Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een koufront samengaand met depressie  – Nina – trekt de komende 24 uur over Alpen. In de tweede helft van de week krijgen we te maken met een uitloper van het Azorenhoog dat als apart filiaal naar oost Europa trekt en waarmee we opnieuw in veel zachtere zuidelijke hoogtestroming geraken.

Extreem mild

In het voorveld van een Atlantische depressie en een langzaam naderend koufront werd gisteren met een in kracht zuidwestelijke hoogtestroming voor de tijd van het jaar buitengewoon zachte van origine subtropische lucht aangevoerd. Door de wat toenemende drukgradiënt werd het aan de noordkant van de Alpen bovendien ook föhnig.

Föhnige wolkenluchten bovend e Oberwalliser Alpen en Simplon gisteren gezien vanuit Rosswald. Met 16 graden op 1800 meter was het ook buitengewoon zacht
Chalet Bergfriede
Perfect wandelweer gisteren. Op weg van Termen naar Rosswald

Ondersteund door de zon kon het kwik lokaal oplopen tot 21 a 23 graden. Ook in de bergen was het buitengewoon mild en de meeste sneeuw die  de afgelopen tijd is gevallen is benden de 2200 a 2400 grotendeels of zelfs geheel weer verdwenen. Hieronder twee plaatjes vanuit het Obergoms in het oostelijke Oberwallis tijdens de sneeuwval op 26-10 en gisteren

Hieronder nog een fraai beeld gisteren vanaf de Seegrube in Oostenrijk met blik op het Inntal en Innsbruck. Ook hier enkel nog sneeuw in het hooggebergte

Opkomend koufront

Ook vandaag belooft het speciaal in de oostelijke Alpen nogmaals een zeer milde herfstdag te worden. Tussen hoog – Ramesh – met kern boven de Atlantische Oceaan en depressie  – Nina – met kern ten noorden van Scandinavie wordt vooral in de oostelijke Alpen eerst nog zeer zachte lucht aangevoerd. kan het kwik met de aanvoer van zeer zachte lucht in het voorveld van het naderende koufront nogmaals tot 20 a 23 gaan oplopen.

De westelijke Alpen krijgen te maken met een koufront en neerslag gevolgd door duidelijk minder zachte luchtmassa’s. Met het koufront trekt ook een band met neerslag van west naar oost over de Alpen.

Aanvankelijk sneeuwt het enkel in het hooggebergte vanaf circa 2800 meter. Met het vorderen van de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens geleidelijk naar 1900 tot 1400 meter.

Sneeuwvalgrens vanmiddag 13h00
Sneeuwvalgrens morgenmiddag

Veel neerslag word door de vrij hoge luchtdruk op het doortrekkende koufront niet verwacht en datzelfde geldt voor de sneeuw. In het hooggebergte kan met zwaartepunt voor de westelijke Alpen 10 tot 20 cm vallen, elders blijft het bij enkele centimeters of gewoon niets. Hieronder de neerslag en sneeuwverwachting tot en met woensdagmiddag volgens het Franse Arpege Model

Morgen woensdag hebben we nog met het naar het oosten wegtrekkende koufront te maken en vooral in de ochtend kan er steeds weer wat neerslag vallen. Het is dan eens tuk afgekoeld met maxima nog maar van 5 tot 15 graden. Algemeen zachter en zonniger het is met een opstekende Nordföhn aan de zuidkant.

Hogedruk, opnieuw zeer zacht

Vanaf donderdag krijgen we te maken met een volgende filiaal van hogedruk dat zich van het Azorenhoog gaat afsplitsen en vervolgens tot in het weekend met zijn kern ten noorden van de Alpen naar oost Europa verplaatst. Na passage van de hoogteas draait de stroming weer naar zuidelijke richtingen en wordt weer veel zachtere lucht op transport naar het noorden gezet.

Ook in de Alpen gaan de temperaturen dan weer dagelijks in de lift en ook in de bergen wordt het weer zeer zacht. De vorstgrens komt dan weer tussen de 3200 en 3600 meter te liggen.

Unten grau, oben blau

Door de subsidentie inversie neemt dan wel de kans op mist en Hochnebel toe, dat geldt speciaal voor gebieden bij grotere wateroppervlaktes. Het is dan ook altijd weer afwachten in hoeverre de steeds zwakker wordende november zon in staat zal zijn de Hochnebel te doen wegbranden. Onder de grijs grauwe deken zal het eens tuk killer zijn dat erboven waar de zon volop zal schijnen en het vooral tussen de 1000 en 1400 meter zeer zacht zal zijn.

Scandinavie hoog

Met de nieuwe week lijkt het zwaartepunt van de hogedruk boven Scandinavie en de Baltische Staten te komen. Boven de Atlantische Oceaan zien we dan lagedruk en een hoogtetrog die ver naar het zuiden uitzakt. Deze constellatie met de ongunstige positie van de hoogteas gaat de hoogtestroming naar de zuidoosthoek brengen en ook vanuit deze hoek zal (zeer) zachte lucht worden aangevoerd. Ondanks de noordelijke hogedruk dus ook nu weer een anti-winterse setting.

Wel zal vooral in de onderste atmosfeer door de afnemende warmte instraling (langere wordende en afkoelende nachten) de temperatuur geleidelijk een wat dalende trend gaan geven. In de dalen en mogelijk in de lager gelegen regio’s zou dat dan wat nachtvorst (stralingsvorst) kunnen gaan opleveren. In de bergen blijft het echter ook dan zacht tot zeer zacht voor de tijd van het jaar.

Hieronder de GFS ensembles T850 hPa (1500m) en T2m voor regio Tirol en Vorarlberg. Gedurende de gehele periode ruim boven het langjarig klimatologisch gemiddelde (rode lijn). Later in de periode aan de grond dan ook rond of zelfs iets eronder.

Met deze (voorlopig nog) anti-winterse vooruitzichten sluiten we dit Alpenweerbericht. Morgen is Arjan er weer met een nieuw Alpenweerbericht. Vanuit de Oberwalliser Alpen een heel fijne dag gewenst, blijf gezonden en volgen, Ciao

De nieuw WINTERVERWACHTING al gelezen – Zie HIER

(Visited 330 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier