Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een (hoogte)laag is via de Alpen naar de centrale Middellandse Zee getrokken en aan de noordkant van het systeem wordt koude en wat vochtigere lucht aangevoerd. Vrijdag zwakke tussenhoog invloed en met een naar noordwest draaiend stroming geleidelijk wat minder koud. Zondag volgt een koufront. Ook in het verdere verloop gaat het winters verder met afwisselend tussenhoog invloed afgewisseld door (sneeuw)storingen. Algemeen wat verder toenemende sneeuwkansen.

Vanaf zondag periodiek sneeuw (Nordwest / Weststau)

Een zwak occlusie front behorende bij een overtrekkend (hoogte)laag zorgde gisteren in de westelijke Alpen voor meer bewolking waaruit ook wat sneeuw viel. De oostelijke Alpen hadden te maken met de bewolking en wat sneeuwval samengaand met een ander laag boven de Adriatische Zee. Tussen deze twee systemen in scheen vooral in de centrale Alpen ook de zon nog langere tijd en bleef het overwegend droog. De temperaturen handhaafden zich op alle hoogtes op een hoog-winters niveau en de sneeuwvalgrens lag meest in de dalen en lagere delen.

Tot 240cm sneeuw meldde Remco Mienis (AWM) gisteren vanuit Flachau
En het was koud, vooral wanneer de zon het liet afweten. Warm aankleden was dan ook het devies. Foto Remco Mienis #Flachau

Tijdelijke tussenhoog invloed, koud
Vandaag en ook op vrijdag en zaterdag liggen we achter het naar het oosten verder trekkend hoogtelaag in een noordoostelijke stroming waarmee koude polaire lucht wordt aangevoerd.

Weerkaart voor vanmiddag 12h00 (Deutscher Wetterdienst)

Vooral in de onderste lagen van de atmosfeer is deze lucht vochtig en stuwt tegen de Alpenhoofdkam. Uit de Hochnebel en (lagere) bewolking kan lokaal wat lichte sneeuw vallen. het zuiden en inner-alpin houden het meest droog met hier ook de meeste kans op zonnige momenten.

Radarbeeld Alpen 09h40

Daar waar het opklaart kan het kwik in de nachten weer flink onderuit gaan en vriest het streng tot zeer streng. Ook in de bergen is het door de aanwezigheid van de Höhenkaltluft koud. Op 2000 meter vriest het een graad of 10 tot 12 en op 3000 meter een graad of 15 tot 18.

In het weekend trekt een depressie via de Britse Eilanden en de Benelux naar Denemarken en vervolgens de Oostzee. Daarbij komen we tijdelijk aan de “zachtere” kant van de jetstream te liggen en gaat er op een noordelijke voorbij trekkend warmtefront wat minder koude lucht over de Alpen uitstromen.

GFS 500 hPA met het “Britse” laag

In de loop van de zondag volgt het koufront waarna weer een portie Höhenkaltluft over de Alpen gaan uitstromen. Van het warmtefront zelf zullen verder weinig last hebben en neerslag wordt er niet verwacht. Zondag en maandag  kan er op passage van het koufront vooral in de westelijke Alpen en ten noorden van de Alpenhoofdkam weer wat sneeuw gaan vallen. Hoe verder naar het oosten hoe minder tot geen neerslag er zal vallen.

Zondag en maandag zien we opnieuw een  (hoogte)laag boven de centrale Middellandse afsnoeren en met een inzettende Süd tot Südost stau kan er dan aan de zuidkant van de oostelijke Alpen sneeuw van betekenis gaan vallen.

GFS dinsdag 06h00 met de jet weer tot in de MZ en de Alpen weer dieper in koudere luchtmassa’s

Ook de rest van de Alpen krijgen in de nieuwe week te maken met een komen en gaan van storingen die periodiek sneeuw gaan brengen. Vooral op woensdag als ook vrijdag kunnen met een noordwestelijke hoogtestroming wat  actievere front sneeuw gaan brengen. Zwaartepunt dan in de Nordweststau gebieden.

De temperaturen handhaven zich de gehele week op een winters niveau, rond het midden van de week zou tijdelijk pre frontaal wat zachtere lucht kunnen gaan binnenstromen. Dit beeld zien we echter enkele leden en de hoofdrun van de GFS ensembles, de meeste leden als ook het ECMWF houden het dan ook koud.

De neerslag / sneeuw prognoses voor de komende 7 dagen volgens het Bergfex-ZAMG model (ECMWF) Vooral de noordwest en weststau regionen gaan vanaf zondag sneeuw van betekenis krijgen

Op de wat langere termijn kan het dan echter spannend gaan worden! We zien dan een markante hoogtetrog op de kaarten verschuiven waarbij de jetstream helemaal tot over het noorden van Afrika uitzakt en vervolgens via oost Europa afbuigt naar het noorden.

GFS 500 hPa voor h2 februari met de markante hoogtetrog.

Oost Europa komt dan steeds verder aan de warme kant van de Rossby golf te liggen en ook de oostelijke Alpen komen dan mogelijk al in het bereik van zachtere luchtmassa’s die vanuit de Middellandse Zee worden aangevoerd.

GFS 850 hPA voor zaterdag 06h00. De oostelijke Alpen komen dan (pre frontaal) in veel zachtere lucht. In het zuidoosten inzettende Stau, in het noordoosten wrs dan ook opkomende föhn

Deze ontwikkelingen zouden wanneer het geheel nog iets westelijker komt te liggen een Südstau situatie kunnen gaan geven met veel neerslag (sneeuw) voor de zuidelijke Alpen.

Hoe (en of) dat allemaal in zijn werk zal gaan is nog onduidelijk en ook onzeker en wat dat eventueel voor het Alpen en Europa wintertje zal gaan betekenen zal de komend dagen duidelijk moeten gaan worden. Daarover dan later meer!

Tot zover vanuit een bedekt en koud Termen in Oberwallis. Fijne dag en ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

Wintersport weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u! Geheel afgestemd op JOU wintersport regio / skigebeid je EIGEN wintersport weerbericht met o.a. sneeuwverwachtingen, sneeuwvalgrens en vorstgrens !

 • Of eens wat anders en avontuurlijks !  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service / Wintersport weerbericht
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.223 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Aanhoudend winters, stijgende sneeuwkansen”

 • Remco Mienis
  24 januari 2019 at 10:17

  Vandaag een grauwe dag. Bewolking en lichte sneeuwval. Vandaag even naar Altenmarkt toe een wat kleiner kindvriendelijk wintersportgebied. Foto’s volgen😊👌🏻

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier