Advertentie

Klik hier voor meer informatie over je vakantie naar Zuid-Tirol


 

Algemeen; Onder invloed van een (zwakke) hoogtetrog en hoogtelaag tijdelijk weer afzwakkende hogedruk. Vanaf zaterdag breidt zich de volgende hoogterug tot over de Alpen uit en met een overwegend westelijk tot zuidwestelijke hoogtestroming houdt het zachte en droge winterweer aan.

Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt Tirol – Vergröss 2070m



Vanmiddag aan de noordkant opkomende föhn. Vrijdag passage (zwakke) storing en opnieuw meer bewolking en wind met kans op wat sneeuw of sneeuwbuitjes met voorkeur voor de westelijke Alpenhoofdkam.  Sneeuwvalgrens algemeen tussen de 800 en 1200 meter. De komende dagen in de bergen goede wintersport mogelijkheden. Onder overwegend hogedruk veel zon en dank zij de droge lucht (negatieve dauwpunten) goede sneeuw en piste condities. De lagere pistes en dal afdalingen zijn door de dagelijkse gang als ook door de regen van het afgelopen weekend deels ook ijzig (hard). 

Droogte en zeer milde winterweer houden aan

In de hogere Alpen ligt er meest meer dan voldoende sneeuw en ondanks de hoge luchttemperaturen was er van smelten geen sprake. Niet verwonderlijk ook met de sterk negatieve dauwpunten. Door de op vele plaatsen aanhoudende droogte begint de sneeuw met name op de zon geëxponeerde zuidhelling wel meer en meer uit te “aperen” en wordt het weer hoognodig tijd voor een lekker witter opfrisser.

Verder overigens prima wintersport condities en met de zon en milde condities prima vertoeven op de pistes en terrasjes. Hieronder een impressie vanaf de Aletsch Arena alwaar we gisteren onderweg waren op ski’s, snowboard en diverse liften (met dank aan Francien Bakker en Bas Laros /AWM)

Dat geldt helemaal voor de lagere delen en dalen waar geen sneeuw ligt of nog slechts nog weinig sneeuw of sneeuwresten. Er zijn zelfs gebieden die nauwelijks tot geen sneeuw hebben gehad of waar het beetje (natte) sneeuw door de hogere temperaturen weer weg dooide en die er tot vandaag groen bijliggen.

Sneeuwarmoede en behelpen in Engelberg Klostermatte (1015m)
Ook hier in Harder-Kulm op 1325 meter hoogte zou je nu een winters landschap verwachten.
Sneeuw enkel op de hogere delen rondom Niesen op 2360 meter. Een beeld wat eerder bij de herfst dan wel lente past

Datzelfde groene beeld zien we in de lagere delen van het Alpen voor en het Alpen laagland. Ook hier is de sneeuw tot dusver uitgebleven. Op zich is het niet exceptioneel dat er in het Alpen laagland tot in februari of zelfs maart geen sneeuw valt. In 2008 moesten ze in bijvoorbeeld Basel en Zürich tot 20 respectievelijk 23 maart geduld hebben voordat er sneeuw (1 cm of meer) viel.

Helaas zit er ook de komende 5 tot 10 dagen afgezien van een spat geen neerslag, laat staan sneeuw, in de verwachtingen. Laten we alles eens op een rijtje zetten:

Een warmtefront beïnvloede gisteren vooral de noordelijke en noordoostelijke Alpen. Uit de overtrekkende bewolking viel in de middag en avond ook wat neerslag en hogerop sneeuw. Aanvankelijk lag de sneeuwvalgrens in de nog aanwezige koudere lucht rond de 1300 meter, steeg in de loop van de middag en avond echter vrij snel naar 1800 tot 2300 meter. Grotere neerslaghoeveelheden werden er echter niet gemeld.

WF bewolking gisteren vooral over de oostelijke Alpen met lokaal ook wat neerslag. Mooi is ook de mist boven de Italiaanse Po vlakte te zien vanuit de ruimte. Bron NASA Worldview

De westelijke en zuidelijk Alpen hadden minder met de invloed van het warmtefront te doen en hier overheerste de hogedruk. Afgezien van wat overtrekkende (hogere) wolken(velden) was het opnieuw de zon die het weerbeeld bepaalde. In de bergen was het opnieuw zeer zacht met tot een hoogte van 3100 meter plus graden. De laagste temperaturen werden onder de inversie gemeten alwaar het in de vroege ochtend in de hoger gelegen dalen 12 tot 18 graden vroor.

Winterse Grimselpas
Koude gat Ulrichen in Oberwallis Obergoms gisterochtend met 18 graden vorst op de loipe

Vandaag en vrijdag neemt de invloed van de hogedruk tijdelijk weer af en krijgen we te maken met een hoogtetrog en via Frankrijk richting afsnoerend hoogtelaag. Door de wat toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant van de Alpenhoofdkam (4 tot 6 hPa zuid overdruk) wordt het in de loop van de middag en avond aan de noordkant föhnig.

GFS 500 hPa vrijdag 03h00

Sowieso is de aangevoerde lucht al zacht maar met de Föhn kan het kwik tot 14 a 16 graden gaan oplopen. Ook in de bergen is het opnieuw zeer zacht. Op 2000 meter wordt het een graad of 3 tot 6 en de vorstgrens bevindt zich boven de 3000 meter.

Radarbeeld Alpen 08h50. Bron WetterOnline.de

Vrijdagnacht en ochtend hebben we te maken met meer bewolking en vooral langs de westelijke Alpenhoofdkam kan wat sneeuw gaan vallen. Sneeuwvalgrens dalend van 1500 naar 1200 tot 800 meter. Inner Alpin en de zuidkant blijft het waarschijnlijk droog en deels ook opgeklaard of zelfs zonnig.

Sneeuwvalgrens vrijdagnacht

Zaterdag neemt de hogedruk overal weer toe. Laatste bewolking en mogelijk nog een buitje in de oostelijke Alpen. Elders veel zon een zeer mild, in de dalen en lagere delen lokale Hochnebel of mist.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Ook de eerste dagen van de nieuwe weer verandert er maar bar weinig aan het stromingspatroon en dus ook aan het rustige  en en vooral in de bergen zeer milde winterweer. Er zijn wat aanwijzingen (GFS) dat de jetstream in de tweede helft wat zuidelijker gaat verlopen maar ook dan verblijven we nog aan de warme kant van het geheel. Wel zouden storingen voor meer bewolking en vanaf donderdag ook weer voor wat neerslag kunnen gaan zorgen.

Het ECMWF is wat terughoudender met deze ontwikkelingen en laat pas vanaf het weekend de jet en storings invloeden wat naderbij en tot over de Alpen komen. Ook gaan dan de temperaturen weer wat omlaag. De operationele uitdraai van hjet GFS komt dan met een veel koudere oplossingen met zelf winterweer met sneeuw en vorst tot in de dalen. Deze ontwikkelingen worden echter weer niet door de andere ensemble leden van het GFS model als ook het ECMWF ondersteund.

GFS ensembles met vanaf de 20 januari de (tijdelijk) veel koudere hoofdrun (zwarte lijn )

We gaan dus maar uit van een voortduren van het te zachte zonale stromingspatroon met dan weer wat koudere en dan weer zachtere lucht waarbij de neerslagkansen met de wat meer meanderende jetstream periodiek wel gaan toenemen. Winterweer met sneeuw en vorst tot in de dalen en lagere delen lijk ook vandaag uitgesloten tot 25 januari en mogelijk ook nog langer!

Sowieso ziet het er voor het verloop van de winter niet best uit met betrekking tot sneeuw en kou. Sinds de herfst berekenen de diverse weermodellen een (veel) te zachte winter en ook de laatste berekeningen van het ECMWF kleuren voor der rest van januari als ook start van februari enkel rood en oranje als teken van een aanhouden van de warmte anomalie en het (zeer) zachte winterweer. Opvallende is ook de warmte in oost Europa en West Rusland (kaarten ECMWF hieronder)

Ook voor wat betreft de ontwikkelingen in de bovenkamer de stratosfeer weinig hoopvols te melden. De statosferische polar vortex is en blijft de komende dagen kerngezond en ijskoud met record minus temperaturen tot 98°C. En daarmee houden we ook de sterke westelijke zonale winden en vrij noordelijk verlopend polaire jet met de pos. NAO-AO (zie ook weerpraatje van 5 januari – HIER

Uitleg NAO-AO zie hier

Zonale wind op 10 hPa en 65°C N (pool) Gemiddeld over alle breedtegraden sterk zonaal.

Met deze minder fraaie anti-winterse uitzichten besluiten we dit weerpraatje. Duimen voor betere tijden luidt het devies en hopelijk kunnen we daar dan snel over gaan berichten. Fijne dag vanuit Termen in Oberwallis. Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.931 times, 1 visits today)
Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

7 Reactie op “Alpen – Aanhoudend anti winterse setting | Sneeuwarmoede lagere delen / dalen”

  • Remco
    9 januari 2020 at 13:13

    Voor de Weissensee gangers (vanaf 21 januari) daarentegen ziet het er nog helemaal niet zo slecht uit. Met temperaturen in de nacht tot -10C en uitblijvende neerslag vriest nu zelfs het “grote meer” langzaam dicht. Dit zou wel eens positief kunnen uitpakken.
    Puntje van zorg is het sneeuwijs op het het grootste deel van het “kleine meer” dat met plustemperaturen in de middag van zeer slechte kwaliteit zal zijn.
    Van mij mag het nog wel even Kaiserwetter blijven in de Zuidalpen. Daarna weer volle bak sneeuw, want er staat midden Februari ook nog een weekje Samnaun/Ischgl in de planning 😉

    Keep up the good work Johann + team Alpenweerman!!

    • Johann
      9 januari 2020 at 15:20

      Stralingsvorst zei dank! Westelijke deel 18 cm ijsdikte en er wordt geschaatst tussen de geheel “groene” bergen. Zal voorlopig weinig aan veranderen. Gr en Thx overigens voor de feed-back !

  • van laere linda
    9 januari 2020 at 14:51

    hallo johan
    waar gaat het minst zacht zijn frankrijk ,oostenrijk en welke hoogte voor goede sneeuwconditie?,nauders?la rosiere?les sybelles andere optie ?? wij vertrekken zaterdag
    alvast bedankt voor de info

    • Johann
      9 januari 2020 at 15:24

      Het is en blijft in het gehele Alpengebied en met name hogerop (vrij) zacht voor de tijd van het jaar. Hogerop echter onveranderd prima sneeuw en piste condities en met de zon genieten. Fijne tijd

  • nico
    9 januari 2020 at 15:51

    bedankt voor u reactie johan

  • michel
    10 januari 2020 at 10:17

    Kijkend naar mijn skigebied en wat ik doorkrijg van vrienden die daar wonen moet ik zeggen dat het er allemaal goed uitziet, dit ondanks de warmte. Over paar weken ga ik weer en als de verandering na 17 jan. door gaan (wat ik lees en hoor) dan kan er nog wel wat sneeuw vallen eind januari maar is nog te ver om daar enige zekerheid over te krijgen.

    • Johann
      10 januari 2020 at 10:36

      Klopt Michel en in overeenstemming met zoals ook wij dat steeds weer benadrukken en de weerberichten en nm ook de Vlogs vanuit de sneeuw of vanaf de pistes! “Warmte, lees de lucht temperatuur” is in tegenstelling tot de lage lage landen in de Alpen met zijn bergklimaat dan ook een parameter die weinig zegt over sneeuw, sneeuwsmelten, sneeuwkwaliteit als ook ijsvorming! (zie ook nieuwe weerbericht) https://www.alpenweerman.nl/alpen-volgende-weekend-wat-meer-winterse-setting/

      Verse laag sneeuw om de boel weer wat “op te fleuren” is zeker niet verkeerd. Laten we duimen dat het vanaf vrijdag vlg week dan gaat lukken!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer