Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; aan de noordflank van een depressie met kern boven de Tyrreense Zee liggen de Alpen in een noordoostelijke hoogtestroming waarmee koude en in de onderste lagen van de atmosfeer ook vochtigere lucht wordt aangevoerd. Onder invloed van een tussenhoog wordt deze vrijdag enigszins afgedroogd. De Alpen zuidkant is met de noordoostelijke stroming weer begunstigd. Zaterdag krijgen we te maken met de invloed van een warmtefront, zondag volgt het koufront. Volgende week periodiek sneeuw met zwaartepunt Franse Alpen, tegen en in het weekend inzettende Südföhn en Südstau!

Komen en gaan van (sneeuw)storingen, volgende weekend inzettende Südstau

Aan de noordflank van depressie – Klaus – met kern boven de Tyrreense Zee hadden we gisteren te maken met een noordoostelijke tot oostelijke stroming waarmee koude polaire lucht werd aangevoerd. Vooral in de onderste lagen van de atmosfeer is deze lucht vochtig waardoor aan de noordkant veel bewolking en Hochnebel voorkwam.

Hochnebelmeer, Unten Grauu, oben Blau. Gezien vanaf het Folluhorn ob Rosswald. Foto Lucia Näfen
Folluhorn Gipfel
Folluhorn

Deels stroomde de Hochnebel ook de aangrenzende inner alpine dalen in. Boven de Hochnebel met een bovengrens deels tot boven 2000 meter scheen de zon volop. Ook de zuidelijke Alpen profiteerden gisteren weer volop van de zon.

Heerlijk wandelen door winter wonderland Mittelberg Kleinwalsertal. Foto Hans ter Braak
Mittelberg Kleinwalsertal. Foto Hans ter Braak

Het was koud met ook overdag lichte tot matige en in de hoger gelegen dalen ook strenge vorst.

Vandaag staat het weer in de Alpen in het teken van een tussenhoog dat zich tussen een depressie -Laszlo – met kern boven de Noordzee en een andere depressie – Klaus –  met kern boven de Tyrreense Zee.

Radarbeeld Alpen 08h50. Via Wetteronline.de

Met de hoogteas ten noorden van de Alpen wordt ook vandaag aanvankelijk nog koude continentale lucht aangevoerd.

Tijdelijk zachter
In de loop van de middag en avond trekt de hoogte-as geleidelijk over de Alpen naar het zuidoosten en met een draaiing van de stroming naar westelijke richtingen stroomt dan vooral in de hoogte geleidelijk minder koude lucht van west naar oost over de Alpen uit. Deze zachtere lucht hangt samen met een depressie die via de Britse Eilanden naar Nederland trekt en vervolgens in noordoostelijke richting afbuigt.

GFS 500 hPa zaterdagochtend
GFS 850 hPa zaterdagochtend met de zachtere lucht die ten noorden van de hoogte-as binnen sijpelt

Warmtefront
Zaterdag krijgen we met het warmtefront dan wel de warmtefront sector te maken, In vergelijking met de voorgaande dagen gaat het kwik dan een graad of 10 omhoog. Op het 850 hPa vlak komt het kwik aan de Alpennoordkant zaterdag en deels ook nog zondag rond of net iets boven het vriespunt te liggen en deels aan de westelijke zuidkant rond de 3 graden.

T850 hPa centrale Alpennoordkant, zaterdag en zondag maar liefst graadje op 10 tot 12 hoger

Het warmtefront zal vooral de oostelijke Alpen (noordkant) beïnvloeden en hier gaat ook wat neerslag vallen  De sneeuwvalgrens stijgt zaterdag naar 700 tot 1000 meter en mogelijk aan de noordkant ook nog wat hoger.  Inneralpin valt sneeuw tot in de dalen, hier valt echter weinig tot geen sneeuw en ook de zuidkant houdt het droog.

Koufront
Zondag volgt in de loop van de dag het koufront en gaat het er op uitgebreidere schaal neerslag vallen. Sneeuwvalgrens aanvankelijk nog rond de 1000 meter en met het instromen van de koudere lucht dalend tot in de dalen en lagere delen. Ook maandag is het onbestendig en steeds weer valt er sneeuw tot in de dalen. Zwaartepunt van de sneeuwval geleidelijk langs de Alpennoordkant.

Dinsdag kunnen we even profiteren van een overtrekkend tussenhoog en weersverbetering. Woensdag staat alweer een volgende storing op het weermenu. De weersverslechtering hebben we te danken aan een volgende hoogtetrog die opnieuw vanaf de Britse Eilanden richting de Benelux trekt.

Woensdag krijgen we te maken met een “geknepen” warmtefront, donderdag het koufront. De temperaturen gaan woensdag opnieuw tijdelijk wat in de lift zonder dat het echt zacht gaat worden. De meeste neerslag zal als sneeuw vallen, beneden de circa 500 meter tijdelijk ook regen of smeltende sneeuw. Donderdag volgt in de loop van de dag het koufront en daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen en lagere delen.

Berfex-ZAMG (ECMWF) sneeuwval cumulatief voor de komende 144H. Vooral de westelijke Alpen mogen zich verheugen op sneeuw van betekenis

Hoogtetrog – Südstau / Südföhn
Richting het weekend zien we een volgende markante hoogtetrog via Frankrijk en het Iberische Schiereiland tot over noord Afrika uitzakken. Aan de oostflank van het systeem met daarin opgenomen centra van lagedruk wordt zeer zacht lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden getransporteerd en aan de oostflank koudere lucht vanuit het noorden tot ver naar het zuiden.

GFS 500 hPa voor zaterdag 2 februar

De scheidingslijn (hoogte-as) komt dan dan precies over de Alpen te liggen. De oostelijke Alpen krijgen dan te maken met veel zachtere condities en een opkomende Südföhn. De zuidkant van west naar oost met een inzettend Südstau.

GFS 850 hPa voor zaterdag 2 februari

Cruciaal in zake Föhn, Südstau als ook neerslag en neerslagvorm zal de precieze koers van de jet (hoogtetrog) worden. GFS berekent het geheel wat oostelijker, ECMWF wat westelijker (zachter voor ook de westelijke Alpen).

ECMWF met een meer uitgesproken westelijkere Südstau en Südfau situatie

Hieronder is aan de hand van de ECMWF ensembles mooi de warmere föhnfase aan de noordkant te zien en de koudere oplossingen voor de zuidkant. Het GFS laat een soortgelijk beeld zien!

In het verdere verloop zien we vandaag twee opties waarbij zowel zachtere oplossingen (zonaal) tot de mogelijkheden behoren (ECMWF) of het vertrouwde meer noordwestelijke stromingspatroon (GFS).

De komende dagen zal voor wat betreft de ontwikkelingen vanaf het weekend met de Südföhn / Südstau meer duidelijk moeten gaan worden.

Tot zover voor nu vanuit een grijs en koud Oberwallis (Hochnebel). Fijne dag, blijf volgen en vertel het verder. Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

Wintersport weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u! Geheel afgestemd op JOU wintersport regio / skigebeid je EIGEN wintersport weerbericht met o.a. sneeuwverwachtingen, sneeuwvalgrens en vorstgrens !

 • Of eens wat anders en avontuurlijks !  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service / Wintersport weerbericht
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.033 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Aanhoudend onbestendig, periodiek sneeuw”

 • Bouke
  25 januari 2019 at 15:49

  Beste Johann,

  In hoeverre acht je de kans aanwezig dat het zacht wordt met regen in portes du soleil vanaf 2 februari? Dit vanwege de verzachting die op de kaarten staat met een (zuid) westelijke stroming? Met andere woorden, wordt de blokkade van warmere oceaanlucht opgeheven?
  Bedankt alvast,

  Mvg Bouke

  • Johann
   25 januari 2019 at 18:00

   @Bouke Voorlopig aanhoudend winters in de Alpen ondanks de tijdelijke wat zachtere weerfases. Regen zal dan ook geen thema zijn voor de PdS. De verwachtingen op de wat langere termijn vanaf het volgende weekend zijn nog wat onzeker, temeer ook omdat de modellen dan nogal uiteen lopen. Een overgang naar belangrijk zachter weer met regen boven de 1000 meter lijkt echter niet waarschijnlijk. De komende dagen maar eens verder kijken, dat geldt ook voor de evt. Südstaufase. Gr J

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier