Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; van het westen uit krijgen we in het weekend te maken met zwakke (tussen)hoog invloed waardoor de atmosfeer nog verder kan stabiliseren en de buienkansen verder afnemen. Volgende week stroomt aan de voorzijde van een depressie boven de zuidelijke Golf van Biskaje opnieuw vochtigere lucht over de Alpen uit waardoor het risico op regen en onweersbuien weer gaat toenemen. De temperaturen handhaven zich op een (hoog) zomers niveau.

Zomers weekend en tijdelijk afnemende buienkans

Gisteren konden we vooral in de westelijke Alpen al profiteren van een weersverbetering. Achter een naar het noorden wegtrekkende (hoogte)trog stroomde minder vochtige en ook wat minder warme lucht over de Alpen uit. De westelijke Alpen hielden het afgezien van een zeer lokaal regen of onweersbuitje meest droog.

Ook in de bergen is het aanhoudend zomers warm en daarmee gaat het grote smelten van de sneeuw tot grote hoogtes (3000m) onverminderd verder. Foto Zermatt / Matterhorn via Twitter Manuela Scherer @ManuelaScherer7
Biken tussen meters hoge sneeuwmuren op de Timmelsjoch / Passo del Rombo Via Twitter cyclingchallenge @cyclingalps
Betere en vooral ook warmere condities in de Franse Alpen – Dauphiné Via @cyclingalps
In Oberwallis steeg het kwik met veel zon tot 28 graden in het dal. Mooie gelegenheid dus om nog even weer te genieten in het buitenzwembad te Brig – Geschina

Meer (onweers)buien ontwikkelden zich in de middag en avond boven de oostelijke Alpen. De temperaturen stegen ook gisteren op uitgebreide schaal weer tot zomerse waardes en lokaal on het oosten werd het tropisch warm.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Het verschil tussen de witte wolkentoppen en besneeuwde Alpentoppen is moeilijk te onderscheiden. Vooral in de oostelijke Alpen ook meer bewolking (buien).

Zomers weekend
Dit weekend kan de atmosfeer onder invloed van vanuit Frankrijk inschuivend tussenhoog geleidelijk verder stabiliseren maar geheel stabiel wordt het ook dan niet.

Vooral in de bergen moet echter ook het weekend rekening worden gehouden met lokale regen en onweersbuien. De zwaarste exemplaren kunnen gepaard gaan met plensregens en ook hagel en zware windstoten zijn mogeliijk. Boven het Alpenlaagland – Alpenvoorland algemeen kleiner risico op (onweers)buien en meest droog en zonnig.

Radarbeeld Europa 09h00. Bron Wetteronline.de

Het is warm met middagtemperaturen die op uitgebreide schaal weer tot zomerse hoogtes (25-30 graden) zullen stijgen. Ook in de bergen is het zomers warm, 2000 meter wordt het een graad of 12 en op 3000 meter een graad of 5. De vorstgrens bevindt tussen de 3500 en 3700 meter.

In het oergrtoe deel van de alpen start het weekend met veel zon en stijgt het kwik weer snel naar zomerse waardes. Webcam Thun met blik richting de Berner Alpen

Trogvoorzijde / hoogtelaag
In de loop van het weekend zien we een hoogtelaag komende vanaf de Atlantische Oceaan (zuidwestelijk van Ierland ) via de Golf van Biskaje naar het noorden van Spanje afzakken alwaar het maandag wordt verwacht. In het verdere verloop vult het laag quasi stationair blijvend daar geleidelijk  op.

GFS 500 hPa dinsdag 12h00 met het hoogtelaag boven het noorden van Spanje

Daarmee gaat vanaf maandag met een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming weer vochtig warme lucht vanuit het zuiden tot over de Alpen uitstromen. Met weer wat lagere luchtdruk en weinig drukgradiënt krijgen we dan opnieuw weer op uitgebreidere schaal te maken met regen en onweersbuien.

T 850 hPa voor dinsdag middag, de 17 tot 20 graden zijn genoeg voor hoog zomerse 28 tot 32 graden in de dalen en het Alpenlaagland. Met dauwpunten die tot 17 graden gaan oplopen zal het enigszins broeierig aanvoelen.

Deze zullen met name door de dagelijkse gang als ook door de orografie getriggerd worden. In de ochtend heeft de zon nog veel speelruimte voordat in de loop van de (mid)dag stapelwolken ontstaan die lokaal het buien stadium zullen bereiken. Dit kunnen weer pittige onweersbuien worden met lokaal veel neerslag in korte tijd als ook hagel en zware windstoten.

GFS voor woensdag met in de ochtend lokaal al enkele buien…..
…in de middag door de daglijkse gang dan op uitgebreidere schaal buien. Dit beeld houden we vooral de eerste dagen van de nieuwe week.

De aangevoerde lucht vanuit de Middellandse Zee is warm tot zeer warm waardoor de middagtemperaturen nog weer wat hoger kunnen gaan uitkomen. Met veel zon en ook lichte föhn tendens (Südföhn) kan het kwik tot hoog zomerse of zelfs tropische waardes gaan oplopen en lokaal kan het het kwik stijgen 32 tot 33 graden.

De hoogste temperaturen worden vanaf donder en in het weekend verwacht wanneer aan de westflank van een oost Europees-Balkan hoog met een meer zuidoostelijke stroming nog warmere lucht tot over de Alpen gaat uitstromen. (GFS model)

GFS 500 hPa donderdagmiddag met de meer ZO hoogtstroming en de aanvoer van zeer warmer lucht

Dit weerbeeld zal de gehele week en waarschijnlijk ook het weekend aanhouden en een overgang naar een geheel andere (koeler) stromingspatroon is ook vandaag niet uit de weermodellen op te maken.

GFS ensembles prikpunt Oostenrijkse noordelijke Alpen

Samenvattend; in het weekend meer zon en afnemende buienkansen en zomers warm. Volgende week nog iets warmer maar weer toenemend onstabiele atmosfeer. Gestuurd door de dagelijkse gang elke dag kans op lokale regen en onweersbuien.

Tot zover vanuit een praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis, morgen meer Alpenweer met Roy Molenaar, fijn weekend en ciao.

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 9  tot 11 ! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 415 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier