Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; met een overwegend westelijke tot zuidwestelijke hoogtestroming wordt toenemend vochtigere lucht aangevoerd. In samenspel met een slepend front (warmte – koufront) wordt de atmosfeer daarmee weer labiel van opbouw!

Stijgende onweerskansen

Gisteren konden we in het gehele Alpengebied genieten van zonnig en warm zomerweer. Met de aanvoer van de drogere en warme lucht steeg het kwik tot hoog zomerse en op uitgebreide schaal ook tropische waardes. Opnieuw deed het Oberwallis weer lekker mee met maxima van 33 graden in het dal. De vorstgrens in de bergen lag op circa 3800 tot 4000 meter. Perfecte outdoor en bergweer dus ook. Hieronder een impressie van de afgelopen 2 dagen.

Sonne pur en 28 graden gisteren in Termen (1020m) Oberwallis. Blik vanuit de tuin richting de Riederfurka en Aletsch
Genieten aan de voet van de Matterhorn in Zermatt. Foto via Tamara Casile-van Den Berg en kids
Dit weekend was Alpenweerman ook aanwezig in het Oberengadin in Graubünden (Alp Languard – Pontresina / Furtschellas Corvatsch) omgeving Silsersee en Silvaplanasee.
En ook Hörnlihütte (3260 müM / Zermatt) mocht natuurlijk niet ontbreken. De foto werd in de vroege ochtend gemaakt met prachtig zgn Alpenglühen (Alpenglow)
Blik vanaf de Hornlihütte

Onderweg in het Oberwallis (Wasenhorn, 3447)
Omgeving Wasenhorn
Maandag 31 tot 33 graden in het Rhonedal. Foto Brig

Eindelijk dan ook in Oostenrijk weer zonnig en warm, herken je deze plek??

Warmte / Koufrontje
Helaas gaan de mooie kantjes er vandaag weer af! Van het westen tot zuidwesten uit stroomt er weer wat vochtigere maar nog steeds warme lucht binnen. Een naderend en wat slepen frontensysteem zorgt daarbij dat de atmosfeer onstabiel van opbouw wordt en dat vertaalt zicht vervolgens in meer (stapel)wolken die met voorkeur voor de berggebieden uitgroeien tot lokale regen of onweersbuien.

Het wat slepende front woensdag 00h00 boven de Alpen

Op dit moment van schrijven valt er vooral in de Zwitserse (noordelijke) Alpen al neerslag. Met de dagelijkse gang ontstaan er met het vorderen van de dag ook elders lokale (onweers)buien. Dit kunnen soms pittige exemplaren zijn met kans op plensregens, hagel en zware windstoten. Mocht je er vandaag op uit trekken dan is het zeker zaak om goed de lucht en de radar (APPs) in de gaten te houden.

Radarbeeld Alpen 09h20. Via WetterOnline.de
Aanhoudende onweerskansen
Ook morgen en de komende dagen verblijven de Alpen in het grensgebied tussen de (zeer) warme luchtmassa’ boven zuid Europa en de koelere luchtmassa’s meer naar het noorden. Vooral in dit overgangsgebied en in de vochtige warme lucht ontstaan gaarne regen en onweersbuien, dat geldt met name in het bereik van het slepende (warmte / koufront). Dus ook morgen en de rest van de week houden we kans op lokale regen en onweersbuien. De temperaturen handhaven zich verder gewoon op een warm zomers niveau.

De ECMWF T850 hPa kaart voor donderdag (temp op 1500m)
In de tweede helft van de week en het weekend zien we de jetstream een ietwat zuidelijkere koers vervolgen en met een westelijke (zonale) hoogtestroming gaat het dan in alle hoogtes ietwat afkoelen. Niets dramatisch en het zomerse karakter blijft gewoon Dat geldt met name voor de periodes wanneer de zon wat meer ruimte krijgt. De maxima komen meest tussen de 25 en 31 graden uit (het warmst in zuiden toe). Tijdens neerslag (buien) of bewolking algemeen wat lagere temperaturen. De vorstgrens varieert van 3700 tot 3200 meter.
De ontwikkelingen na het weekend zijn nog wat onzeker. Het ziet er naar uit dat een uitloper van het Azorenhoog zich dan boven het Europese continent als apart filiaal gaat afsplitsen en verder naar oost Europa trekt.

Begin volgende week lijkt het weer de beurt aan de warmere lucht vanuit zuidwest Europa

Met een weer meer oost tot zuidoostelijke stroming en een wat meer noordelijk uitbreidend subtropenhoog (hoogterug) lijkt het zomerweer dan weer nieuwe thermische impulsen te krijgen. De temperaturen gaan dan weer in de lift en de zon zal het weerbeeld bepalen! Of dit van tijdelijke aard zal zijn of misschien gaat evolueren naar een standvastigere periode met zomerweer is nog onduidelijk. Daarover de komend dagen dan meer!

GFs ensembles T850 en T2m noordelijk Zwitserland. Vooral op de wat langere termijn de nodige onzekerheid
Vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst. Blijf volgen en dan graag weer tot een volgend Alpenweerpraatje. Ciao

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.840 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Aanhoudend warm maar toenemend onstabiel(er) zomerweer”

 • Wim Danhof
  22 juli 2020 at 08:24

  Beste Johann, ik zie op de weersites met hun 14-dagen-voorspellingen niets terug van stabiel zomerweer vanaf volgende week. Is de afsplitsing van het Azorenhoog weer van de baan?

  Groeten Wim

  • Johann
   22 juli 2020 at 10:03

   Ik heb het al vaker gezegd; die 14 daagse modeluitdraai van de diverse globale weermodellen betreft allemaal zgn. DMO materiaal (direct model output) welke niet door de meteoroloog is geverifieerd. Daarnaast werken ze voor die lange termijn met een heel grove resolutie waar de Alpen nauwelijks in voorkomen. Zie dit soort verwachtingen dus als mogelijke trend maar pin je er vooral niet teveel op vast! Geheel afh. van de weersituatie (stromingspatroon, koers laagjes, stroming, wind, föhn, orografie) kan deze DMO dus sterk wisselen en dat geldt al helemaal voor de Alpen met zijn vele micro klimaatjes. Wanneer we de diverse model van vanmorgen ernaast leggen dan zien we dat er tov de vorige dagen weinig is veranderd tav het (hoogte)stromingspatroon en de posities van de sturende druksystemen. Dan weer wat meer hogedruk, dan weer wat meer invloed van de noordelijke lagedruk (jet/ zwakke hoogtetroggen). Al met al verblijven de Alpen wrs steeds aan de warme kant van het geheel, dus vrij warm tot (zeer) warm zomerweer.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier