Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; aan de voorzijde van een Atlantische hoogtetrog die zich vanaf de Britse Eilanden, over de Golf van Biskaje  tot over het Iberische Schiereiland uitstrekt heeft zich boven west Europa en de Alpen een krachtig zuid(westelijk) stroming ingesteld. Mede onder invloed van apart (hoogte)laag boven de westelijke Middellandse Zee heeft zich daarbij een krachtige Südföhn situatie ontwikkeld. Langs de westelijke zuidkant van de Alpenhoofdkam stuwen zich toenemend vochtige luchtmassa’s.

Tot 21 graden in de Föhndalen, inzettende sneeuwval zuidkant

Geheel volgens de verwachting namen de drukverschillen tussen de Alpenzuidkant en de Alpennoordkant gisteren verder toe en daarmee ook de föhn. In de noordelijk föhn gebieden steeg het kwik overdag naar 18 tot 19 graden en bereikte de Föhn stormkracht.

Krachtige föhn door zuidelijke jetstream gericht op de Alpen Kaart voor dinsdagochtend

Nog heftigere ging het er aan toe in de bergen waar de windstoten met orkaankracht werden gemeld. Zo meldde het Klingenstock (1995m) in het Zwitsers kanton Schwyz gisteren overdag al windpieken tot 183 km/h en vannacht maar liefst 203 km/h!!
Webcam zie – HIER – Opvallend ook de extreme minima die met de Föhnstorm meest zo rond de 18 a 19 graden bleven hangen.

Föhn Klingenstock (Schwyz) gezien door de Kachelmannwebcam. Door Saharazand levert dit heel fraaie kleuren op in de schemering van de dag

Het moge duidelijk zijn dat de sneeuw in de lagere delen en dalen weinig tot geen kans maakt tegen dit thermische (föhn) geweld en tot grotere hoogtes is de afgelopen dagen een groot deel en in de lager regionen zo niet alles verdwenen. Ook op de sneeuw in ons partnergebied het Kleinwalsertal (Vorarlberg) is tot 1300 a 1400 meter veel sneeuw verdwenen en ook vanuit Mittelberg meldde Hans ter Braak op 1200 tot 1300 meter hoogte met de föhn(storm) 10 graden in  de plus en is er helaas ook hier veel sneeuw verdwenen.

Prachtige Föhnstemming vanmorgen bij Hans ter Braak in Mittelberg. Helaas is door de Föhnstorm ook hier de meeste sneeuw weer weggesmolten!

De mooie rode en oranje avond en ochtendschemer hebben we te danken aan Saharazand -stof welke in de hoogtestroming is opgenomen en vanuit noord Afrika in de hogere atmosfeer tot over grote delen van west Europa en de Alpen uitwaaiert.

Prachtige zonsopkomst vanmorgen ook in Innsbruck. Foto Remco Graas

Overigens hadden niet alleen de Alpen met de föhn te maken. Eenzelfde beeld zagen we gisteren in de Pyreneeën. Aan de noordkant in het zuiden van Frankrijk steeg het kwik lokaal met de föhn naar 21 tot 22 graden!

Mooi was de afdrogende werking van de föhn boven de Pyreneeën gisteren ook te zien vanuit de ruimte

In de regionen waar de föhn minder krachtig was en -of niet door de koudere plaklaag kon heen breken (inversie) was het een heel stuk kouder. Ook overdag kwam hier het kwik niet of maar nauwelijks bovhen het vriespunt uit. Op wat grotere hoogte manifesteerde zich echter ook hier de zeer zachte noord Afrikaanse luchtmassa’s.

Frostig onder de inversie gisteren in Saalfelden (Salzburg)

Vandaag zal de föhn(storm) zien voorlopige hoogtepunt bereiken en van west naar oost in kracht gaan afnemen. Met het heersende stromingspatroon houden we echter de zuidelijke aanvoer en ook de zuid overdruk waardoor het aan de noordkant tot vrijdag föhnig en voor de tijd van het jaar veel te zacht verder gaat.

Südstau
Langs de centrale Alpenzuidkant begint zich nu meer en meer de vochtige lucht te stuwen en dat gaat zich de komende dagen vertalen in neerslag. Terwijl op ht T850 hPa vlak (1500 meter) de temperaturen vandaag tot 12 a 14 graden gaan uitkomen en er lokaal aan de grond 20 tot 21 graden kan worden gehaald is het aan de zuidkant onder de bewolking en in de neerslag een heel stuk koeler.

Op 850 hPa is het met 2 tot 6 graden meest wel gedaan en in de neerslag kan het ook nog verder afkoelen. De sneeuwvalgrens kent een grote variatie maar zal zich meest tussen de 1500 en 2000 meter ophouden. Bij intensieve Stauneerslag in de beschutte dalen deels ook nog een heel stuk lager (1400 tot 1200 meter)

Radarbeeld Alpen 09h40. Via WetterOnline.de

Kijken we nog even naar de laatste neerslagprognoses dan zien we tot en met zaterdag neerslaghoeveelhden die oplopen tot 80 tot 150 mm en lokaal tot 170 a 200 mm. In het hooggebergte wordt 50 tot 100 cm en lokaal hogerop ook nog meer sneeuw berekend.

Arpege sneeuw cumulatief tot en met vrijdag

Vrijdag leeft de föhn op nadering van een koufront nogmaals op om vervolgens van west naar oost snel te verdwijnen. Dan zou ook de noordkant eindelijk weer een neerslag kunnen gaan krijgen en ook aan de zuidkant gaat de neerslag nogmaals intensiveren.

Aanvankelijk sneeuwt het in de nog warmere lucht vanaf 1700 tot 2000 meter. Met het instromen van de koudere lucht in avond en nacht op zaterdag en op zaterdag  sneeuwvalgrens tijdelijk tot 1200 a 700 meter zal dalen. richting de Zondag volgt in samenspel met een overtrekkende zwak hoogt weer een portie wat zachtere(föhn) lucht en stijg de sneeuwvalgrens aan de noordkant weer tot 1600 meter

De ontwikkelingen vanaf  de nieuwe week zijn nog onzeker. Het ECMWF laat met de jetstream ergens in de buurt van de Alpen en een hoog net ten westen van de Alpen tijdens de kerst nog in de wat koudere luchtmassa’s vertoeven met sneeuwkansen voor de noordelijke Alpen. Met het doorschuiven van het hoog naar het oosten berekent het model in de tweede helft van de week dan echter toch weer een veel zachtere weerfase.

ECMWF met het hoog donderdag 26 december met kern boven Duitsland en de aanvoer van koude (sneeuw?)lucht vanuit het noordwesten

Het GFS berekent het hoog met de start van de nieuw week ietwat oostelijker waarbij aan de zuidwest flank ervan een volgende veel zachtere fase wordt ingeleid. Of het dan met de kerstdagen weer gaat afkoelen of dat we toch in de wat koudere lucht verblijven met sneeuwkansen is nog onduidelijk. Duidelijk is wel dat er ook dan nog geen einde komt aan het te zachte en onbestendige winterweer en ook december in navolging van november (zeer) zacht zal gaan verlopen.

Ensembles multimodel prikpunt Vorarlberg Mittelberg

Tot zover voor deze ochtend. Ondanks zachte anti winterse toestanden en vooruitzichten gewoon blijven volgen! Morgen zijn er weer met dan hopelijk wat meer winterse signalen in de kaarten! Fijne dag en ciao vanuit Rosswald op Oberwallis ( 2 graden, een enkele vlok en een sneeuwhoogte van 80 cm)

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.871 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Alpen – Aanslag op sneeuwdek door Föhnstorm, verse sneeuw Südstau”

 • Marie
  17 december 2019 at 13:14

  Dank! Hier alleen nogsteeds grote twijfel. Overmorgen (donderdag) het plan om voor een paar dagen naar Oostenrijk te vertrekken, maar waar? Twijfel nu tussen Sölden en Ischgl. Allebei lijkt het dan 3 dagen in de sneeuwbuien skiën te worden, maar de föhn (vooral de sterke wind) op vrijdag baart mij wat zorgen. Nog maar even doortwijfelen dan 😉

 • Alex
  17 december 2019 at 17:05

  Het is prima vertoeven in Sölden, maar ook daar zijn de dalafdalingen toch echt toe aan kou en sneeuw. Ook hier de afgelopen dagen veel sneeuw in het dal weggesmolten, maar boven de 2000m is de sneeuw prima.

  • Johann
   17 december 2019 at 17:22

   Thx Alex. Hier in Oberwallis vandaag grijs en grauw. Rosswald (1800m) waar ik momenteel verblijf een graadje of 2 en af en toe wat (natte) sneeuw. Veel te warm natuurlijk. Vrijdag dan weer interessant met N-Italië laag en meer neerslag, sneeuw en dalende temperaturen (KF) Sneeuwvalgrens voor de lagere delen nog spannend (1200 – 1000 m)

   • Richard
    18 december 2019 at 11:09

    En voor Saalbach kunnen we daar nog wat verwachten dit weekend zie veel verschillen 10 cm dan weer 30 cm.

    • Johann
     18 december 2019 at 11:47

     Zal ergens tussen die orde van grootte gaan uitkomen Richard. Hieronder prognose (mulitmodel)

     • RichardB
      18 december 2019 at 12:42

      Ik teken ervoor hopen dat het uitkomt.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier