Algemeen:  de Alpen liggen tot en met het weekend onder de invloed van een zwak tussenhoog waarbij een zwak koufront vandaag vooral de westelijke Alpen beïnvloedt. Volgende week krijgen we met een vlakke drukverdeling te maken waarbij begin volgende week de invloed van het hoogtelaag weer wat toeneemt.

Nazomeren met schoonheidsfoutjes

Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen weer genieten van volop zon en wat aangenamere temperaturen. Minder fraai was het nog in de oostelijke Alpen door de naweeën van het hoogtelaag.

De besneeuwde Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte met vooral in het oosten nog de bewolking

Van het westen uit begon de zon in de middag echter ook daar steeds meer terrein te veroveren maar tot in de avond bleef het in de oostelijke delen nog bewolkt.

Seekogel via @Kofelheini‏

Schneerutsch gevaar / dodelijk ongeval  
Helaas heeft de zomersneeuw gisteren voor een dodelijke ongeval gezorgd in de Berchtesgadener Alpen (Laafeldwände /ca.1650m), daarbij kwam een 24 jarige Nederlander om het leven. Het ongeluk gebeurde in de namiddag toen de vierkoppige familie door een Schneerutsch (sneeuwhoogte 20 tot 30cm) werd gegrepen en de jonge man 80 meter werd meegesleurd en overleed aan zwaar hoofdletsel.

Bij berg wandelen is het zaak goed op te passen voor Schneerutsch -Lawines (symbool foto)

Voor al diegenen die de bergen opzoeken om te gaan wandelen is het zaak om voorzichtig te zijn in verband met het gevaar van Schneerutschen of lawine’s door de oplopende temperaturen en vele sneeuw die regionaal is gevallen in de oostelijke Alpen

Na een frisse nacht met op uitgebreide schaal weer licht en in de hogere dalen lokaal ook matige nachtvorst en lokale Hochnebel staat het weerbeeld vandaag in het teken van zwakke hogedruk invloed.

Met het vorderen van de dag gaan vooral de westelijke Alpen met hogere bewolking (wolkenvelden) te maken krijgen door toedoen van een opkomend zwak koufront. Heel lokaal kan er in de oostelijke Alpen een buitje vallen. Sneeuwvalgrens variërend van 1800 meter in het oosten tot 3000 meter in het zuidwesten.

In het weekend verandert er grosso modo niet veel aan het rustige en stabiele hogedrukweer waarbij de zaterdag de beste dag moet gaan worden. Zondag nemen de neerslagkansen door opkomende lagedruk wel weer wat toe

Zondagmiddag avond trekt het hoogtelaagje ten noorden van de Alpen naar het westen

De middagtemperaturen liggen meest tussen de 15 en 20 graden, in het zuiden en Walllis lokaal tot 22 graden. Ook in de bergen is het vrij zacht met een vorstgrens die meest tussen de 3300 en 3500 meter zal liggen.

Retrogade hoogtelaagje
Begin volgende week zien we een krachtig hoog met een kerndruk van 1040 hPa boven Scandinavie liggen waarbij het via west Europa een verbinding aangaat met het Azorenhoog. Op zich gunstige ontwikkelingen in zake nazomerweer ware het niet dat alom bekende hoogtelaag dat tot dan boven de Balkan rondtolde dan nog in onze buurt ligt met met ook dan nog kans op neerslagkansen (buien)

Uitgaande van de kaarten van vanmorgen lijkt het er op dat afzwakkend het ten noorden van de Alpen langs trekt op weg naar het noorden van Nederland dinsdag wordt verwacht. Boven centraal Europa hebben we dan tevens met wat lagere druk dan wel vlakkere druk verdeling te maken.

GFS 500 hPa voor dinsdag

Vooral maandag en dinsdag zouden de neerslag (buien)kansen dan wat verder gaan toenemen! Met opnieuw wat koudere lucht in zijn bagage daalt de sneeuwvalgrens dan weer naar circa 2000 meter!

Vanaf woensdag gaat de Scandinavische hogedruk zich dan weer met het geheel bemoeien, de neerslagkansen nemen weer af en de zon krijgt weer steeds meer ruimte. Qua temperaturen verandert er dan niet veel. Het blijft ook echter dan zaak het hoogtelaag nog even goed in de smiezen te houden. Zo zien we dat het ECMWF het systeempje donderdag vrijdag nogmaals via Alpen naar de Balkan berekent!

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Hoe dat dan precies allemaal gaat verlopen gaan we de volgende dagen in kaart brengen, fijne dag en ciao vanuit een overwegend zonnig Oberwallis

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 875 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer