucht vrij droog is gaat de neerslag eruit.

zond1511
Zondag is de kour er alweer uit. GFS 12h00 zondag
t8501511
T850 hPa, zaterdag even de dip naar -2 graden maar dan gewoon weer richting de 10 graden (prikpunt Alpennnoordkant /Garmisch)
vg1511
En ook de vorstgrens na het weekend stijgend naar 3000 tot 3200m

Koude anomalie moet wijken voor warmte anomalie
Ook in het verdere verloop van de week verblijven we aan de warme kant van een langgolvige hoogtetrog die zich tot de Azoren uitzakt. Daarmee gaat het (zeer) zacht en droog verder waarbij het aan de noordkant aanhoudend föhnig zal zijn. De Alpenzuidkant ligt beschut voor de zachte zuidwestelijke hoogtestroming en daar kan het door een negatief “warmte-saldo” wat gaan afkoelen.

Tegen het einde van de week zou de hoogtetrog dan wat richting Spanje moeten gaan verplaatsen en krijgen de zuidwestelijke Alpen geleidelijk te maken met wat onbestendigere condities dan wel geleidelijk inzettende Stau. Of dit proces zich in westelijke richting zal gaan doorzetten -uitbreiden is nog zeer onzeker. Veel zal gaan afhangen in hoeverre de Russische hogedruk dit al of niet zal weten te frustreren.

vrijd2511
Tot het einde van de volgende week houden we de zachte zuidelijke stroming erin
anomec12now
De koude anomalie (tot 10 graden) die we nu hebben (T850hpa) gaat plaatsmaken voor een warmte anomalie
anomec12
volgende week gewoon 10 graden “overschot”

Omdat beide weermodellen voor de middel en langere termijn nu toch op 1 lijn zitten is het toch wel zeer waarschijnlijk dat we gaan evolueren naar een heel ander en vooral ook veel zachter weertype waarbij het aan de Alpennoordkant langere tijd föhnig zal gaan worden. Vooral de combinatie van de vanaf morgen binnenstromende veel zachtere en vooral ook vochtigere lucht zal een aanslag gaan geven op de vers gevallen sneeuw!

gfsens1511
GFS ensembles T850hPa met de zachte trend. Zaterdag tijdelijk even kouder en sneeuw tot rond de 1000 meter (prikpunt Alpennnoordkant)

Met deze helaas voor velen “anti-winterse” vooruitzichten sluiten we voor vandaag deze Alpenweerpraat. Morgen is Lander er weer en ik zie jullie graag overmorgen weer. Fijne dag vanuit een half bewolkt Oberwallis. Ciao

1511
Weerstatioin Termen (1020m) , nog ligt er 8cm sneeuw
bild1511
en blik in andere richting – Aletsch Arena -Riederfurka


Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 694 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer