Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Algemeen; achter een wegtrekkend koufront neemt ook aan de Alpen noordkant de hogedruk invloed weer toe. Donderdag zou een volgende (zwakke) storing voor wat meer bewolking kunnen zorgen. Vrijdag – zaterdag volgt een koufront met neerslag en enige afkoeling. Begin volgende week herstelt het warme zomerweer zich weer en ook voor de nog langere termijn (10 tot 15 dagen) lijkt een overgang naar koeler en onbestendiger weer geen thema. 

Aan de warme (zomerse) kant van de jetstream

Een koufront zorgde gisteren voor een tweedeling in het Alpenweer. Vooral de Alpennoordkant had met de invloed ervan te maken. Er was meer bewolking (Stau) en met name langs de oostelijke Alpennoordkant viel ook wat neerslag of een bui.

Veel bewolking en ook regen gisteren in Zürs am Arlberg – Zürs Seekopf 

Betere condities troffen we in de westelijke, de inner Alpine regio’s (Wallis) en de Alpenzuidkant aan. Met de krachtige noordelijke stroming en een drukgradiënt tussen de noord en zuidkant oplopend tot 10 a 12 hPa ontwikkelde zich een krachtige Nordföhn.

Vanuit de ruimte was de tweedeling in de Alpen ook mooi waar te nemen.

Met de afdrogen en opwarmende werking van de Föhn en ondersteund door volop zon steeg het kwik in Wallis tot tropische 32 graden, aan de zuidkant van de zuidelijk Walliser Alpen in het Aostadal steeg het kwik tot 36 graden! Bijkomende vervelend aspect was soms wel die krachtige tot harde doorstaande noord tot noordwestelijke wind!

Aosta Pila Chamolé monte

Prima verteoven ook in het mooi Ötztal. In de verte (deels) de Stubaier Gletsjer. Foto via Twitter Odette ter Braak @odetteterbraak
Nieuwe hogedruk
Vandaag en ook morgen maakt de hogedruk weer de dienst uit en aan de zuidkant van de polaire jet en frontale zone wordt er vanaf vanmiddag weer steeds warmere lucht aangevoerd. Daarbij neemt ook de invloed van het subtropen hoog weer wat toe waardoor vooral op grotere hoogte de boel na de afkoeling (koufront maandag) weer flink gaat opwarmen.

GFS12 500 hPa voor dinsdag 7 juli
De regen en onweers(buien,  samenhangend met het wegtrekkende koufront,  die gisteravond nog boven het het zuidoosten van de Alpen voor de nodige nattigheid zorgden zijn inmiddels uitgestorven. Hier bevindt zich nog wel bewolking die vandaag verder zal oplossen. Elders start de dag met volop zon en in de koudere lucht nog lekker frisse temperaturen met in de hoger gelegen dalen zelfs wat lichte vorst!

Radarbeeld Alpen 08h00. Via WetterOnline.de
De middagtemperaturen komen vandaag wat minder hoog uit maar met  18 tot lokaal 26 graden (zuidkant, Wallis) en volop zon wordt het toch een heel mooie (berg)dag. Later op de dage en morgen meter stijgt het kwik met de instroom warmere lucht op 1500 met hoogte (850 hPa) overal weer naar 18 tot 20 graden en de vorstgrens van 2200 meter (noordkant) weer naar 4200 meter! In de dalen worden dan weer temperaturen verwacht van 25 tot 30 graden en lokaal (zuidkant) ook nog meer. Mogelijk dat stapelwolken in de middag en avond en met voorkeur voor de bergen tot een onweersbui kunnen uitgroeien.

T850 hPa trend prikpunt centrale Alpen noordkant (temp. op circa 1500 meter hoogte)

en de vorstgrens

Donderdag zou een zwak warmtefrontje vooral langs de Alpennoordkant meer wolken(velden) kunnen gaan geven. Afgezien van de kans op een lokaal Wärmegewitter wordt er geen neerslag verwacht en het blijft zomers warm.

In de loop van de vrijdag gaat er in het voorveld van een naderend koufront toenemend vochtig warme lucht over de Alpen uitstromen waardoor, getriggert door een convergentie zone, de onweerskansen stijgen. Het eigenlijke koufront met meer neerslag (buien) zal naar verwachting in de loop van de vrijdag – zaterdag van noordwest naar zuidoost over de Alpen trekken. Zaterdag hebben vooral de zuidelijke Alpen ermee te maken.

UKMO frontenkaart voor vrijdag met het opkomende koufront en daarvoor uit in de warme vochtige lucht een convergentie zone (onweersbuien)
Vanaf zondag volgt dan weer de invloed van een volgende uitloper van hogedruk. Met de jetstream dan duidelijk afgezwakt en noordelijk van de Alpen koersend en met nieuwe impulsen van het subtropen hoog belooft het dan weer op en top zomers te gaan worden. Het hoog dat voor de weersverbetering zorgt trekt als zelfstandig filiaal vervolgens verder naar het oosten weg en wordt in de tweede helft van de week opgevolgd door een volgend filiaal dat zich met zijn naar oost Europa (ECMWF) of Scandinavie (GFS) verder trekt.

Tijdens het wisselen van de wacht zou een meelopende storing rond het midden van de week tijdelijk voor oplevende onweerskansen kunnen gaan zorgen. Met de kennis van nu zou dat dan in de loop van de woensdag moeten gaan gebeuren. Het zal echter verder weinig (tot geen) afbreuk dan aan het zomerse weerbeeld in de Alpen.

ECMWF hoofdrun voor 16 juli met de zonale hoogtestroming

In het verder vervolg en dat is richting het einde van de 10 daagse verwachting periode evolueren we dan weer naar een strakker zonaal (westelijke stromingspatroon met de jetstream ten noorden van de Alpen (ECMWF, kaart hierboven)

Ook dan gaat het in de Alpen zomers verder. Met de soms tropische temperaturen blijft de kans op een lokaal verfrissend Wärmegewitter echter ook dan op de loer liggen! Opgemerkt dient nog te worden dat de onzekerheid van af medio volgende week behoorlijk begint toe te nemen. Daarover dan de komende dagen meer! Hieronder nog de GFS ensembles voor de oostelijke noordkant en westelijke (Zwitserse) Alpen.

Smeltende gletsjers

De afgelopen (hitte) zomers hebben de Alpen gletsjers geen goed gedaan en ook de komende weken beloven weer barre tijden voor de Alpengletsjers en de permafrost in het hooggebergte te worden en gaat nu de beschermende oude wintersneeuwlaag weer verdwenen is veel van de ijsmassa afsmelten.
Niet verwonderlijk ook met de hoog zomerse temperaturen met zelfs op 2000 meter temperaturen van een graad of 18 tot 20 en een vorstgrens die de komende rond of boven de 4000 meter pendelt. Dat de Alpen gletsjers door de global warming (global climate change) steeds verder smelten is een trend die sinds het antropogeen /antropoceen heeft ingezet, (het tijdperk waarin het Aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit, pak hem beet sinds 1850). 

Sinds 1100 en de periode van de kleine ijstijd (aanvang 1300) namen de gletsjers in omvang en massa steeds verder toe. Vanaf circa 1850, gelijktijdig met de aanvang van de industriële revolutie zien we een plotselinge sterke afname van de gletsjers

Afname in oppervlakte (bovenste curve) en in volume (onderste curve) van alle Alpengletsjers tezamen sinds 1900 en de verwachte afname tot 2100
Wat vooral echter zorgen baart is het snelle tempo waarin de Alpengletsjers met name de laatste  jaren aan massa verliezen! Alleen al tussen 2000 en 2014 ging  17% van de totale ijsmassa val alle gletsjers verloren en verliest (verloor) de grootste gletsjer van de Alpen (Grote Aletsch Gletsjer in Oberwallis) in het onderste bereik per jaar 5 meter (!) aan dikte.

De grote Aletsch gletsjer in Oberwallis gistermiddag badend in de hete juli zon. Het is de grootste gletsjer in de Alpen (22.6 km) . Elk jaar verliest deze 5 meter aan dikte in de onderste regionen!
Gaat het in dit tempo verder dan zal tegen het einde van deze eeuw van de Alpengletsjer niet veel meer zijn  overgebleven van nog wat losse ijsvelden en gletsjermeertjes  in de hogere regionen van het hooggebergte. Een trieste negatieve (ijs)bilans dus.
Dus misschien een tip om de komende weken met het mooie bergweer en fenomenale panorama’s (droge lucht) nog eens een keertje een bezoekje te brengen aan deze  indrukwekkende langzaam “stervende Alpenreuzen”. Hier in Oberwallis is vanuit het dal (Mörel, Fiesch) een uitstapje naar of (onder begeleiding) op de gletsjer vrij makkelijk te realiseren. 
Tot zover voor deze dinsdag vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis, Een hele fijne dag nog en niet vergeten goed in te smeren. UV index varieert van 9 tot 11 vanaf 1000 tot 3000 meter hoogte. Ciao 
De dat start ook in Termen aan de frisse kant, de zon heeft inmiddels het dal al veroverd

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 617 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Aanhoudend zomers, vrijdag koufront / onweersbuien”

  • Nigel
    7 juli 2020 at 08:11

    Goedemorgen Johann. Dank voor de uiteenzetting. Jammer dat er 1 slechte “mindere” dag bij zit dit weekend. Je ziet dan precies de dip in alle grafieken. Blijft fascinerend om te zien dat die modellen allemaal hetzelfde melden. Ach, wie weet veranderd het nog. Niets veranderlijker zoals het weer😌🤷‍♀️

  • Harriët
    7 juli 2020 at 08:41

    Dank voor de update. Klinkt wel goed voor volgende week dus. Maar wat bedoel je met… Opgemerkt dient nog te worden dat de onzekerheid vanaf medio volgende week behoorlijk begint toe te nemen? Qua neerslag?… (sorry ben geen weervrouw) 😉

    • Johann
      7 juli 2020 at 14:31

      Onzekerheid in het stromingspatroon en daarmee de posities van de hoge en lagedrukgebieden als ook storingen. Dat heeft gevolgen voor de “voorspelbaarheid en verwachtingen. Voor details zoals neerslag / buien is het nog veel te vroeg.

  • Henrik
    7 juli 2020 at 13:49

    Ziet er goed uit! Vanaf vrijdag zitten we in het Pitztal. Zaterdag wat regen daarna weer volop zon lijkt het.

Comments are closed.

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer