Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de invloed van hoog – Gottfried – met kern boven de Nederland neemt van west naar oost geleidelijk verder toe. De oostelijke regionen hebben vandaag eerst not te maken met de invloed van een (hoogte)laag – Halina -boven oost Europa. Donderdag dan ook in het oosten hogedruk invloed. Vrijdag en zaterdag van west naar oost passage onweersstoring en (tijdelijk) afkoeling.

Weekend passage onweersstoring

Gisteren hadden we langs de Alpennoordzijde te maken met wat minder warme lucht die vooral ook op hoogte is binnengestroomd. Door geleidelijke anti-cyclonale (hoog) invloed was de atmosfeer echter minder labiel van opbouw. Met een mix van mooie opklaringen en stapelwolken werd het er dan ook niet zo warm meer als de voorgaande dagen. Lokaal zagen we dat ondersteund door de dagelijkse gang ook nog enkele onweersbuitjes ontstonden, veel hadden deze echter niet te betekenen.

Hogere temperaturen van 30 tot bijna 35 graden werden met een lichte noord-overdruk (föhn) ditmaal aan Zwitserse zuidkant geregistreerd. Zo steeg het kwik in Ascona (Tessin) tot 34.6 graden. Ook de oostelijke regionen van de Oostenrijkse Alpen konden lokaal net even de 30 graden grens aan tippen.

Zomerstemming Aletsch Arena met blik op de grote Aletsch gletsjer. Foto Tanja Hess ‎
Zomerse stapelwolken boven de Walliser Alpen, uiteindelijk zouden deze uitgroeien tot lokale buien. Foto ingezonden door Martine Droogersvanuit Val d’Herens
Riffelberg en Breithorn. Foto Patrick Henzen (FB)
Lokaal onstonden er ook gisteren echter ook weer enkele onweersbuien. Deze in het Züricher “Weinland” werd vastgelegd door Andreas Hostettler @wintimet

Stijgende luchtdruk
Vandaag neemt de invloed van hoog Gottfried verder toe en met veel zon en de aanvoer van weer warmere lucht stijgt het kwik weer tot zomerse waardes en lokaal wordt ook de tropische grens weer overschreden.

Radarbeeld Europa 09h00. Bron Wetteronline.de

De buienkansen nemen verder af maar de kans op een geïsoleerd warmte onweder blijft aanwezig. Vrijdag stroomt aan de voorzijde van een hoogtetrog boven de Biskaje vanuit het zuidwesten nog warmere (hete) lucht over de Alpen uit.

GFS 500 hPa ( 5km) met de uitloper van het Azorenhoog

Ondersteund door een inschuivende “warme” hoogterug wordt het dan nog warmer waarbij op  850 hPa (1500m) de temperaturen weer tot 18 a 20 graden oplopen.

GFS T850 hPa ( 1500 m) met de 20 graden isotherm weer tot over de Alpen. Genoeg voor dikke 30 ers in de lagere delen en dalen.

In de dalen en het Alpen laagland stijgen de middagtemperaturen naar 30 tot 33 graden en lokaal ook nog hoger. In de bergen stijgt de vorstgrens van 3900 meter op donderdag naar 4000 tot 4100 meter.

Hoogtetrog 
In de middag en avond nemen de onweerskansen in de westelijke Alpen op nadering van een inschuivend hoogtetrog en een meelopend laagje van west naar oost sterk toe. Zaterdag staat in het teken van een onweersstoring samenhangend met een laagje boven Duitsland. De bewolking overheerst en er vallen regen en onweersbuien.

GFS 500 hPa voor zaterdag met het voor de Alpen belangrijke laagje op oostkoers boven Duitsland

Het is nog even afwachten in hoeverre het geheel actief zal zijn want met de oost verplaatsing lijkt ook de fut er steeds verder uit te gaan. Ook het meelopende koufront, de afgelopen dagen nog tot over de Alpen berekend, lijkt ergens boven de Noordzee of Britse Eilanden te verpieteren respectievelijk zal ons niet bereiken. Een markante afkoeling staat dan ook niet op het weer-menu en de het minder warme weer zal met name worden veroorzaakt door de aanwezigheid van meer bewolking en neerslag.

GFS neerslag 3H voor zaterdagmiddag

Zeer warm tot heet vervolg
In het verder verloop gaat de zomer weer op volle toeren draaien. Uitgaande van een volgende uitloper van het Azorenhoog en een volgende warme hoogterug gaan de temperaturen in alle hoogtes weer in de lift. Zondag gaan we van west naar oost deze weersverbetering al merken.

GFS 500 hPA voor maandagavond met een apart hoog boven Duitsland en de warme hoogterug

Met de start van de nieuwe week wordt het met volop zon van dag tot dag warmer. De middag temperaturen stijgen naar 30 tot 35 graden en mogelijk wordt het lokaal nog warmer.

Ook in de bergen gaat de vorstgrens na de dip op zaterdag (3400m) weer in de lift om uiteindelijk op circa 4200 meter uit te komen. De kans op lokale warmte onweders  met voorkeur voor de bergen blijft ook dan aanwezig en stijgt met name vanaf het midden van de week vooral in de westelijke Alpen weer duidelijk aan.

Richting de woensdag zou namelijk een “Frans” hoogtelaag met koers noord Italië de instabileit weer doen kunnen opleven met van het westen uit op woensdag toenemende onweerskansen. Deze ontwikkeling(en) zijn echter nog onzeker!

Medio volgende week zou een hoogtelaagje boven Frankrijk (GFS moidel) de onweerskansen weer kunnen doen stijgen

In de westelijke Alpen gaat het dan even weer wat afkoelen maar ook deze afkoeling zal slechts van tijdelijke aard zijn! Pakken we de diverse model uitdraai erbij dan zien we dat er aan de zomerse setting en drukverdeling ook op de langere termijn niet verandert en het warme tot zeer warme zomerweer aanhoudt. Verkoeling vinden we in de bergen ( circa 1 graad per 100 hoogtemeter) en aan of in het water.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Samengevat; aanhoudend warm tot zeer warm (heet) zomerweer. Kans op lokale warmte onweders in de middag en avond. Vrijdag en zaterdag alsmede volgende week woensdag (nog onzeker) stijgende onweerskansen en lichte afkoeling.

Tot zover weer voor deze woensdag en graag weer tot een volgende keer. Blijf volgen, ook op Facebook en Twitter. Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis.

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste koop en huurwoningen voor uw (wintersport) vakantie in Zwitserland vlak bij de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena etc.  Wat bijvoorbeeld te denken van dit nog maar net op de de markt verschenen schitterende “Golf appartement” op de Riederalp ( Aletsch) 

For Sale op de Riederalp! (ski / golf )

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en andere woningen aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 747 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Alpen | Aanhoudend warm tot zeer warm zomerweer”

 • MrB
  18 juli 2018 at 10:40

  Hallo Johann, zou je nog een update kunnen geven voor mittelberg-kleinwalsertal vanaf zaterdag tot en met volgende week. Als ik bovenstaand lees dan is zaterdag een regenachtige dag en daarna droog. Kijk ik diverse sites zie ik zaterdag, zondag en maandag regen.

 • Johann
  18 juli 2018 at 13:34

  MrB – Niet teveel diverse sites kijken 😉
  Zoals gezegd weekend passage trog / laagje en in gehele Alpengebied van west naar oost lokale regen en onweersbuien en ietwat afkoeling. Maandag ook in de Vorarlberg (KWT) inzettende weersverbetering (hoog), dan droog, meer zon en weer warmer. In het verdere verloop warm tot zeer warm zomerweer (tropisch) met vanaf woensdag weer dgl kans op lokale (geïsoleerde) warmte onweders door dagelijkse gang. Onzekerheid zit hem volgende week dan vooral in hetgeen een afsnoerend hoogtelaagje gaat doen. (later meer daarover) Zomerse groeten uit Oberwallis, graadje of 30 inmiddels.

 • MrB
  18 juli 2018 at 13:53

  Haha klopt Johann! Maar ik wil toch graag alles weten en vergelijken ivm wandeltochten etc 😉 Benieuwd naar je volgende update betreffende het hoogte laagje.

  • Johann
   18 juli 2018 at 13:57

   Een goede voorbereiding is het halve werk! En dat geldt helemaal vwb wandelen in de bergen! We gaan het allemaal in de gaten houden en bij belangrijke ontwikkelingen zijn we er natuurlijk als de kippen bij! 😉

 • MrB
  18 juli 2018 at 14:29

  Heel fijn, ben ook niet anders gewend van jullie.

 • Eugene
  19 juli 2018 at 07:25

  Goedemorgen Johann, wij gaan zondag 4 dagen de bergen in rond de Muverans bij jou in de buurt en op buienradar zag/ziet het er niet zo goed uit. Blij dat de kans op onweer vanaf zondag afneemt.
  Dank voor de update weer!

  • Johann
   19 juli 2018 at 10:06

   Sites met automatisch gegenereerde weerdata (direct model output) als ook de APPs lieten en laten ook voor hier in Wallis dagelijkse regen en onweersbuien zien. Feit is echter dat het gewoon al weken, afgezien van een verdwaalde bui ( 2 juli ) en wat gespetter (12 juli), droog en (zeer) warm is. Daar zal ook de komende tijd weinig aan veranderen. Natuurlijk blijft het zaak om goed de lucht in de gaten te houden want bij de verwachte hoge temp. zijn geïsoleerde warmte onweders altijd mogelijk (bergen / later op de dag) . Fijne (berg)tijd in het mooie Wallis! Gr J

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier