Algemeen: vanuit de hoogtetrog snoert een apart laag richting het Iberische Schiereiland af. Onder invloed van dit laag wordt met een krachtige zuid tot zuidoostelijke hoogtestroming onveranderd zachte en vochtige lucht aangevoerd welke aan de Alpenzuidkant stuwt. Ook de föhn houdt nog aan maar neemt geleidelijk verder in kracht af. Zondag in de loop van de dag van noorden uit inzettende temperatuurdaling met wat sneeuw oostelijke Alpen(noordkant)

Zondag van noorden uit koufront en temperatuurdaling

Gisteren steeg het kwik met föhn gewoon weer tot 18 a 21 graden en ook elders was het met 11 tot 16  graden zeer zacht voor de tijd van het jaar. Nier alleen de duur van de föhnsituatie is opvallend datzelfde geldt ook voor het naar het noorden tot uitbreiden over de Alpennoordkant van het zogenaamde “föhn-venster” en de daarmee samenhangende windsnelheden. Met de hulp van de weerdata van de diverse weerstation heeft Meteo-Schweiz de noordelijkst grens (rode lijn) op de kaart ingetekend. Tevens zijn de maximale windsnelheden (pieken) op de kaart vermeld.

1479830381121
Föhn venster – Bron Meteo Schweiz Blog

Als tegenhangen van de Föhn natuurlijk de Südstau die in sommige gebieden al sinds zondagochtend voor aanhoudende meest matige neerslag zorgt. In het Simplongebied, Ticino (Tessin) viel de afgelopen 3 dagen 60 tot 100mm neerslag, in Centovalli in totaal 150mm. In de zachte lucht lag de sneeuwvalgrens vrij hoog en meest tussen de 1900 en 2300 meter.

1479831153428
Een de totale neerslaghoeveelheden in de Südstau van de centrale zuideliijke Alpen. Bron Meteo Schweiz Blog

Kijken we even naar de sneeuwhoeveelheden vanaf maandagochtend tot dinsdagavond dan zien we dat tot gisteravond boven de 2400 meter in het zuidelijke Simplongebied, de centrale Alpenzuidkant en Bergell tot in de Maggia 50 tot 70cm vielen. In de overige gebieden vanaf het aangrenzende Italië tot over de Monta Rosa tot in het zuidelijke Goms en de Bernina viel 10 to 30cm. Voor vandaag wordt er in deze gebieden opnieuw 10 tot 50cm aan Neuschnee berekend met als zwaartepunt de zuidelijke Simplon tot over het  Bedrettotal en de Maggia.

auto
Simplonpas (2o10m) gsitermiddag (Vlog)

Apropos Simplon. voor diegenen die de Vlog met oa de sneeuw op de Simplonpas nog niet hebben gezien, zie – HIER – (Youtube)

bergf23-48htmzat

Met de sneeuw is het lawinegevaar momenteel code 3 (oranje, aanzienlijk) en dit zal de komende dagen verder gaan toenemen.

slflaw2311

Voorlopig zijn we dus nog niet van het zeer zachte weer en de föhn af en datzelfde geldt voor de neerslag in de Südstau. Boosdoener is het cut-off laag dat vrijwel stationair in de buurt van het Iberische Schiereiland rondtolt. Pas in de loop van het weekend zien we het van de kaarten verdwijnen en kan er eindelijk een overgang gaan plaatsvinden naar een compleet ander en vooral kouder weertype!

rad2311
Actuele radarbeeld 09h45. Bron WetterOnline.de
ukmo2311
UKMO met het cut-off laag boven Spanje

Onderstaand nog een impressie vanuit de verschillende delen van de Alpen:

ggalhs2311
Grossglockner Hochalpenstrasse
hochsoldenotztal2070m
Hochsölden Ötztal (2070m)
vilars2311
Vilars
verbier2311
Verbiers
courchevel-saulire2311
Courchevel
courcheve
Courchevel le Signal
alpdhuze2311
cervino2450m
Cervino Plain Maison
cervin23a
Cervino weerstation

Zondag koufront
Deze verandering wordt veroorzaakt door een apart filiaal van hogedruk boven de Britse Eilanden welke in het weekend wat naar het noorden en noordoosten gaat verplaatsen. Tegelijkertijd zien we via de noordflank een depressie vanaf de oostkust van Groen via IJsland en Scandinavie naar het zuidoosten afzakken. Vanaf zondag draait de hoogtestroming van noordwest naar noord en begin volgende week noordoost en daarmee kan zeer koude arctische lucht naar het zuiden gaan uitstromen. Het koufront en de koudere lucht zullen in de loop van de zondag (middag – avond en nacht) over de Alpen gaan uitstromen.

hoogmaan
Zondag van noorden uit markant kouder

De meest koude lucht is voor de oostelijke (Oostenrijkse) Alpen voorbestemd. Met het koufront kan er vooral aan de oostelijke noordkant wat neerslag gaan vallen waarbij de sneeuwvalgrens snel daalt naar 1200 tot 800 meter. Maandag is het dan koude genoeg voor sneeuw tot in de dalen en lagere delen maar neerslag wordt er dan nauwelijks meer verwacht. Dat heeft alles te maken met het inschuiven van het naar het zuidoosten trekkende hoog en ook de lucht die van origine erg koud maar ook erg droog is.

De eerste dagen van de nieuwe week beloven vooral in de oostelijk Alpen een heel stuk kouder maar met de zon ook een heel stuk vriendelijker te gaan verlopen. De westelijke en speciaal de zuidelijk Alpen profiteren nog van wat minder koude condities maar ook hier is het met het zeer zacht weer voorbij. In de tweede helft van de week zien we, uitgaande van het ECMWF de as van hogedruk wat in noordwest – zuidoostelijke richting gaan kantelen waarbij het zwaartepunt boven Frankrijk komt te liggen.

ec23dond
ECMWF met de meer NW hoogtestroming vanaf woensdag volgende week!

Depressie en storingen trekken via de noord en Scandinavie naar het zuidoosten. Het ziet er naar uit dat fronten met neerslag vanaf woensdag dan opnieuw de oostelijke Alpen zullen gaan beïnvloeden waarbij aan de Alpenoordkant vooral in de Nordweststau sneeuw van betekenis gaat vallen.

Omdat de weermodellen vanaf begin volgende week nogal uiteen lopen is deze verwachting nog alle behalve  zeker en zijn ook andere varianten met zelfs opnieuw een (tijdelijke) föhnsituatie mogelijk. Hoe dan ook, vanaf zondag gaan we evolueren naar een veel kouder (hoe kan het ook anders met deze hoge temperaturen) en weertype. Morgen maar weer eens verder kijken wat de weermodellen ons dan voorschotelen.

2311ec12oost
Ensembles ECMWF (EC12)

Vanuit een regenachtig Oberwallis een fijne dag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao

bild2311acht

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.070 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Aanhoudend föhn en Südstau. Vanaf zondag kouder”

 • Jan
  23 november 2016 at 11:22

  Goed stuk weer, duidelijk, Simplon ligt denk ik wel wat hoger dan 210m.
  Hopelijk wordt de trend gezet naar een lange periode van kou.

 • Johann
  23 november 2016 at 11:48

  De aandachtige lezer 😉 Thx Jan voor de (pos) feedback. Heb er een nulletje aan toegevoegd en daarmee is de Simplon weer 2010 meter hoog!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer