klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; (hoogte)laag – Vadjma – ligt vandaag met zijn centrum boven Polen en trekt de komende dagen verder oostwaarts en beïnvloedt vooral nog de noordelijk en oostelijke Alpen. De westelijke Alpen profiteren geleidelijk van de invloed van stijgende luchtdruk.

Onbestendig door lagedruk en vlakke drukverdeling

Ook gisteren stond het weerbeeld weer volledig in het teken van veel bewolking, regen(buien) en ondermaatse temperaturen. Enkel het zuiden van Zwitserland en Oostenrijk konden lokaal de 21 graden aan tippen. Verder was het met 12 tot 18 graden koel en steeds weer viel er regen of buien.

In de bergen ligt hogerop nog (zeer) veel sneeuw en de afgelopen dagen is er weer sneeuw bijgevallen. Overigens niet alleen in de Alpen maar ook in de Pyreneeën (Andorra). Foto via Météo Andorre @AndorreMeteo

De meest zware buien ontstonden echter noordelijke van de Alpen in Duitsland. Lokaal ontwikkelden zich hier heel zware buien met onweer, plensregens, hagels en zelfs enkele tornado’s. Heftige beelden kwamen onder andere uit het Lobberich in Nordhein-Westfalen. Bijzonder angstige momenten beleefden de inwoners van deze boerderij toen een tornado maar net aan hun voorbij raasde!

Het begin langzaam een beetje een eentonig verhaaltje te worden met de het hoogtelaag dat als sinds het weekend het weer in de Alpen beïnvloedt en van oost naar west voor de afkoeling en onbestendig weer heeft gezorgd . Vandaag vinden we  – Vadjma – met kern terug boven Polen en in het verdere vervolg trekt het verder weg naar het oosten.

Vandaag worden met een noordelijke stromimg vooral de noordelijke Alpen er nog door beïnvloed. Hier overheerst de bewolking en valt er weer (buiige) neerslag met opnieuw zeer gematigde temperaturen. De westelijke en zuidelijke Alpen profiteren van een geleidelijke inzettende weersverbetering.

Met de aanvoer van wat drogere lucht krijgt de zon daar steeds meer ruimte. Met 12 tot 18 is het echter opnieuw vrij koel, ietwat warmer wordt het in het zuiden waar lokaal  22 tot 23 graden kan worden gehaald. De vorstgrens vinden we terug tussen de 2400 en 2700 meter.

Opklaringen boven de Berner Alpenvoorland, de Alpen deels nog in en onder de wolken

Meer zon en warmer
Vanaf morgen gaat ook elders de zon steeds meer ruimte krijgen en de temperaturen gaan geleidelijk verder omhoog. De Pinksterdagen zouden met een beetje geluk droog en zonnig en vrij warm gaan verlopen, toch is een regenjas of plu geen overbodige luxe en dat geldt in het bijzonder voor de bergen.

GFS 500 hPa voor zondag, weliswaar meer hogedruk maar ook de vlakke drukverdeling

Door een vlakke drukverdeling en lage druk ontstaan er ondersteund door de dagelijkse gang in de loop van de dag boven de bergen stapelwolken die lokaal het buienstadium zullen gaan bereiken.

Vooral in de tweede helft van de dag oplevende buien activiteit met voorkeur voor de bergen

In de avond en nacht verliezen de buien hun voeding en sterven weer. Het wordt dus zaak om goed de lucht in de gaten te houden en buiten activiteiten liefst vroeg op de dag te plannen.

Ook na de Pinksteren verandert er in grote lijnen niet veel aan de globale drukverdeling. Hogedruk vinden we vooral terug in het noordoosten van Europa en de Azoren, lagedruk met weinig drukgradiënt boven  oost Europa en zuidwest Europa. Binnen de zone van lagedruk dan ook nog diverse koudeputjes die al naar gelang koers voor extra instabiliteit (convectiviteit) gaan zorgen (koudere bovenlucht)

GFS 500 hPa voor woensdag 25 mei met nog steeds de lagedruk boven het continent en de hogedruk ver in het noorden en de Azoren

In de tweede helft van de week en richting het weekend zien we opnieuw dat vanuit het westen het Azorenhoog zijn  vleugels over west Europa gaat uitslaan (ECMWF) en de lagedruk geleidelijk naar het oosten wordt weggeduwd.

Het GFS (operationel run) dat dit gisteren ook zo berekende laat vandaag dit scenario minder doorkomen en komt met een markant hoogtelaag boven het Iberische Schiereiland en de aanvoer van veel warmere lucht vanuit het zuiden op de proppen. De GFS oper wordt (vooralsnog) niet ondersteund door de ensemble leden met deze oplossing. Al met al dus nog de nodige onzekerheid tegen die tijd.

Of en hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan en of dan stabieler en warmer lente weer zich gaat doorzetten zijn aandachtspunten voor de komende dagen.

GFS ensembles Zwitserse Alpen, let ook op de GFS oper (de dikke zwarte lijn die vanaf 26 mei ver bovenin de ensembles vertoeft (scneario met hoogtlaag)

Voorlopig moeten we het doen met de lagedruk, zwakke hoogtelaagjes. De temperaturen gaan wel in de lift maar daarmee neemt ook de kans op een regen en onweersbuien met voorkeur voor de bergen weer toe. Tot zover voor deze donderdag, een fijne dag gewenst van een langzaam opklarend Termen in Oberwallis. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 7 tot 9! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 171 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer