Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vanaf vrijdag keert de winter weer terug in de Alpen met sneeuw en koudere lucht. In alle regio’s van de Alpen gaat het voor een langere tijd sneeuwen en gaat de temperatuur flink naar beneden. Regionaal valt de komende dagen enkele tientallen centimeters verse sneeuw. Alle details over de sneeuw, binnenstromende kou en het vervolg lees je in dit nieuwe weerbericht.

Sinds vrijdag is het weer gaan sneeuwen in de Alpen. Een lagedrukgebied trekt ten zuiden van de Alpen langzaam van west naar oost. Hierdoor gaat het in alle Alpenregio’s voor een langere tijd sneeuwen. De meeste sneeuw wordt ten zuiden van de Alpenhoofdkam verwacht. Tot en met zaterdagochtend valt in deze regio 20 tot 40 centimeter sneeuw boven de 1000 à 1200 meter. Lokaal kan in Noord-Italië tot een halve meter verse sneeuw vallen. Ten noorden van de Alpenhoofdkam valt 5 tot 15 centimeter verse sneeuw tot en met zaterdagochtend. Doordat de lucht aan de noordkant kouder is ligt de sneeuwvalgrens wat lager: 800 tot 1000 meter.

Sneeuw en dalende sneeuwvalgrens

Op zaterdag trekt het lagedrukgebied verder richting het oosten. In de Franse Alpen en het noordwesten van Italië wordt het dan al droog, maar ten noorden van de Alpenhoofdkam en de oostelijke helft van de Alpen blijft het sneeuwen. Op zaterdagochtend ligt de sneeuwvalgrens rond de 800 tot 1000 meter aan de noordkant van de Alpen en 1000 tot 1200 meter aan de zuidkant. Doordat koelere lucht de Alpen weet te bereiken zakt de sneeuwvalgrens geleidelijk in de loop van de dag. Deze daalt uiteindelijk richting de 500 à 700 meter aan de noordkant tot 800 à 1000 meter aan de zuidkant van de hoofdkam.

Ook Zuid-Duitsland krijgt hierdoor uiteindelijk in de loop van zaterdag te maken met regen die over zal gaan in sneeuwval tot in de lager gelegen delen. Op zaterdag valt regionaal nog zo’n 5 tot 20 centimeter verse sneeuw. In de dalen kan de neerslag, afhankelijk van de hoogte, in eerste instantie nog als regen of natte sneeuw vallen voordat deze overgaat in ‘droge’ sneeuw. Naast de koudere lucht staat er een zwakke tot in de bergen matige oostelijke wind.

Vanaf zondag aanvoer (zeer) koude lucht

Ook zondag zal het nog sneeuwen in een groot deel van de Alpen, met uitzondering van de (zuid)westelijke helft. De meeste sneeuw wordt in de oostelijke helft van de Alpen verwacht. Regionaal wordt op zondag 10 tot 20 centimeter verse sneeuw verwacht. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 500 meter aan de noordkant en 800 meter aan de zuidkant van de hoofdkam. Al met al kunnen alle regio’s van de Alpen zich opmaken voor sneeuwval. Op grote schaal wordt tussen de 20 tot 40 centimeter sneeuw verwacht tot en met zondag, lokaal is iets meer dan een halve meter mogelijk. In de zuidwestelijke helft van de Alpen en Karinthië valt beduidend minder sneeuw.

Na zondag trekt het lagedrukgebied weg van de Alpen en hiermee zal de neerslag ook grotendeels verdwijnen. Verspreid over de noordkant van de Alpen kunnen op maandag nog wat sneeuwbuien voorkomen, maar om grote hoeveelheden neerslag gaat het dan niet meer. Dit is anders in het noordwesten van Italië (Piedmont regio). Hier wordt juist vanaf maandag dankzij een sterke oostelijke stroming wel sneeuw verwacht. Deze oostelijke stroming brengt niet alleen sneeuw in deze regio, maar ook de aanvoer van zeer koude lucht. Op 1500 meter hoogte worden op maandagmiddag temperaturen verwacht van -11 graden aan de noordkant tot -2 graden aan de zuidkant van de hoofdkam. Daarbij bestaat de kans dat het in veel regio’s op maandagochtend ‘warmer’ is dan maandagmiddag.

Weerkaart voor maandag. Het lagedrukgebied ten zuiden van de Alpen trekt weg van de Alpen. Een krachtig hogedrukgebied boven de Noordzee zorgt voor een strakke oostelijke stroming en aanvoer van koudere lucht.

Met name in de noordoostelijke helft van de Alpen zal het voor het gevoel nog kouder zijn. Hier waait namelijk nog altijd een zwakke tot in de bergen matige oostelijke wind. De gevoelstemperatuur zal dus nog lager komen te liggen dan de ‘gewone’ luchttemperatuur. Daarnaast is er maandag voor het grootste deel nog grotendeels bewolking aanwezig.

Meer ruimte voor de zon, wel minder koud

Vanaf dinsdag nemen de kansen op opklaringen steeds meer toe. In eerste instantie met name in de oostelijke helft van de Alpen, en later ook in andere regio’s. Daarnaast zal de kou dinsdag al een stuk minder zijn met temperaturen op 1500 meter hoogte tussen de -4 tot -6 graden. Dit heeft te maken met de windrichting die gaat veranderen vanaf dinsdag. De strakke oostelijke stroming maakt plaats voor een meer zuidoostelijke stroming waardoor zachtere lucht aangevoerd kan worden. Toch lijkt het erop dat het niet heel zacht zal worden. Op 1500 meter hoogte zullen de temperaturen rond of iets onder het vriespunt liggen.

Al met al keert de winter dus weer terug in de Alpen. In eerste instantie met sneeuw waarbij regionaal enkele tientallen centimeters valt. Daarna tijdelijk flink kouder, maar de echt zachte lucht lijkt in de nieuwe week nog niet terug te keren.

(Visited 2.915 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier