Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de invloed van hoog  Xandra neemt geleidelijke verder toe en met de aanvoer van drogere lucht en stijgende luchtdruk kan de atmosfeer weer verder stabiliseren en opwarmen. Vanaf woensdag stroomt vooral aan de zuidkant weer wat vochtigere warme lucht binnen waardoor de kans op lokale warmte onweders weer wat toeneemt. Vanaf vrijdag verder oplopende temperaturen en weer tropisch warm!

Nieuwe hittegolf in de maak

Altijd weer interessant de impact welke kleinschalige weer systemen op wat grotere hoogte ook op de lagere atmosfeer kunnen hebben. Veelal zijn ze op de gewone weerkaarten niet eens te zien en worden dan ook nog wel eens “gemist”. Laten we er in aanloop naar het weerbericht eens wat nader na kijken;

UKMO bodemkaart voor vandaag. Op deze kaart is van het hoogtelaag als zodanig niets terug te vinden.Fenomeen hoogtelaag
Onze trouwe volgers en weerkenners weten dat we daarmee koude putjes of hoogte laagjes bedoelen. In het Engels spreekt men van upper level lows en in het Duits ook van Kaltlufttropfen. Sinds mijn “internet meteo tijd“, pak hem beet vanaf eind jaren 90, ben ik mede ook door de weer discussies destijds via het Duitse “Wetter Zentrale Forum“, me gaan verdiepen in de synoptische kant en discussies met betrekking tot dit soort weer-systemen. Nog steeds vervolg ik altijd ze met veel interesse en verbaas me ook elke keer weer over hun invloed op het Europese weer en vooral ook het weer in de Alpen in zowel de zomer als ook winter.

Een hoogtelaag (upper-level-low) is een lagedrukgebied in de hogere lagen van de atmosfeer (boven het 500 hPa vlak (5000 meter) gevuld met koude lucht dat zich door de centrifugale krachten afsnoert van de hoogtestroming (straalstroom).

Mooi voorbeeld van een afgesnoerd hoogtelaagje boven zuid Duitsland (2015)

Hierdoor houden ze zichzelf in stand: ze zuigen warme lucht tot op grote hoogte aan waardoor ze afkoelt en het vocht erin condenseert, hetgeen de kou doet toenemen. Vaak bevindt zich aan de grond een lagedrukgebied en deze worden veelal “gestuurd” door de ontwikkelingen in de wat hogere atmosfeer en daarmee dus ook door het hoogtelaag.

Bij de interpretatie van hoogte weerkaarten spelen deze hoogtelagen met veelal geïsoleerde gebieden waar zich de veel koudere lucht bevindt een grote rol. Vaak vallen ze op de hoogtekaarten direct op door hun “ovale /ei”- vorm en ook het gedrag ervan is, net als bij een draaiend ei,  “wispelturig” en vaak onberekenbaar.

Koers van een hoogtelaagje in oktober 2015. Voor de weermodellen vormen dit soort systemen met hun wispelturige en eigenzinnige karkater nogal eens Kopfzerbrechen en kunnen de weersverwachtingen zelfs op vrij korte termijn  volledig op de kop zetten!
Lage temperaturen hoog in de lucht zijn ’s zomers bijvoorbeeld na een periode van gelijkmatige warmte vaak aanleiding van onrustig weer met afwisselende neerslag en (zware) onweersbuien. In de winter veroorzaken ze vaak felle winterse buien en in de bergen sneeuwbuien met soms zelfs soms een klap onweer.
Hoogtelaag / Genualaag
In de vorige weerpraatjes hebben we de afgelopen dagen zo’n afgesnoerd gevolgd op zijn koers via de westelijke Alpen naar de Golf van Genua en inmiddels konden we ook weer mooi getuige zijn van de uitwerkingen. In de loop van de zondagmiddag ontstonden de eerste regen en onweersbuien en met het verder verplaatsen van het hoogtelaag richting noord Italië verplaatste de neerslag en buien zich ook verder tot over de zuidelijke Alpen en noord Italië.

Animatie koers (hoogte)laag en buien van afgelopen zaterdag
Tot maandag ochtend viel er 20 tot 60 mm aan neerslag en lokaal ook nog meer. Met het instromen van de koudere lucht en ondersteund door inzettende neerslag afkoeling gingen ook de temperaturen flink onderuit. In de Alpen daalde het nulgradenniveau tot maandagochtend deels tot 2000 meter en ging de neerslag in sneeuw over. In het hooggebergte was het maandagochtend dan ook een winters ontwaken waarbij het even weer compleet winters was. Op 3000 meter vroor het een graad of 5 en was er  20 tot 40 cm sneeuw gevallen. Hieronder een “winterse” impressie van maandagochtend 15 juli!
Hörnlihütte (Zermatt / Oberwallis, 3200m) Via Tamara Casale Giuseppe
Sulden (Süd-Tirol, AT) Madritschhütte (2800 m)

Overdag nam de invloed van het wegtrekkende hoogtelaag weer af en vooral in de westelijke Alpen kwam met stijgende luchtdruk de zon weer tevoorschijn. De oostelijke Alpen hadden echter ook gisteren nog te maken met de invloed van lagedruk en onstabiele luchtmassa’s en hier ontwikkelden zich weer lokale regen en onweersbuien.

Geheel volgens verwachting trekt het hoogtelaag vandaag verder via de Tyrreense Zee naar het zuiden van Italië en vervolgens verder naar het vaste land van Griekenland en later Turkije.

Het hoogtelaag met de buien lag gisteravond net ten westen va Corsica

Gisteren zorgde het vooral in de Golf van Genua en de noordelijk Tyrreense Zee als ook in Corsica voor talrijke regen en onweersbuien. Lokaal waren dit zware buien met ook de vorming van tornado’s dan wel waterhozen.

Pakken we de weerkaarten van vanmorgen erbij dan zien we het systeem vanmorgen al weer boven het zuiden van Italië liggen. De Alpen krijgen vandaag te maken met een uitloper van hoog Xandra.

Met de aanvoer van drogere lucht die ook nog eens verder wordt afgedroogd door de dalende luchtbewegingen binnen het hoog gaat het weerbeeld overal verder verbeteren. Na een frisse start met vooral aan de noordkant ook nog wat rest bewolking gaat met veel zon kan het kwik weer een graad of 5 winst gaan pakken en belooft het een heel fraaie zomerdag te gaan worden.

In de middag komt het kwik tussen de 23 en 28 graden te liggen. Ook in de bergen gaat het weer opwarmen en de vorstgrens stijgt in de westelijke Alpen weer naar 3800 tot 42000 meter. In de oostelijke Alpen komt de opwarming pas in de middag en avond op gang en is het een aantal graden koeler met een vorstgrens die nog rond de 3200 meter zal pendelen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Warmer
In het verdere verloop van de week gaat het kwik geleidelijk verder omhoog en komt ook de 30 graden weer in bereik. Omdat er, en dat geldt met name voor de zuidelijk Alpen, weer wat vochtigere lucht binnenstroomt, neemt ondersteund door de dagelijkse gang de kans op een lokale regen of onweersbui wel weer wat toe.

In het weekend en met de start van de volgende week gaat aan de voorzijde van een Atlantische depressie in het zeegebied ten zuidwesten van IJsland de hoogtestroming de zuidwesthoek opzoeken. Tegelijkertijd gaat ook een warme (subtropen) hoogterug zich naar het noorden en noordoosten uitbreiden.

ECMWF (EC12) met een  zomerhoog boven Europa en de aanvoer van zeer warme lucht vanuit zuidelijke regionen in de loop van de volgende week
Begin volgende week zou dan een apart filiaal van hogedruk met zwaartepunt boven west en centraal Europa stelling moeten gaan nemen. Dat betekent dan van het zuiden uit de temperaturen in grote delen van west en midden Europa verder gaan oplopen en het weer tropisch warm gaat worden. In eerste instantie wordt het 30 tot 35 graden maar uiteindelijk kan het kwik doorstomen naar 36 tot 38 graden en mogelijk gaan er weer hitte records sneuvelen

Een soortgelijk beeld zien we ook weer bij het GFS vanmorgen, hoe warm of heet het precies gaat worden zal onder meer gaan afhangen van de exacte positie van het hoog
Hoe het één en ander precies gaat evolueren zal mede gaan afhangen van de exacte posities die de sturende druksystemen en met name het hoog zullen gaan innemen. De komende dagen meer daarover. Voor nu een fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een praktisch onbewolkt maar (nog) fris Termen in Oberwallis.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 695 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier