Advertentie 

Algemeen; met een sterke westelijke hoogtestroming en een depressie met kern tussen IJsland en Schotland wordt zachte en vochtige lucht over west Europa en de Alpen aangevoerd. Donderdag zorgt een tussenhoog voor een tijdelijke weersverbetering, vanaf vrijdag gaat het onbestendig en vrij koel verder. Na de pasen geleidelijk zachter.

Na Pasen (tijdelijk) lenteachtig

Gisteren konden we tussen twee storingen in nog even profiteren van droger weer en ook wat zon. In de loop van de middag en avond nam op nadering van een warmte front de (hogere) bewolking weert toe gevolgd door regen en boven de 800 a 1200 meter sneeuw. Hier in Oberwallis sneeuwde het gisteravond geruime tijd en vanmorgen was het ook in Termen (1002mm) weer een beetje winters ontwaken met een dun gesloten sneeuwdekje.

Betere condities troffen we gisteren opnieuw aan in het zuiden met in het Zwitserse Tessin 7 tot 8 uur aan zon en een temperatuur die lokaal tot bijna 19 graden opliep.

Voor het warmtefront uit gisteren eerst nog opgeklaard. Foto Zermatt @RiffelalpResort2222m ‏
Sneeuw ligt er nog genoeg, vergelijk maar eens de foto’s vanuit Les Gets alwaar cumulatief meer dan 870cm sneeuw viel sinds begin van november 2017! Hieronder, dezelfde 2 chalets gefotografeerd in de zomer en afgelopen donderdag 😀! Foto via Les Gets @lesgetsnews
En dat geldt ook voor Oberwallis, het zal nog even duren voordat op deze parkeerplaats (Parkplatz “Fafler”) in het Lötschental de auto’s weer geparkeerd kunnen worden. Foto Diny Weemen

Koufront
Vandaag start de dag met veel bewolking, neerslag zit nog over de oostelijke Alpen Na een wat drogere fase gaat het op nadering van een koufront samenhangend met een randstoring met koers Bretagne naar Polen in de loop van de dag van west naar oost weer regen en boven de 1600 meter sneeuwen.

In de loop van de avond en nacht op donderdag achter het koufront weer dalend naar 1200 tot 700 meter. In het oosten aanvankelijk nog sneeuw vanaf 600 tot 10000 meter, overdag stijgend naar 1100 tot 1600 meter. Nulgraden niveau vandaag rond de 2000 meter, in de loop van de avond en nacht van het westen uit dalend naar circa 1500 meter. De wind gaat toenemen tot hard en in de bergen stormachtig.

Morgen donderdag start de dag nog met veel bewolking en er valt met voorkeur voor de Alpennoordkant nog (buiige) neerslag, sneeuwvalgrens 1600 tot 1000 meter in het oosten en 1200 tot 800 meter in het westen. In de loop van de dag van het westen uit algemeen weer wat betere condities.

Föhn / nieuw koufront
Vrijdag krijgen we aan de voorzijde van een opkomend (hoogte)laag met kern boven de Britse Eiland in eerste instantie te maken met een Südföhnfase en zachtere lucht. Door toenemende drukverschillen zuid / noord Alpen wordt het aan de noordkant weer föhnig en zacht. Het zuiden krijgt in toenemende mate te maken met Südstau neerslag. Hier sneeuwt het vanaf 1600 tot 1400 meter, in de loop van de middag en avond van westen uit dalende sneeuwvalgrens.

In het noorden is het met de föhn een heel stuk zachter met lokaal 18 a 20 graden, ook de oostelijke Alpen verblijven vrijdag grotendeels in zachtere lucht. Later op de dag (avond) van het westen uit net als al in de westelijke (Zwitserse) Alpen föhneinde op koufront en inzettende neerslag en weer afkoeling. Zaterdag aanhoudend onbestendig met steeds weer (buiige) en lokaal ook intensieve neerslag, sneeuwvalgrens 1200 a 800 meter, in oosten aanvankelijk nog rond de 1500 meter.

Het ziet er naar uit dat ook de Paas-zondag onbestendig en onderkoeld en zelfs winters gaat verlopen. De bewolking overheerst en steeds weer valt er (buiige) neerslag en in de bergen staat een harde en deels ook stormachtig wind. In de koudere lucht sneeuwt het vanaf 800 meter en deels kan het in de noordelijke Alpen tot in de wat hogere dalen sneeuwen!

Maandag inzettende weersverbetering en vooral vanaf dinsdag gaat aan de voorzijde van een Atlantisch laag weer veel zachtere lucht vanuit het zuiden naar het noorden uitstromen.

Met de zachte lucht vanuit de Middellandse Zee en de föhn wordt het dan vooral aan de noordkant zeer zacht en lenteachtig met zelfs een vleugje “summer feeling” , lokaal kan het kwik dan oplopen tot 18 a 20 graden en mogelijk zelfs nog wat hoger (21 a 22 graden)

De zuidkant mag zich dan geleidelijk weer gaan opmaken voor meer Stau bewolking en ook weer neerslag. Het ziet er overigens niet naar uit dat deze thermische opleving van langere duur zal zijn want aan het westelijke stromingspatroon met de zwabberende jetstream lijkt ook dan nog geen eind te komen en ook stabiele hogedruk is niet in de weermodellen terug te vinden.

GFS ensembles Alpennoordkant

Of dat misschien de komende dagen toch nog gaat veranderen en de lente zich wellicht toch wat meer van zijn “zachtere” en “zonnigere” kant zal gaan manifesteren dat gaan we de komende dagen vervolgen.

Tot zover vanuit een bewolkt en koel Termen in Oberwallis, fijne dag, ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 532 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier