Advertentie



 

Terugblik extreme neerslag centrale Alpen zuidkant

We hadden de extreme weersituatie al ver van te voren aangekondigd en ook ditmaal moet weer een compliment gemaakt worden aan de weermodellen. Meer dan een week geleden hadden ze deze ontwikkelingen met het afsnoerende hoogtelaag richting Frankrijk en de daarmee samengaande Südstau en Südföhnfase al goed in de smiezen.

Afgelopen Vrijdag begon de neerslag in de Südstau van de Alpen steeds verder te intensiveren. Tot zaterdagmiddag vielen er in de Ligurische Alpen als ook in de noord Italiaanse (Piemonte) Alpen en de zuidelijk Wallisser Alpen en het Tessin neerslaghoeveelheden tussen 200 en 400mm en lokaal tot 570mm.

Kaart met meer gedetailleerde 72/h neerslaghoeveelheden Tessin, Piemonte en Oberwallis. Deze kaarten worden gegenereerd uit radargegevens en de gemeten waarden) Deze en vele ander weerkaarten vind je via link https://kachelmannwetter.com/de/regensummen/ticino/kalibrierte-summe-72std/20201003-0550z.html

Zeldzame neerslaggebeurtenis

De geschiedenis laat zien dat neerslagsommen van deze omvang zeer zelden voorkomen. In de genoemde belangrijkste neerslaggebieden kan worden uitgegaan van een frequentie van circa 10 tot 30 jaar. In de driehoek «Simplon – Gotthard-regio – Locarno» om de 50 jaar.

Deze extreme neerslaghoeveelheden staan natuurlijk garant voor overlast en ellende met helaas ook nu weer menselijk leed. Bijzonder getroffen door overstromingen en modderstromen de aan Oberwallis aangrenzende regio van Ossola, Verbano en Cusio. Hieronder een beeld van de normaal zo vriendelijke stromend riviertje in Camedo in Centovalli. Via Twitter Andreas Hostettler @wintimet (Meteo-Schweiz)

Das Hochwasser der Melezza aus dem #Centovalli und Isorno #Onsernone bei Intragna am Samstagmorgen, 3.10.2020. from wintimet on Vimeo.

Extreme neerslaghoeveelheden vielen ook in de Staugebieden van de zuid Franse Alpen  (Alpes Maritimes) Hier waren de problemen en het menselijk leed zelfs nog een stuk groter dan in de Alpen. Hieronder een beeld vanuit Roquebillière dat bijzonder zwaar werd getroffen door de overstromingen

De meeste neerslag viel in de warme lucht sector en sneeuwen en met het aantrekken van de zuidelijke stroming steeg de sneeuwvalgrens vrijdag en zaterdag in eerste instantie nog wat. Sneeuw veel meest vanaf 2900 a 3000 meter.

Onze trouwe volger Jasja Dus vertoeft deze dagen in de zuidelijke Walliser Alpen onder andere in Saas-Fee en Zermatt. Onderstaande foto’s maakte hij zaterdag vanaf de Gornergrat / Zermatt. Meer foto’s vind je via Jasja’s Facebook account

Sneeuw lokaal tot 1000 a 800 meter
Op en na passage van het koufront kon de neerslag zich ook verder naar het noorden van de centrale Alpen uitbreiden en daalde de sneeuwvalgrens tot 1500 a 1200 meter. Lokaal daalde de sneeuwvalgrens door begeleidende neerslagafkoeling in de Berner Alpen tot 1000 a 800 meter.

Aan de andere kant van de autotunnel die het Wallis met de Bern verbindt de Autoverlad in Kandersteg BLS (Bern-Lötschberg-Simplon) viel de neerslag als sneeuw
Na de regen en sneeuw eerste schuchtere opklaringen boven het westelijke Wallis. #LaFouly (1589m). Vanaf vanavond volgt echter weer nieuwe sneeuw /regen
En nog een keer Kandersteg – doldenhornhütte. Via Meteo-Oberwallis

Overdag verplaatste het koufront zich verder over de oostelijke Alpen en viel ook daar neerslag met veelal een buiig karakter inclusief onweer. In de westelijke Alpen stroomde postfrontaal weer drogere lucht binnen en klaarde het op.

Ook de Südstau was geen thema meer. De oostelijke Alpennoordkant had de gehele dat te maken met de Südföhn en met föhn en opklaringen steeg het kwik hier naar zomerse 25 tot 27 graden!

Op nadering van een volgend koufront nam in de avond en nacht in de westelijke Alpen de bewolking weer toe en al snel volgde een neerslaggebied. Doordat er prefrontaal weer wat zachtere lucht werd aangevoerd gingen de temperaturen in alle hoogtes weer in de lift. De sneeuwvalgrens pendelde daarbij meest tussen de 1500 en 1800 meter.

Aanhoudend onbestendig

Vandaag zondag is het in de westelijke Alpen overwegend bewolkt en de dag begin met veel zon. Meer bewolking en nog wat neerslag houdt zich aan de centrale Alpenzuidkant op. Sneeuwvalgrens meest tussen de 1500 en 1800 meter en een vorstgrens meest tussen de 2200 a 2300 meter. Ook de westelijke oostelijke Alpen hebben met wat meer bewolking en neerslag te doen.

Radarbeeld Alpen vanmorgen 09h00

Meer naar het oosten is het aan de noordkant föhnig opgeklaard met maxima tot lokaal 23 graden. De oostelijke zuidkant heeft te maken met Staubewolking waaruit steeds weer neerslag kan vallen. Algemeen in het westen en zuiden ook lagere temperaturen (10 tot 14 graden).

Winterse Aletsch Arena – Bettmerhorn vanmorgen. Via Meteo-Oberwallis

In de loop van de middag en avond trekt in de westelijke Alpen weer een volgende neerslaggebied binnen. Vannacht en morgen overdag trekt het verder over de oostelijke Alpen.

Sneeuw hooggebergte

De meeste neerslag wordt tot dinsdag in de westelijke Alpen verwacht met als zwaartepunt opnieuw de Südstau. Boven de pak hem beet 2200 meter kan er daar 30 tot 80 cm sneeuw gaan vallen lokaal ook nog meer. Hieronder de verwachte Neuschnee volgens het Franse Arpege model.

Dinsdag en woensdag volgen met een westelijke hoogtestroming nieuwe fronten met neerslag. Tussen de fronten door is er echter ook ruimte voor drogere periodes en zal ook de zon meedoen. Sneeuwvalgrens meest tussen de 1600 en 2000 meter

Vooral dinsdag en woensdag wordt het weer onbestendig op passage neerslaggebied

Vanaf woensdag gaat hogedruk dan een drogere weerfase inleiden. De zon krijgt dan steeds meer speelruimte en de temperaturen gaan geleidelijk omhoog.

Verwachting voor ons partnergebied Innsbruck voor de komende week.

Vrijdag en zondag staan dan weer storingen met neerslag op het weermenu. Vanaf maandag volgende week gaan dan achter een koufront (zondag) ook de temperaturen weer wat omlaag. Een volgende extreme weerfase of overgang naar belangrijk kouder (winter)weer is vandaag niet uit de weermodellen op te maken. Oordeel zelf met hieronder de GFS ensembles voor de komende 15 dagen prikpunt eveneens Innsbruck

Tot zover voor deze zondag. Vanuit de Oberwalliser Alpen een heel fijne dag gewenst. Blijf volgen en dan graag weer tot een volgend weerbericht of blog. Ciao

Winters Rosswald (Fleschboden, 2000m)
(Visited 1.361 times, 1 visits today)

5 Reactie op “Alpen – Aanhoudend onbestendig, sneeuw hooggebergte”

  • Roderick Buijs
    7 oktober 2020 at 12:04

    Super goed en helder overzicht weer! Weekend van 17 oktober zou zo maar eens heel mooi kunnen gaan worden in Hintertux, we wachten af! Weet je of ze in modellen ook goed rekening kunnen houden met Kaltlufttrophen?

    • Johann
      7 oktober 2020 at 12:25

      Thx Roderick
      Hoogtelaagjes (upper-level-lows) zijn vaak kleinschalige eigenwijze weersystemen die zich niets aantrekken van het geldende stromingspatronen. Daardoor hebben de weermodellen vaak moeite met het gedrag en koers van dit soort systemen en moet je altijd voorzichtig zijn met de prognoses wanneer ze in de buurt dreigen te komen. In de winter zijn ze verantwoordelijk voor felle sneeuwbuien met soms een klap onweer, in de zomer voor plensregens en onweersbuien. Altijd spannend die Kaltlufttropfen!

      • Edward Hart
        7 oktober 2020 at 13:50

        Beste Johan, super bedankt voor het weerbericht! Via bergfex wordt nu ook veel sneeuw voorspeld! Kan dit nog zelfs hoger uitpakken en hoe zie jij de kansen om tot 2100 m te kunnen skien in hintertux 23 okt?Blijf je weerbericht volgen! gr edward

        • Johann
          7 oktober 2020 at 14:11

          De diverse verwachtingen adhv de weermodellen en de weer instituten zoals bv Bergfex moet je altijd met de nodige voorzichtigheid interpreteren (DMO = direct model output). Immers 1mm neerslag betekent geenszins ook 1 cm sneeuw en daarmee vallen de diverse accumulatie zoal de modellen dat laten zien vaak ook “in het water”. In het bijzonder geldt dat voor neerslag en sneeuwprognoses. Recent heb ik daar ook nog op ingespeeld / gewaarschuwd toen er hier en daar al weer werd geroeptoerd over gigantische dumps en 200 cm aan sneeuw (clickbaits!). Wat ervan is terecht gekomen moge duidelijk zijn. Neemt natuurlijk niet weg dat de noordkant van de Alpen zich vanaf zondag mag gaan opmaken voor een winterse fase waarbij boven de 2000 meter maar zo 20 tot 50 cm kan gaan vallen en bij best case scenario’s (Nordstau) ook nog meer! Prima vooruitzichten voor de vroege wintersporters. Sowieso ligt er voor deze tijd van het jaar regionaal al meer sneeuw dan we de laatste jaren hebben gezien. Maar zoals gezegd, het is nog vroeg en we moeten de diverse modeluitdraai en met name het vaak wispelturige karakter van het afsnoerende hoogtelaag en de details tot dato nog niet al te letterlijk nemen.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier