Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  een hoogte(laag) snoert richting de Golf van Biskaje en het Iberische Schiereiland af en houdt de komende dagen een zachte zuidelijke stroming in stand. Terwijl aan de (westelijke) Alpen zuidkant steeds weer vochtige lucht stuwt profiteert de noordkant met föhn van drogere en warmere condities.

Veel neerslag in Südstau westelijke Alpen verwacht

De zondag maakte voor wat betreft de zon zijn naam vooral in de noordelijke en oostelijke waar. Met volop zon, de aanvoer van zeer zachte lucht uit het Middellandse zee gebied en ondersteund door de föhn steeg het kwik aan de noordkant (nipt) weer tot zomerse hoogtes. Ook in Oostenrijk werd gisteren de zomerse 25 graden geknakt met zowel in Bregenz als in Salzburg-City 25.1 °C graden. Opnieuw iets warmer werd het in Zwitserland met als topper Hemishofen (Schafhausen) met 25.4 graden.

Langzaam maar zeker verovert de lente ook de Alpen. Via Twitter Jungfrau Region @JungfrauRegion

Vooral naar het oosten toe met de föhn knal blauwe lucht. Via Twitter Leogang @leogang Westgipfel #Saalbach

Minder fraai was het in de westelijke zuidelijke Alpen en deels ook aangrenzende inner alpine gebieden. Met de nog wat in kracht toegenomen zuidelijke hoogtestroming stuwde zich hier de vochtigere lucht met als gevolg meer bewolking. In de zuidelijke Walliser Alpen en de aangrenzende Italiaanse Alpen viel ook neerslag en boven de 1800 meter sneeuw.

Verder hadden overigens niet alleen te maken met wolken maar tevens met Sahara stof in de hogere atmosfeer die voor een wat wazig zonnetje zorgde. Vooral met een laag staande zon en in combinatie met de wat vochtigere lucht leverde dit soms heel fraaie plaatjes op.
Bijzondere structuren en kleuren op de satelliet foto veroorzaakt door het Sahara stof. Bron foto SRF Meteo @srfmeteo
Südstau – Südföhn
Vanaf de Atlantische Oceaan zien we de komende 24 uur een hoogtelaag zich vanaf de Atlantische hoogte trog afsnoeren richting de Golf van Biskaje en vervolgens blijft dit systeem quasi stationair boven het zuidwesten van Europa rondtollen.
Storingen zorgen daarbij vooral in de westelijke Alpen periodiek voor wat (buiige) neerslag.
Veel meer neerslag gaat er in de Stau van de westelijke Alpenzuidkant vallen. Tot het einde van de week berekenen de modellen hier lokaal neerslag hoeveelheden van 100 tot 200 mm.

GFS neerslag cumulatief tot het einde van de week, lokaal berekent het model meer dan 200 mm aan neerslag!

In het hooggebergte valt de neerslag in vast vorm en moet er met 100 tot 150 cm aan Neuschnee rekening worden gehouden en lokaal op de hoogste toppen ook nog meer! De sneeuwvalgrens ligt in de neerslag meest zo rond de 1400 a 1500 meter.

Arpege sneeuwval cumulatief tot en met donderdag
De Alpennoordkant blijft Föhn begunstigt, het is eer meest droog en föhnig opgeklaard en vooral naar het oosten toe ook zonnig. Met föhn en de aanvoer van zachte lucht stijgt het kwik hier tot 23 a 25 graden en lokaal (vandaag) ook nog wat meer.

GFS T850 hPa voor donderdag 00h00 met op 1500 meter tempeaturen van 12 tot 14 graden. Aan de grond genoeg voor 23 tot 25 graden
Naar het zich laat aanzien komt er in het weekend een einde aan de Südstau situatie en met afnemende drukverschillen ook aan de föhn. We evolueren dan tussen lagedruk boven de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee (hoogtelaagje) en hogedruk boven noordoost Europa meer naar een zwakke drukverdeling met weinig drukgradiënt.

GFS 500 hPa, vanaf vrijdag met een naar ZO draaiende hoogtestroming einde aan de Südstau situatie
Met een overwegend zuidoostelijke hoogtestroming wordt ook dan (zeer) zachte maar ook wat drogere lucht aangevoerd en gaat het ook aan de zuidkant weer verbeteren en opwarmen.

GFS ensembles zuidelijke Alpen (Tessin)
Of op de nog wat langere termijn de noordelijke hogedruk zijn invloed meer naar midden en west Europa kan gaan uitbreiden of dat we toch weer meer onder invloed van lage druk geraken is nog onzeker. Vrij zeker is wel dat het zachte lenteweer voorlopig niets te duchten zal hebben van kou invallen vanuit het noorden.
Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de oplopende temperaturen blijft de situatie veelal precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 214 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier