Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; achter een koufront is opnieuw koudere en onstabiele lucht over de Alpen uitgestroomd, Na tussenhoog invloed op vrijdag gaat het met de paas dagen koel en wisselvallig verder. Vanaf paasmaandag  vanuit het zuidwesten zachter en met föhn lenteachtig.

Koufront, morgen vrijdag korte Föhnfase

De zon had het gisteren moeilijk en met 1 tot 3 uur zonneschijn was het meest wel gedaan. Over het algemeen bepaalde de bewolking het weerbeeld en in het zuidoosten viel ook wat regen en in de bergen sneeuw. Door een iets zuidelijkere koers van de randstoring viel het met de wind uiteindelijke toch nog wel mee. In de middag en avond nam vanuit het westen op nadering van het koufront de bewolking weer toe en in de nacht volgde de neerslag

Koufront
Vandaag hebben we te maken met het koufront waarbij er met voorkeur voor de noordkant van de Alpen (buiige) neerslag valt. Hier wordt het ook het koudst met een sneeuwvalgrens die tussen de 700 en 1000 meter ligt, in het oosten en zuiden sneeuwt het boven de 1200 a 1500 meter.

GFS T850 hPa – Vooral de noordkant heeft vandaag te maken met koudere lucht (groen) en neerslag

Op 1500 meter vriest het aan de noordkant 0 tot 1 graden en op 2000 meter een graad of 5. Algemeen zachter is het in alle hoogtes aan de zuidkant.

Verse sneeuw vanmorgen in Val d’Isère . Via Twitter Val d’Isère @valdisere
En ook in het Kleinwalsertal – Mittelberg – weet de winter en sneeuw nog van geen wijken. Foto via Hans ter Braak Twitter @hansterbraak

In de loop van de middag en avond van het westen uit inzettende weersverbetering en opklarend op nadering van een tussenhoog. De oostelijke Alpen houden het de gehele dag bewolkt waarbij de neerslag zicht geleidelijk naar het (zuid)oosten verplaatst.

Südföhn
Op nadering van een volgend koufront samenhangend met een Atlantische depressie nemen morgen de drukverschillen tussen de noord en zuidkant morgen tijdelijk weer flink toe en met 8 hPa drukoverschot zuid-noord gaat morgen de Südföhn weer blazen.

Vrijdag tijdelijk betere condities en in het noorden met föhn opgeklaard of zelfs zonnig

Met de aanvoer van zachtere lucht vanuit het zuidwesten en de föhn kan het kwik in de föhn gebieden stijgen tot 15 a 19 graden. Algemeen koeler en bewolkt is het dan aan de zuidkant waar juist vochtigere lucht begint te stuwen.

Tegen de avond en in de nacht volgt het koufront, de föhn gaat er er weer uit vanuit het westen en zuiden breidt de neerslag zicht naar het noorden en oosten toe uit waarbij de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen weer daalt van 1700 a 1500 meter naar 1000 meter.

Pasen met twee gezichten
Zaterdag en zondag staat dan weer in het teken van maritiem polaire lucht die met een westelijke hoogtestroming over west Europa en de Alpen wordt aangevoerd. Het is onbestendig en steeds weer valt er (buiige) neerslag afgewisseld door felle opklaringen. Sneeuwvalgrens zaterdag tussen  1200 en 900 meter, in het oosten en eerst nog tot 1900 meter, zondag verder dalend naar 900 a 600 en dan vooral nog neerslag aan de noordkant van de Alpen.  De meest koude lucht zal zondagmiddag en avond over de Alpen liggen, op 1500 meter hoogte vriest het dan 3 tot 7 graden (laagste waardes voor het noordoosten)

De koude lucht zal echter geen lang leven beschoren zijn want vanuit het zuiden is alweer veel zachtere lucht onderweg welke in de loop van de maandag de koudere lucht naar het noorden gaat verdrijven. De verzachting vanuit het zuiden wordt in de steigers gezet door de samenwerking van een oost Europees hoog en een Atlantische depressie.

GFS T850 hPa voor maandagmiddag met de opmars van de zachtere lucht

Omdat ook de hogedruk invloed gaat toenemen gaat het weerbeeld een stuk vriendelijke worden en krijgt ook de zon weer veel meer ruimte. Dat geldt helemaal voor de Alpennoordkant alwaar de het föhnnig gaat worden. Met föhn kan het kwik gaan oplopen tot 18 a 20 graden en misschien lokaal wel 22 graden!

De Alpenzuidkant krijgt dan juist weer te maken met mindere en ook duidelijke koelere condities. In hoeverre en hoeveel sneeuw of regen gaat vallen is aandacht voor later.

In de loop van de dinsdag en woensdag gaat het in het westen en later ook naar het oosten toe op nadering van een hoogtetrog en afsnoerend hoogtelaagje opnieuw verslechteren waarbij een volgende portie wat koudere lucht over de Alpen gaat uitstromen.

GFS met het afsnoerende hoogtelaagje donderdag ochtend. Een tussenhoog nadert vanuit Frankrijk en zal snel een weersverbetering gaan geven

In de tweede helft volgt er van het westen uit een volgend hoog en met een naar zuid draaiende stroming gaat het kwik weer in de lift en met zon wordt het dan opnieuw lenteachtig. Nieuwe storingen staan dan echter alweer te trappelen en de kans is groot dat het in het verdere verloop opnieuw weer koeler en onbestendig wordt!

Of dat inderdaad zal gaan gebeuren of dat misschien toch wel de lente er echt goed in gaat komen gaan we de komende dagen vervolgen. Ik zou zeggen blijft volgen en dan graag weer tot morgen. Actueel in de Termen (1020m) is het 5.3 graden en (nog) bewolkt. Fijne dag, ciao.

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 350 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer