Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen lagedruk – Wilma – boven Frankrijk en Spanje en hogedruk –Uwe– boven oost Europa wordt met een zuidelijke hoogtestroming vochtig warme lucht naar het noorden getransporteerd. Met de lagedruk en vlakke drukverdeling is de atmosfeer vooral naar het westen toe labiel van opbouw. Vanaf vrijdag van het westen uit volgende inkomende “warme” hoogterug!

Vanaf vrijdag vanuit westen uit stabilisatie en warmer

Onveranderd hebben we in grote delen van west en centraal Europa als ook in de Alpen te maken met een vlakke drukverdeling (weinig drukgradiënt) en de aanvoer van vochtig warme lucht vanuit zuidelijke regionen.

Vooral de westelijke Alpen hebben te maken met de invloed van lagedruk boven Frankrijk en ook gisteren ontwikkelden zich hier ondersteund door de dagelijkse gang weer diverse regen en onweersbuien. De meest zware exemplaren gingen opnieuw vergezeld van veel neerslag met lokaal ook hagel en zware windstoten.

Onweer boven het Lac Léman ( Montreux) . Via Twitter Keraunos

De noordelijke Alpen profiteerden net als ook gisteren van een zwakke föhn waardoor de buien activiteit hier werd onderdruk. De middagtemperaturen stegen tot zomerse  25 a 28 graden en lokaal met veel zon en ondersteund door de föhn tot 30 a 31 graden.

Zomers gisteren in het Kleinwalsertal. Foto Odette ter Braak @OdetteterBraak
En volop lente -zomerstemming ook de Alpenweiden. Foto Odette ter Braak @OdetteterBraak
Hogerop in de bergen ligt nog volop sneeuw zoals ook in Val d’Isère @valdisere. Op 3 juni gaat hier het zomerski seizoen van start

Met de warmte en de hoge vorstgrens is de sneeuw ook hogerop snel aan het wegsmelten. Vanaf circa 2000 meter, lokaal ook nog veel lager, ligt er nog een dik sneeuwdek. Nu de sneeuw in de lagere delen grotendeels is weggesmolten zijn lokaal verwoestende gevolgen van de vele lawine’s in de Alpen te zien. Hieronder een paar foto’s genomen vanuit het Turtmanntal (Blüomatt) in Wallis. (Photocredit Patrick Henzen via FB)

Weinig verandering
Vandaag en ook de rest van de maand verandert er niet veel aan het heersende stromingspatroon en drukverdeling en daarmee ook het weerbeeld. In de ochtend dus de grootste lans op zon op zonnige momenten, in de middag de vorming van stapelwolken gevolgd door lokale regen en onweersbuien.

Dit kunnen soms pittige exemplaren zijn met veel neerslag in korte tijd als ook hagel en zware windstoten. De middag temperaturen komen uit tussen de 25 en 30 graden, lokaal in het oosten en met föhn tendens ook nog hoger. Ook in de bergen is het zeer zacht met een vorstgrens die tussen de 3500 en 4000 meter zal liggen.

Vanmorgen moeten de westelijke Alpen eerst nog afrekenen met de naweeen van een doortrekkende regen storing. Van het zuidwesten uit dan droger en opklarend, in de middag nieuwe regen en onweersbuien. Radarbeeld 08h40

Omdat de oostelijke Alpen wat meer onder de invloed van de hogedruk liggen en de westelijke Alpen wat meer onder de lagedruk hebben de oostelijke Alpen vandaag en ook de komende 2 tot 2 dagen de beste papieren voor wat betreft de zon en drogere condities. Hier zullen ook de hoogste temperaturen worden gehaald.

Vooral in de oostelijke Alpen start de dag met volop zon en stijgen de tempaturen weer naar hoog zomerse waardes. Webcam Gmundner Hütte am Traunstein 1666m

De westelijke Alpen starten de dinsdag met meer bewolking voordat het ook hier tijdelijk gaat opklaren. Vanmiddag dan overal weer kans op lokale regen en onweersbuien en ook de komende 2 dagen verandert er ook hier niet veel aan dit spelletje van de “dagelijkse” gang.

Veel restbewolking en ook nog neerslag vanmorgen in de westelijke Alpen. Webcam Hotel Bellebue – Wengen in de Berner Alpen

Volgende warme hoogterug
In het weekend zien we dat boven de westelijke  Golf van de Biskaje een volgend hoogtelaag in de steigers wordt gezet. Aan de voorzijde van dit systeem wordt dan een volgende “warme” hoogterug tot over de Alpen “opgeworpen”.

Vanaf vrijdag en in het weekend wordt er een volgende warme hoogterug richting centraal Europa opgeworpen

Deze ontwikkeling zal de regen en onweersbuien ook in het westen gaan onderdrukken en vanaf vrijdag gaan de temperaturen vooral in de hoogte weer in de lift. Op 1500 meter stijgt het kwik naar 20 tot 22 graden (nu nog 14 tot 16) en de vorstgrens naar circa 4000 meter (nu nog 3500). In het laagland en de  dalen kan het kwik ook hier dan weer tot hoog zomerse en zelfs tropische waardes gaan oplopen.

T850 hPa westelijke (Franse) Alpen
Vorstgrens trend westelijke (Franse) Alpen

In de oostelijke Alpen wordt de zomerse warmte met deels tropische temperaturen vanaf vrijdag (tijdelijk) wat getemperd om vervolgens in de loop van de nieuwe week weer te gaan stijgen (doorschuivende hoogterug)

Wat er in het verder verloop van de nieuwe week dan precies gaat gebeuren is nog onzeker. Het GFS blijft min of meer bij het vastgeroeste stromingspatroon met de noordelijke hoogtedruk en lagedruk (hoogte)laag boven zuidwest Europa.

GFS500 hPa 240h / vrijdag 8 juni

Het ECMWF opteert meer hogedruk invloed vanuit het westen (uitloper Azorenhoog). Hoe en -of dat allemaal zal gaan evolueren zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden.

ECMWF 500 hPa 240h / vrijdag 8 juni

Vrij duidelijk lijkt echter wel dat ongeacht welke variant het gaat worden de temperaturen zich op een zomers en zelfs hoog zomers niveau zullen handhaven. In hoeverre het hoogtelaag bij het GFS scenario de zomerse pret vooral naar het westen toe dan weer gaat onderdrukken zal sterk afhankelijk zijn van de positie van de lagedruk.

GFS ensembles westelijke Alpen
en voor de oostelijke Alpen

Tot zover voor deze dinsdagochtend vanuit een weer opklarend Termen Oberwallis alwaar de afgelopen nacht op een doortrekkende  storing bijna 15 mm aan hemelwater kon aftappen. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 9  tot 11 ! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 326 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier