Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed van hoog – Daryl – vandaag met kern boven de Britse eilanden en laag – Cathy – met zwaartepunt boven Scandinavie stroomt vanuit het noordoosten geleidelijk weer wat warmere en drogere lucht binnen. De oostelijke noordkant blijft gevoelig voor de invloed van de lagedruk, vooral in de tweede helft van de week kan er in de Nordstau neerslag van betekenis gaan vallen.

Onzekerheid door positie(s) sturende drukgebieden

Het zomerweer is in een wat kwakkelende fase beland. Afgelopen dagen stroomde van het noorden al markant koudere lucht over de Alpen uit met zelfs lokale nachtvorst in de hoger gelegen dalen, gisteren zondag volgde tevens ook nog wat vochtigere lucht.

De zondag deed zijn naam dan ook niet bepaald eer doordat hogere en later ook lagere bewolking en wolkenvelden de zon frustreerden. Daar waar de zon nog langere tijd aan het firmament te zien was kon het kwik echter tot zomerse 25 a 28 graden stijgen. Elders was het met 18 tot 23 graden meest wel gedaan. Bovendien viel uit de bewolking ook wat neerslag die in de loop van de dag door de dagelijkse gang in de westelijke Alpen een buiig karakter kreeg. De meest actieve buien hielden zich in het westen en zuidwesten op en stierven in de loop van de avond weer uit.

Lekker in de zon met fantastisch uitzicht op de Alpen #Montreux Via Twitter Jouke Bouma @jbouma18
Fietsen langs Brienzersee, via Twitter Jacomien Heeres ‏ @Klostertalfan

Vandaag maandag profiteren de westelijke Alpen wat meer van de invloed van een Brits hoog en hoogte-rug. Het is overwegend zonnig en het blijft droog met middagtemperaturen die tot 23 (noorden) en 26 (zuiden) oplopen. De oostelijke Alpen en met name de noordkant hebben te maken met de invloed van lagedruk welke zich uitstrekt vanaf de Baltische Staten tot over de centrale Middellandse Zee.

Motor achter het geheel is een apart hoogtelaag met kern boven de Baltische Staten waardoor met een noordelijke stroming vooral de oostelijke noordkant te maken heeft met wat koelere en ook vochtige luchtmassa’s die zich bovendien ook nog stuwen.

De westelijke Alpen profiteren vooral van de hogedruk, de oostelijke Alpen hebben vooral nog last van de lagedruk en aan de noordkant duidelijk slechtere condities

De bewolking overheerst er en bij tijd en wijlen valt er neerslag. Lokaal kan het in de Nordstau tot onder de 2000 meter sneeuwen. De middagtemperaturen bewegen zich hier meest tussen de 14 en 23 graden, de hoogste waardes voor het zuiden.

GFS T850 hPa voor maandag 12h00. In het zuiden goed voor 14 a 15 graden, in het oosten en noorden voor slechts 6 tot 8 graden.

In het verdere verloop houden de oostelijke Alpen last van de lagedruk (hoogtelaag) boven oost Europa. Met een noordoostelijke stroming en de aanvoer van geleidelijk warmere maar ook vochtige lucht blijft het er onbestendig.

Veel neerslag oostelijke noordkant
Vooral woensdag en donderdag kan er onder invloed van een hoogtelaag met koers noordelijke Balkan – Polen met de meer noordoostelijke stroming aanhoudend en deels intensieve neerslag gaan vallen waarbij grotere neerslaghoeveelheden worden berekend!

GFS 12 neerslag cumulatief tot en met vrijdag. Vooral de oostelijke noordkant krijgt dan te maken met een “waterballet”

Hoeveel er precies gaat vallen is nog enigszins onzeker maar neerslaghoeveelheden van 100 mm en lokaal nog meer 150 tot 180 mm tot en met vrijdag zijn dan zeker niet uitgesloten. In het worst case scenario zou dit tot kleinschalige overstromingen en -of modderstromen kunnen leiden!

Lokaal kan er 100 tot 170 mm aan neerslag gaan vallen

Vanaf het weekend zou dan ook in de oostelijke Alpen de “rust” in het zomerweer weer terug moeten gaan keren. De neerslag gaat eruit en met de zon erbij kan het kwik tot (hoog) zomerse waardes gaan oplopen. Of we dit de aanzet zal zijn tot stabieler zomerweer is echter nog maar de vraag?!

Uitgaande van de kaarten van gisteren en vandaag bestaat er nogal wat onzekerheid met betrekking tot de positie van de hogedruk en lagedruk. De mooie omega blokkade welke zich boven noord Europa zou moeten gaan vestigen en een standvastigere continentale zomerse weerfase zou moeten gaan inleiden lijkt in de loop van de week door de uitbraak van koudere lucht vanaf de Pool alweer te worden “gladgestreken”!

ECMWF voor dinsdag 3 juli

Dit zou betekenen dat we weer evolueren naar drukgradiënt arme situatie met dus weinig stroming. Van het zuidwesten uit wordt dan wel weer (zeer) warme maar toenemend ook weer vochtige lucht  aangevoerd met als resultaat weer toenemende kans op pittige regen en onweersbuien (dagelijkse gang)

Gezien de vrij grote verschillen in de diverse model uitvoer heeft het niet veel zin om hier nu verder in detail op in te gaan. Daarover dan meer de komende dagen.Tot zover voor dit moment.

Opmerking; in verband met werkzaamheden van Swisscom en de overstap naar glasvezel verbinding hier in Termen kan ik vandaag slechts (zeer) beperkt over internet beschikken. Het weerbericht voor de Alpen is dan ook opgesteld aan de hand van de uitdraai van gisteravond (23-06). Eventueel zal ik later op dag of dinsdagochtend het geheel “updaten” aan de hand van de laatste model uitdraai en dan mogelijk ook wat meer duidelijkheid ten aanzien van de onzekerheden! Tot dan!

UV-Index: 8-11

De kracht van de zon is hoog. De UV-index is 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7, de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 374 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier