Alpen - Aanhoudend warm maar toenemend onstabiel(er) zomerweer
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen; met een overwegend westelijke tot zuidwestelijke hoogtestroming wordt toenemend vochtigere lucht aangevoerd. In samenspel met een slepend front (warmte – koufront) wordt de atmosfeer daarmee weer labiel van opbouw!
Stijgende onweerskansen
Eindelijk dan ook in Oostenrijk weer zonnig en warm, herken je deze plek??
Warmte / Koufrontje
Helaas gaan de mooie kantjes er vandaag weer af! Van het westen tot zuidwesten uit stroomt er weer wat vochtigere maar nog steeds warme lucht binnen. Een naderend en wat slepen frontensysteem zorgt daarbij dat de atmosfeer onstabiel van opbouw wordt en dat vertaalt zicht vervolgens in meer (stapel)wolken die met voorkeur voor de berggebieden uitgroeien tot lokale regen of onweersbuien.
Op dit moment van schrijven valt er vooral in de Zwitserse (noordelijke) Alpen al neerslag. Met de dagelijkse gang ontstaan er met het vorderen van de dag ook elders lokale (onweers)buien. Dit kunnen soms pittige exemplaren zijn met kans op plensregens, hagel en zware windstoten. Mocht je er vandaag op uit trekken dan is het zeker zaak om goed de lucht en de radar (APPs) in de gaten te houden.
Ook morgen en de komende dagen verblijven de Alpen in het grensgebied tussen de (zeer) warme luchtmassa’ boven zuid Europa en de koelere luchtmassa’s meer naar het noorden. Vooral in dit overgangsgebied en in de vochtige warme lucht ontstaan gaarne regen en onweersbuien, dat geldt met name in het bereik van het slepende (warmte / koufront). Dus ook morgen en de rest van de week houden we kans op lokale regen en onweersbuien. De temperaturen handhaven zich verder gewoon op een warm zomers niveau.
Met een weer meer oost tot zuidoostelijke stroming en een wat meer noordelijk uitbreidend subtropenhoog (hoogterug) lijkt het zomerweer dan weer nieuwe thermische impulsen te krijgen. De temperaturen gaan dan weer in de lift en de zon zal het weerbeeld bepalen! Of dit van tijdelijke aard zal zijn of misschien gaat evolueren naar een standvastigere periode met zomerweer is nog onduidelijk. Daarover de komend dagen dan meer!
Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097
Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.
Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
2 Reactie op “Alpen – Aanhoudend warm maar toenemend onstabiel(er) zomerweer”
Comments are closed.
Beste Johann, ik zie op de weersites met hun 14-dagen-voorspellingen niets terug van stabiel zomerweer vanaf volgende week. Is de afsplitsing van het Azorenhoog weer van de baan?
Groeten Wim
Ik heb het al vaker gezegd; die 14 daagse modeluitdraai van de diverse globale weermodellen betreft allemaal zgn. DMO materiaal (direct model output) welke niet door de meteoroloog is geverifieerd. Daarnaast werken ze voor die lange termijn met een heel grove resolutie waar de Alpen nauwelijks in voorkomen. Zie dit soort verwachtingen dus als mogelijke trend maar pin je er vooral niet teveel op vast! Geheel afh. van de weersituatie (stromingspatroon, koers laagjes, stroming, wind, föhn, orografie) kan deze DMO dus sterk wisselen en dat geldt al helemaal voor de Alpen met zijn vele micro klimaatjes. Wanneer we de diverse model van vanmorgen ernaast leggen dan zien we dat er tov de vorige dagen weinig is veranderd tav het (hoogte)stromingspatroon en de posities van de sturende druksystemen. Dan weer wat meer hogedruk, dan weer wat meer invloed van de noordelijke lagedruk (jet/ zwakke hoogtetroggen). Al met al verblijven de Alpen wrs steeds aan de warme kant van het geheel, dus vrij warm tot (zeer) warm zomerweer.