Algemeen: vooral de westelijke Alpen hebben met de invloed van een (hoogte)laag maken. Een koufront trekt dinsdag van west naar oost verder over de oostelijke Alpen. Na zwakke tussenhoog invloed en zwakke föhn veroorzaakt door een laagje – Utz 1 – boven zuid Frankrijk nadert woensdag alweer een volgende storing met neerslag de Alpen. Ook de rest van de week zal aan de wisselvallige kant blijven met zeer gematigde temperaturen.

Lente heeft het moeilijk

Een koufront trok gisteren de westelijke Alpen en er viel tot in de middag aanhoudend neerslag. met het koufront stroomde tevens weer koudere lucht binnen waardoor de sneeuwvalgrens weer tot 1200 a 800 meter daalde. Ook hier in Termen moesten we er weer aan geloven, gisterochtend tijden het schrijven van het weerbericht regende het nog bij 5 graden maar binnen korte tijd daalde de temperatuur tot net boven het vriespunt en ging de neerslag in sneeuw over. Tegen de middag was het dan weer gewoon sneeuw bedekt.


Rond middag werd het ook in hier in Termen (1020m) weer wit

De 1 mei, de natuur probeert het, de atmosfeer neigt echter steeds weer naar winter. Foto Engelberg Caroline Pirskanen‏ @carolinevonb
Ook in het westelijke Wallis gisteren compleet winters. Webcam La Fouly
In het hooggebergte deed nog helemaal niets aan de lente denken. vorst en sneeuw dicteren hier nog het beleid. Diablerets-Scex-Rouge (2970m)

Met het verplaatsen van het front in oostelijke richting verplaatste het zwaartepunt van de neerslag tot de avond over de centrale Alpen en in de nacht verder naar het oosten. Vanuit het westen werd het geleidelijk weer droog en begon het deels ook op te klaren. Zachter bleef het gisteren in de oostelijke delen waar de föhn de boel nog een extra thermische steun in de rug gaf.

Na een tijdelijke weersverbetering en (lichte) föhnfase en zon gaat het vanaf vanmiddag en morgen  van west naar oost op nadering van een (hoogte)laag  weer onbestendig verder en ook de rest van de week zal wisselvallig en voor de tijd van het jaar vrij koel verlopen. Sneeuw valt vanaf 1400 tot 1600 meter. Minder koud is het in de oostelijke delen van de Alpen, lokaal kan het kwik daar tot 18 a 20 graden stijgen.

Radar 09h00. Bron WetterOnline.de
Weinig lentegevoelens vanmorgen in Zermatt. Foto Thomas Pfammatter‏ @TPfammatter

Het onbestendige en vrij koele weer hebben we te danken aan een hoogtelaag boven de Benelux en periodiek doortrekkende (zwakke) storingen. In de tweede helft van de week vult het systeem geleidelijk op en komt de atmosfeer weer wat tot rust.

GFS 500 hPa, Ook donderdag zien we het hoogtelaag nog terug op de kaarten

Vrijdag en zaterdag gaat een zwak tussenhoog voor een verdere weersverbetering en verzachting zorgen, door de vlakke drukverdeling zal het ook dan echter niet geheel stabiel  zijn en mede door de dagelijkse gang kan er lokaal een bui vallen.

Naar verwachting zal vanaf zondag en begin volgende week aan de oostflank van een noordelijk Atlantische blokkade en lage druk boven Scandinavie opnieuw koudere polaire lucht vanuit het hoge noorden tot aan of over de Alpen afzakken. Doordat zich dan boven noord Italie een apart laag gaat vormen krijgen we opnieuw met de nodige neerslag te maken. Zwaartepunt zal dan vooral in de zuidelijke Alpen komen te liggen.

GFS zondag 5 mei. Lagedruk boven noord Italië, koude lucht stoomt uit richting het zuiden

In hoeverre een zuidelijke stroming veroorzaakt door een markante depressie (hoogtetrog /laag) boven de Atlantisch Oceaan tegengas kan en gaat geven is nog ongewis. Grote kans ook dat we ergens in het overgangsgebied van de twee verschillende luchtmassa’s verzeild raken. Stabiele hogedruk boven west Europa is echter ook op de langere termijn niet in zicht en met een vrij zuidelijk verlopende jetstream en de lagedruk kan van stabiel lente weer geen sprake zijn.

ECMWF 500 voor 11 mei met verloop jetstream (dikke zwarte lijn)

Tot zover voor deze dinsdagochtend vanuit een deels nog opgeklaard Termen in Oberwallis. Fijne dag en graag weer tot morgen


Lawinegevaar

code geel (2, matig ) tot code oranje (3 aanzienlijk). 

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 251 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer