Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; (hoogte)laag – Vadjma – vandaag nog met kern boven Polen, trekt verder nar het oosten en geleidelijk komen we wat meer onder invloed van (zwakke) hogedruk. Tijden de Pinksteren en ook de volgende week liggen we net buiten het “gunstige” bereik van de hogedruk en zal de invloed van lagedruk en een vlakke drukverdeling voor deels onbestendig lenteweer gaan zorgen waarbij matig warme lucht wordt aangevoerd.

In de middag regen en onweersbuien

Ook  gisteren drukt hoogtelaag Vadjma weer een negatieve stempel op het lenteweer in de Alpen. Vooral in de oostelijke Alpen viel weer neerslag en verder was het de bewolking die het weerbeeld bepaalde.

De vele neerslag zorgt lokaal voor problemen doordat de aarde verzadigd is . Foto Stelvio via Hans ter Braak @hansterbraak

Met opklaringen en zon waren weggelegd voor de westelijke Alpen die wat meer buiten de invloed sfeer van het hoogtelaag lagen. De temperatuur kon wel weer wat winst pakken, in het westen werd het lokaal 23 graden met als topper weer het Tessin. In het oosten werd het nergens warmer dan 22 graden en in de regen en onder de bewolking was het een heel stuk koeler.

In de Alpen zijn ze nog druk bezig met het sneeuwvriij maken van de grotere passen op de noord-zuid as waarbij het dit jaar bijzonder moeizaam verloopt door de enorme sneeuwmassa’s . Foto Saint-Bernard via Thomas Blanchard @ThomasBlanchar2

Het hoogtelaag trekt vandaag en morgen verder naar het oosten en met wat stijgende luchtdruk kan krijgen we te maken met meer zon en verder oplopende temperaturen.

Na een frisse start met lokaal Hochnebel of mist en ook restbewolking en in het oosten nog wat neerslag kan het kwik met de zon opnieuw wat winst gaan pakken. Algemeen komen we uit op 20 tot 24 graden en lokaal mogelijk ook nog wat hoger. Ook de vorstgrens gaat verder in de lift en zal vandaag ergens rond de 2800 meter gaan uitkomen.

Radarbeeld Alpen 09h00
Een zonnige start van de vrijdag in grote delen van de Alpen, blik vanuit de weerkamer in Termen richting de Riederfurka en Aletsch

Bewolking en nog veel vocht boven het Berchtesgadenerland – Vorderloiplsau 1054m

En al mooi opgeklaard boven de Karwendel – Karwendelbahn 2244m
In het hooggebergte nog weinig lentestemming momenteel, toch gaat het ook hier geleidelijk opwarmen. Meilerhütte Haus Wetterstein 2366m vanmorgen

Het weerbeeld voor het pinksterweekend en ook de eerst helft van de volgende week staat in het teken van lagedruk en een vlakke drukverdeling. Met weinig drukgradiënt en dus weinig stroming betekent dat dat met name de dagelijkse het weerbeeld gaat bepalen.

Oftewel; in de ochtend over het algemeen zonnig, in de middag de vorming van stapelwolken gevolgd door lokale regen en onweersbuien. Dit proces zal als eerste boven de bergen plaatsvinden door de orografische triggering (stijgende lucht tegen de bergen).

De neerslaghoeveelheden worden dus vooral bepaald door de buien en lokaal kunnen de verschillen (zeer) groot zijn. Waar precies de meeste neerslag gaat vallen is moeilijk te zeggen. Goede kanshebbers zijn echter de zuidelijke delen.

Neerslag adhv Arpege cumulatief tot en met maandag

Eindelijk evolueren we wel weer na wat warmer lente weer en komt er een einde aan de koude anomalie en krijgen we zelfs weer te maken met een warmte anomalie. (zie kaarten hieronder van het GFS voor vandaag en medio volgende week)

De temperaturen komen op een vrij hoog niveau (23-28 graden) uit zonder echter die thermische hoogstandjes die we al eerder in met hebben meegemaakt. Ook in de bergen is het zacht met een vorstgrens die verder stijgt naar 3200 tot 3500 meter, op 1500 meter stijgt het kwik gedurende de komende dagen naar 14 tot 18 graden.

GFS T850hPa trend oostelijke Alpen
en de vorstgrens

In hoeverre in de tweede helft van de volgende week storingen (hoogtelaagjes) de buienactiviteit verder zullen gaan triggeren of dat misschien toch de hogedruk wat meer een stempel op het geheel gaat drukken is nog onzeker.

Zeker tot vrij zeker is echter dat de Alpen de komende dagen net aan de ongunstige zuidkant van de noordelijke hogedruk verblijven en de lagedruk het meest zijn stempel op het weerbeeld zal drukken. Met name de dagelijkse gang (opwarming) van de zon zal de onstabiliteit vooral in de tweede helft van de dag doen opleven.

Vanuit een praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 7 tot 9! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 154 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier