Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de invloed van hoog – Brigida – met kern net ten noorden van de Zwarte Zee neemt neemt weer wat af. Aan de voorzijde van een opkomende hoogtetrog is het vandaag nog vriendelijk en koud winterweer. Woensdag geraken de westelijke Alpen onder invloed van de hoogtetrog en een meelopend koufront. De oostelijke Alpen profiteren nog van de hogedruk. De zuidelijke Alpen krijgen te maken met de invloed van een vanuit de hoogtetrog afsnoerend hoogtelaag welke via de Tyrreense Zee naar het oosten verder trekt.

In westen en zuiden sneeuw

Schneeloch Bilthoven“, zo wordt vermeld bij de onderstaande foto van MK Skiservice. Nog voordat vandaag ook hier natuur sneeuw gaat vallen kan men in Bilthoven al van winterse taferelen genieten.

Bilthoven Schneeloch van Nederland – Foto via FB Menno Koelewijn / Website MK Ski Service
MK Skiservice is de ski shop van Nederland waar gezelligheid, goed advies en een mooie collectie van toonaangevende merken centraal staan.
Oprichter en eigenaar is Menno Koelewijn en afgelopen zomer heb ik Menno hier in Brig Oberwallis ontmoet in het kader van de Mentelity Games / Mentelity Foundations (Bibian Mentel) welke van 10-12 april 2019 april hier in Saas Grund Oberwallis plaatsvinden.
In samenwerking met Menno die zeer nauw betrokken is met o.a de organisatie en hier enorm veel tijd en energie in heeft gestoken en steekt, zullen ook wij van Alpenweerman een steentje gaan bijdragen aan dit mooie evenement in de Walliser Alpen!
Meer info over de Mentelity Games vind je op de volgende link – HIER
Snel terug naar het Alpenweer! Gisteren konden we in grote delen van de Alpen weer genieten van een heel fraaie winter(sport)dag. Helaas was het niet overal even zonnig doordat de zon gefrustreerd werd door overtrekkende wolken(velden) en in de lagere delen deels ook Hochnebel en lagere bewolking.
Inner alpin scheen na het oplossen van wat lagere bewolking de zon weer volop. Foto Zermatt – Ronald Taams

Vandaag staat natuurlijk het winterweer en de sneeuwstoring welke over de Benelux trekt in de belangstelling van alle wintervrienden. Gaarne verwijs ik daarvoor naar het weerbericht van Rico “Sneeuw luidt periode met kwakkelweer in.

In de Alpen sneeuwtechnisch vandaag nog niets aan de hand. Wel is het vannacht onder een heldere hemel en boven de sneeuw sterkt afgekoeld met op uitgebreide schaal 15 tot 20 graden vorst en lokaal in de hogere dagen 20 tot 30 graden vorst. Glattalp (kanton Schwyz) meldt op dit moment nog gewoon 33 graden onder nul!

Radarbeeld Europa 09h50. Bron Wetteronline.de

Woensdag / donderdag het occlusie front en het afsnoerende hoogte laag dan ook wat sneeuw in de westelijke en zuidelijke Alpen gaan geven. Grotere hoeveelheden sneeuw worden er niet verwacht waarbij het zwaartepunt in de westelijke en de zuidoostelijke Alpen zal komen te liggen. Meer sneeuw gaat er donderdag en vrijdag vallen in de Ligurische Alpen en met name de noordwestelijke Balkan, hier is 40 en lokaal hogerop 50 tot 60 cm mogelijk.

Arpege animatie sneeuwval cumulatief tot donderdagmiddag

Na een weersverbetering op een tussenhoog volgt in de loop van het weekend vanuit een noordwesten een volgende sneeuwstoring. Deze hangt samen met een volgende uitzakkende hoogtetrog. Een apart laagje trekt dan via de Benelux en Frankrijk naar het zuiden en het meelopende koufront laat vanaf zaterdagavond de sneeuwkansen weer stijgen. Ook nu lijkt de focus van de sneeuwval weer op de westelijke Alpen te liggen.

GFS 500 hpA met een volgende hoogtestoring en grondlaag zondag 03h00. Opnieuw gaat er in de (westelijke) Alpen sneeuw vallen

Maandag en dinsdag met tussenhoog weer een inzettende weersverbetering voordat op de woensdag een volgende wat actiever sneeuwfront vanuit het noordwesten de westelijke Alpen binnentrekt. Deze storing hangt samen met een volgende depressie en hoogtetrog die vooral op hoogte gevuld is met zeer koude lucht. Opnieuw zien we dat deze Höhenkaltluft net als deze dagen naar het zuiden afsnoert.

GFS 500 hPa woensdag 30-01. Opnieuw zakt een hoogtetrog en hoogtelaag af richting de centrale Middellandse Zee met weer oplevende sneeuwkansen!

Hoe het één en ander sneeuwtechnisch gaat verlopen zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden. Zeker lijk wel dat we de gehele aan de koude zijde van de polaire jet verblijven en het tot het einde van de maand en waarschijnlijk nog langer winters verder gaat.

ECMWF (EC12) centrale Alpennoordkant

Daarmee genoeg voor dit moment, meer weer en updates vind je via Twitter en Facebook met wellicht later op de dag nog extra aandacht voor de sneeuw in de Lage Landen. Fijne dag en doe voorzichtig, kan glad zijn / worden!

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

Wintersport weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u! Geheel afgestemd op JOU wintersport regio / skigebeid je EIGEN wintersport weerbericht met o.a. sneeuwverwachtingen, sneeuwvalgrens en vorstgrens !

  • Of eens wat anders en avontuurlijks !  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service / Wintersport weerbericht
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.189 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier