Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  aan de zuidflank van een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden en Noordzee is een tussenhoog vanuit het zuiden van Frankrijk tot over de Alpen doorgeschoven. Morgen vrijdag draait de stroming weer naar zuidwest en gaat weer veel zachtere lucht binnenstromen waarbij het aan de noordkant föhnig wordt. Begin volgende week volgt tijdelijk weer wat koudere lucht en in de tweede helft van de week opnieuw zachtere lucht

Weekend met föhn 20+ graden mogelijk

Gisteren is vooral op hoogte duidelijk koudere polaire lucht over de Alpen uitgestroomd en dat ging gepaard met wat sneeuwval en sneeuwbuien. De sneeuwbuien werden getriggerd door de koude bovenlucht. In de avond en nacht kwam de atmosfeer weer tot rust op nadering van een tussenhoog en met stijgende luchtdruk klaarde het op


Madesimo, Lombardy, N Italy (1550 m) 7 maart

Polaire lucht gisternen ook in de Walliser Alpen. -15 graden en sneeuw op de Mittelallalin in Saas-Fee
Eugenisee in Engelberg Foto Caroline Pirskanen @carolinevonb

Met het wegvallen van de wind en de heldere hemel kon het vannacht weer flink afkoelen met op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst. In de hoger gelegen delen en dalen vroor het zelfs streng tot zeer streng met lokaal 15 tot 22 graden vorst! Zo melden op dit moment Silvaplana en St Moritz Airport beide gelegen op 1700 meter hoogte  op dit moment -19 graden vorst.

Na een frisse start kan het kwik vandaag met ondersteuning van de al lekker warme maart zon weer lekker gaan oplopen. In de lagere delen en dalen wordt het 6 tot 14 graden en op 2000 meter vriest het vandaag in de koudere lucht nog 6 tot 1 graad en op 3000 meter een graad of 13. Overdag krijgen we te maken met matige tot harde west tot zuidwesten wind.

Zachter, föhn
In de loop van de dag en vooral op vrijdag stroomt er met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming vooral op hoogte vochtigere lucht binnen waardoor we toenemend met hogere bewolking te maken gaan krijgen. Achter een warmtefront behorende bij een depressie op de Atlantische Oceaan volgt dan tevens veel zachtere lucht en dat betekent dat de temperaturen in alle hoogtes flink in de lift gaan. De Alpenzuidkant verblijft vrijdag en deels ook nog zaterdag in de duidelijk koudere lucht.

GFS vrijdag 12h00 T850 hPa
GFS zaterdagochtend T850 hPa

De noordkant van de Alpen krijgt door toenemende drukverschillen tussen zuid en noordkant te maken met de föhn. De combinatie van zachte lucht en föhn zal hier het kwik in het weekend doen stijgen tot 18 a 20 graden en misschien lokaal nog wel wat hoger.

In de loop van het weekend gaan storingen vanuit het zuidwesten dan ook wat neerslag geven waarbij de meeste neerslag in de Südstau van de zuidwestelijke en centrale zuidelijke Alpen wordt berekend. Hier kan hogerop 20 tot 40 mm gaan vallen, elders valt duidelijk minder neerslag en de gebieden aan de noordkant waar het föhnig is houden het meest droog of gewoon droog.

Hier is het ook föhnig opgeklaard en deels ook zonnig, elders hebben we al naar gelang de storingsinvloeden te maken met een mix van opklaringen,  wolken en dan weer wat neerslag of een bui.

In de zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens in he weekend circa 1800 a 2000 meter en deels aan de noordkant en in het zuidwesten tot 2300 meter. In zuiden in de koudere lucht sneeuw meest tussen de 1000 en 1500 meter.

Arpege met de sneeuwval cumulatief tot zondagavond

Daar waar de sneeuwvalgrens heel hoog komt te liggen wordt echter ook de minste neerslag verwacht (föhnig). In de bergen gaat door de oplopende drukgradient (tot 8 hPa) de föhnwind wel sterk aantrekken en is het zaak om de wat meer beschutte gebieden op te zoeken.

Westwindwetter….
Maandag en dinsdag gaat het wisselvallig verder waarbij er vanuit het westen weer koudere lucht binnenstroomt. Zon, wolken en dan weer buien wisselen elkaar af en de sneeuwvalgrens daalt weer van 1800 naar 1300 tot 1000 meter op de dinsdag.

…en opnieuw weer zuidwest /föhn
Rond het midden van de week gaat een volgende Atlantische depressie opnieuw de zuidwestelijk stroming aanwakkeren en gaan de temperaturen weer in de lift en opnieuw wordt het aan de noordkant weer föhnig. Tegen het einde van de week en in het weekend volgt dan weer wat koudere lucht.

GFS T850 hPa woensdag 14 maart

Al met al dus aanhoudend onbestendig en wisselvallig en grote temperatuur variaties al naar gelang de hoogtestroming en föhn. Een overgang naar belangrijk kouder weer is ook vandaag niet uit de weermodellen op te maken. Verder is het zaak om tussen de storingen door de goede momenten die er zeker ook gaan komen eruit te pakken.

Fijne dag, graag weer tot morgen. Actueel in Termen -1 graad en vrijwel onbewolkt. Ciao

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.  De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 703 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier