Algemeen;  het geblokkeerde stromingspatroon houdt aan en daarmee ook winterse setting. Tijdelijk stroomt tegen het midden van de week van het zuiden wat minder koude en vochtigere lucht over de Alpen uit en gaat er in de Südstau weer sneeuw vallen. Aan de noordkant wordt het föhnig. Vanaf donderdag vrijdag wint de polaire lucht vanuit het noorden dan weer verder terrein.

Tijdelijk zachter / Südföhn, opkomende Südstau sneeuw

De afgelopen 2 dagen is er in de zuidoostelijk Alpen veel sneeuw gevallen en lokaal viel er tussen de 50 en 100 cm aan Neuschnee.

Sella Nevea (Neveasattel) )1150m / Via FB Courtesy Diana Martucci / Riffugio Julia –
Hinterbichl (Prägraten) – Photo Karl Steiner meer dan een meter sneeuw op het dak waarvan 50 cm vers!
Aangrenzende noord Italiaanse Alpen / Piandelagotti

Elders hadden we te maken met een mix van opklaringen, wolken(velden) en sneeuwbuien (noordkant) De temperaturen lagen op een voor de tijd van het jaar normaal (winters) niveau.

Aletsch Foto Art Furrer Hotels
Oberwallis – Belalp – Foto Bas Laros
Tirol Sankt Anton / Lech Foto via Justin / Onweer-Online
Tirol Sankt Anton / Lech Foto via Justin / Onweer-Online
Tirol Sankt Anton / Lech Foto via Justin / Onweer-Online

Lekker mee lezen of discussiëren over het (winter)weer. Bezoek dan eens onze partner site en grootste weer forum van de Benelux  Onweer-Online

Tempering vorst, Südstau sneeuw

Het winterse weer houdt aan maar de scherpe kantjes gaan er tijdelijk even uit Kijken we naar de weer kaarten dan zien we die mooie winterse met hogedruk uitstrekkend vanaf de Azoren, de Britse Eilanden tot ver naar het noorden over Scandinavie en lagedrukgebieden met kernen boven west Rusland en het Iberische Schiereiland.

Vooral in oosten valt vandaag nog wat (lichte) sneeuwTussen deze sturende druksystemen wordt met een  noordoostelijke hoogtestroming arctische lucht tot ver naar het zuiden op transport gezet.

GFS T850 hPa maandag 00h00, zchter lucht dringt vanuit het zuiden op, koude lucht vanuit het noorden. De zachtere lucht gaat het tot donderdag (tijdelijk) winnen

Doordat het (hoogte)laag met kern boven het Iberische Schiereiland de komende 72 uur wat in westelijke richting gaat opschuiven kan aan de oostflank van het systeem vanuit het zuiden minder koude en vooral ook vochtigere lucht tot over de Alpen gaan uitstromen.

GFS T850 hPA voor woensdag 09h00 met de zachtere lucht tot over de Alpen

Doordat ook de drukverschillen tussen de zuid en noordkant wat gaan toenemen wordt het föhnig (Südföhn) en met de föhn kan het kwik aan de noordkant oplopen tot een graad of 5 a 6.

GFS T850 hPa, dinsdag en woensdag tijdelijk ook föhnig en vooral aan de noordkant een stuk zachter

De zuidkant krijgt van west naar oost te maken met Stau bewolking gevolgd door Stau neerslag en hier gaat tot donderdag weer sneeuw vallen. Daarbij kan er in de Stau 20 tot 50 cm en lokaal tot 80 cm gaan vallen.

Arpege, sneeuwval cumulatief tot donderdag 00h00

Vanaf donderdag gaat door nieuwe hogedruk impulsen vanuit het noorden en aan de oostflank van het Atlantische hoog de koudere polaire lucht weer terrein winnen. Met een opnieuw naar noord draaiende hoogtestroming komt er een einde aan de föhn en de wordt het overal weer kouder.

Vanaf vrijdag wordt het weer winters koud en dat blijft het ook. GFS T850 hPA voor zondag 11 februari

Het zuiden gaat vanaf donderdag vrijdag profiteren van de Nordföhn en met de Südstau sneeuwval is het dan weer gedaan.

Het weekend en ook de volgende week houdt het winterse weer aan waarbij de temperaturen 2 tot 4 graden onder “normaal” zullen gaan uitkomen, sneeuw van betekenis wordt er niet verwacht.

Tot zover voor deze zondag ochtend vanuit een praktisch onbewolkt en koud Termen in Oberwallis. Ciao

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert  – Wereldwijde Weathercard Service

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar in de zuidoostelijke Alpen ORANJE en door de nieuwe sneeuwval deels ROOD. Elders GEEL

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.238 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!