Advertentie



 

Algemeen; lagedruk en vrij koude luchtmassa’s bepalen de komende dagen het weerbeeld in grote delen van Europa en de Alpen. In de tweede helft van de week neemt in de Alpen de invloed van (zwakke) hogedruk tijdelijk toe. In het weekend dan weer toenemend lagedruk. De Benelux krijgt vanaf woensdag avond te maken met storingsinvloed en neerslag, mogelijk dat in het oosten en zuidoosten de neerslag als sneeuw gaat vallen.

Zuidoost stroming sneeuw (Südostlage)

Gisteren hadden we in de Alpen met een zogenaamde “cyclonale zuidoost Wetterlage” te doen waarbij het weerbeeld in de Alpen grote verschillen kende. Typisch voor deze stroming is de neerslag die dan met name in het westelijke Zwitserse Tessin als ook in het Oberwallis valt. Omdat de stroming vrij zwak was en daarmee ook de stuwing bleven de neerslaghoeveelheden beperkt. Lokaal kon er echter nogmaals zo’n 10 tot 20 cm sneeuw worden opgetekend.

Radarbeeld gistermiddag 12h00 met de sneeuwval in Piemont tot in het Simplongebied (Oberwallis)

Gisteren waren we o.a. onderweg in Rothwald, een klein skigebied naast Rosswald gelegen en vlak aan de Italiaanse grens. Dit gebied staat bekend om zijn pulver sneeuw en is zeer geliefd door de schitterend off piste, free-ride mogelijkheden maar ook om zijn schitterende Schneeschuhlauf Trails. Hieronder een impressie gemaakt door Francien Bakker gisteren.

Guggiföhn en Hochnebel

De Alpennoordkant profiteerde vooral op wat grotere hoogte van wat drogere lucht, in de onderste atmosfeer bevond met een zwakke “Bise” (noordoostelijke stroming) echter een koude vochtigere laag en Hochnebelachtige bewolking. De drogere vrieslucht met zijn lage dauwpunten waren natuurlijk perfect voor het produceren van kunstsneeuw en verder was het gewoon genieten voor jong en oud getuige ook de onderstaande foto’s gemaakt in het ons partner gebied in de Vorarlberg  Kleinwalsertal door Hans en Odette ter Braak (Haus Walser Berge)

Typisch voor de ZO stroming was ook de Föhn in de Zwitserse Berner Alpen ook wel “Guggiföhn” genoemd. Deze beruchte Föhn met soms windsnelheden van meer dan 200 km/ is vooral ook bekend door de  Lauberhorn Abfahrt in Wengen. Ditmaal was de zuidoverdruk echter zwak en daarmee ook de Guggiföhn.

Koud, periodiek sneeuw, zwaartepunt oostelijke zuidkant

De eerst komende dagen verandert er in grote lijnen niet veel aan het grootschalige stromingspatroon met de lagedruk en koude anomalie. Het weerbeeld typeert zich als licht onbestendig met opklaringen, wolken(velden) en ook deels hardnekkige Hochnebel. Lokaal kan er wat sneeuw of een sneeuwbui vallen.

De Zwitserse Alpenzuidkant heeft vandaag nog te maken met (zwakke) Stau neerslag. Dinsdag avond en in de nacht op woensdag kan er op een volgende noord Italie laagje aan de oostelijke zuidkant als ook in de oostelijke regionen van Oostenrijk sneeuw vallen.

Actuele radarbeeld Alpen 10h00
Unten grau, oben blau. Ankogel Nord 1945m (Karinthier vanmorgen
Hochnebel Wankhaus 1780m / Garmisch Partenkirchen

Zwakke hogedruk

In de tweede helft van de week stijgt de luchtdruk weer wat aan en met zwakke hogedrukinvloed zou het dan droog moeten blijven. De koudere luchtmassa’s kunnen tijdens langere opklaringen en met weinig wind dan verder afkoelen. In de hogere gelegen dalen kan het kwik dan flink onderuitgaan en is strenge tot zeer strenge vorst te verwachten.

GFS voor donderdag met de zwakke tussenhoog invloed

Nogmaals Südstau

In het weekend gaat een volgend laagje dat vanaf de westelijke Middellandse Zee eveneens naar noord Italië trekt opnieuw Südstau inzetten. Ook ditmaal wordt het zwaartepunt van de neerslag die in vaste vorm zal vallen langs de oostelijke Alpenzuidkant berekend. Ook de overige oostelijke Alpen zouden ermee te maken kunnen krijgen. Hoeveel neerslag (sneeuw) er precies gaat vallen en hoe de verdeling zal zijn is nog even afwachten. De overige Alpen houden het droog.

Het laagje op vrj zuidelijke koers voor het weekend (kaart GFS zondag 00h00)

Sneeuw Nederland

Ook voor Nederland verandert er de komende dagen niet veel aan het koude kwakkelweer. Interessant wordt het in de loop van de woensdag en donderdag. Onder invloed van een laagje dat vanaf de Balkan naar Duitsland trekt en een daarmee samenhangend occluderend frontensysteem trekt er vanuit het oosten een neerslag gebied binnen.

ECMWF met de indraaiend occlusie en neerslag (sneeuwval) woensdag 12h00

Deze neerslag kan dan ook in vaste vorm gaan vallen. In de oostelijke provincies kan de sneeuw ook blijven liggen en met een beetje geluk ook verder richting het westen. Gezien de eerdere teleurstellende verwachtingen en ervaringen is het wellicht ook ditmaal raadzaam om geen hoge verwachtingen te stellen. Kan het alleen maar mee vallen. Hoe dan ook belooft het spannend te gaan worden.

Arpege sneeuw accumualities

Verzachting

De al eerder aangekondigde verzachting samenhangend met een meer zonaal stromingspatroon lijkt vanaf het weekend onvermijdelijk. Lange tijd worstelden de weermodellen (en ook wij) met de ontwikkeling van een een depressie in het zeegebied ten zuidoosten van Groenland.

Gisteren en ook vanmorgen lijkt het toch steeds zekerder dat het laagje dat vrijdag in de de steigers wordt gezet een zuidoostelijke koers gaat volgen. Het zal in het weekend via Scandinavie opvullend richting de Baltische Staten doortrekken alweer het begin volgende week wordt verwacht.

Tegelijkertijd schuift ook het Atlantische hoog in oostelijke richting op en de opbouw van een volgende hoogterug (blokkade) blijft dus uit. Gevolg is dat we met een meer zonaal stromingspatroon met een zwakke polaire jet te maken gaan krijgen met later volgende week een wat noordwestelijke component.

Aan de noordoostflank van het hoog worden dan minder koude Atlantische luchtmassa’s aangevoerd en voor de lage landen is het dan voorlopig over en uit met het thema “winterweer”.

EC00 ensembles T850 hPa prikpunt Alpeldoorn

Nordweststau Alpen

De westelijke Alpen krijgen te maken met hogedrukinvloed en algemeen betere weercondities. De oostelijke Alpen(noordkant) en eventueel ook de Zwitserse noordkant krijgen met de NW stroming te maken met NW Stau en stijgende sneeuwkansen.

Beneden de 1000 meter kans op regen, daarboven sneeuw. Opgemerkt dient te worden dat de koudere lucht nog vrij dichtbij zit en we nog even de exacte posities van de sturende drukgebieden af moeten wachten. Daarover dan later meer.

GFS ensembles Alpennoorkdant prikpunt Tirol / Innsbruck
en die van het ECMWF T850 hPa

Tot zover vanuit een winters Termen in Oberwallis (Hochnebel) . Fijne dag, blijf gezond en volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 4.121 times, 1 visits today)

20 Reactie op “Alpen – Voorlopig nog winters met sneeuwkansen”

  • Wim
    5 januari 2021 at 11:39

    Het is weer het oude liedje. Als puntje bij paaltje komt geen totale winterse doorbraak in onze contreien. Het is ook steeds met te warm voor sneeuw als het al eens wat kouder is. Dit – en het al jaren steeds meer uitblijven van continentale transportkou door hogedruk vanuit Rusland zijn naar mijn indruk duidelijke symptomen van de opwarming van het klimaat. Dus: zonnig vriesweer zowel als sneeuw gaan denk ik een absolute zeldzaamheid worden in Nederland, als het dat al niet is. Heel jammer!

    • Wim
      5 januari 2021 at 11:45

      Hij gaf bij mij een mislukte plaatsing in het tekstschrijfveld. De tweede plaatsing is correct

    • Johann
      5 januari 2021 at 11:51

      Dat de winters met sneeuw en vorst in Nederland steeds zeldzamer worden kan idd direct gerelateerd worden aan de steeds verder langzame (mondiale) opwarming. Het is net dat beetje dat het verschil uitmaakt zoals we deze dagen ook weer zien. De Bilt kent al een record tijd van 705 dagen geen sneeuwdek meer. Mocht het donderdag ook niet gaan lukken dan zal dit record verder aangescherpt gaan worden.

      • Jan
        5 januari 2021 at 16:54

        Noem dat maar een record, 705 dagen zonder sneeuwdek.

  • Wim
    5 januari 2021 at 11:43

    Het wordt voorspelbaar. Als het er echt op aankomt, volgt steeds weer niet die totale winterse doorbraak in onze contreien. Het is ook steeds net een paar graden te warm voor sneeuw als het al eens wat ‘kouder’ is. Dit – en het al jaren steeds meer uitblijven van continentale transportkou door hogedruk vanuit Rusland – zijn naar mijn indruk duidelijke symptomen van de opwarming van het klimaat. Dus: zonnig vriesweer zowel als sneeuw gaan denk ik een absolute zeldzaamheid worden in Nederland, als het dat al niet is. Heel jammer!

  • Remco
    5 januari 2021 at 12:30

    Helaas.. dit stukje:
    Aan de noordoostflank van het hoog worden dan minder koude Atlantische luchtmassa’s aangevoerd en voor de lage landen is het dan voorlopig over en uit met het thema “winterweer”.

    Zo jammer…..
    Het word zo langzamerhand inderdaad een zelfdzamheid in de lage landen.. Sneeuw!

  • Hessel Jongerius
    5 januari 2021 at 13:01

    Vroeger begon niet zelden het koudste deel van de winter. Nu moeten we voor de zoveelste keer constateren dat nog voor half januari het al over en uit is, eigenlijk nog voor dat er überhaupt al iets is begonnen qua winterweer.
    Dit was een zgn. winter met kansen, maar de atmosfeer zorgt er voor dat iedere winterse kans keurig precies buiten de landsgrenzen blijft.

    Kortom nog een paar dagen grijs waterkoud en nat, en de komende weken eveneens grijs winderig regelmatig nat maar met een oplopende temperatuur. En dan weten we genoeg voor het verdere verloop….

  • Aldo
    5 januari 2021 at 15:29

    Ach mensen… niet te negatief. 2 jaar geleden hebben we in maart nog geschaatst.
    Ja er is een trend zichtbaar. Het weer is iets moois en boeiends. Wensen die we hebben zijn veel gedeeld. Ook het gevoel wat we daarbij hebben. Het is hoop ik niet zo dat ons Hollandse weer nu ook de Hollanders in een “depressie” drukt! Laat je niet verleiden om in een negative spiraal (tegen de klok in) te komen door je wensen voor het weer en je kijk op het weer.
    Zo… en nu weer door naar het weer!

    • Casper
      5 januari 2021 at 16:05

      mooi gezegd Aldo, ik denk dat het ook komt omdat men het weer niet kan ontsnappen. Helaas hier ook het geval en de negativiteit sluipt er ongewenst toch in na 2 weken mooie kaarten. IK houd zelf ook gewoon hoop voor de komende 3 maanden, ook januari duurt nog lang. En ondertussen genieten we gewoon via johann van de mooie winterse landschappen in de bergen me dunkt.

      • Aldo
        5 januari 2021 at 20:14

        Dankje. Soms moeten we weer even met beide benen op de grond. Het weer doet niet aan polderen… al lijkt het wel alsof de uitkomst altijd het resultaat is van het bekende poldermodel… het stelt nooit volledig tevreden.
        Tevreden… dat mogen we nog best wel zijn hier in dit kikkerlandje. Ook al moeten we dat misschien weer wat meer gaan leren.

  • Johann
    5 januari 2021 at 18:56

    “Die Hoffnung stirbt zuletzt”. Nog niet alles is in kannen en kruiken mbt een doorzettende verzachting en ook koudere oplossingen behoren nog tot de mogelijkheden. ICON.

  • Johann
    5 januari 2021 at 19:59

    Het is nog allemaal niet echt overtuigend met de verzachting op de LT. Zwakke jet en nieuwe hogedruk impulsen laten evt de kou zo weer terugkeren. Ook EC12 oper weer kouder met “retrograde” hogedruk (rug) opbouw

  • Herman Kranendonk
    5 januari 2021 at 20:27

    Bedankt Johann voor je mooie uitleggingen iedere keer op de webside. Groeten uit Hendrik Ido Ambacht. Herman.

  • Ronald
    5 januari 2021 at 21:21

    Mooi Johan en Aldo. Hoop doet leven zeg maar. Ik blijf jullie volgen. Eerst maat eens morgen afwachten of er iets van het witte goud naar beneden gaat komen in Apeldoorn

    • Johann
      5 januari 2021 at 21:33

      Grootste kansen op droge sneeuw en een sneeuwdekje nog steeds voor de oostelijke provincies, de Veluwe en mn Z-Limburg. Elders zal het in eerste instantie bij wat (mot)regen of natte sneeuw blijven. In de loop van de middag avond en nacht op donderdag bij intensivering van de neerslag (inkomende occlusiefront) vanuit het NO dan stijgende sneeuwkansen door neerslagafkoeling. Gaat dus gevalletje (s)nowcasten en lantarenpaal staren worden!

  • Johann
    5 januari 2021 at 22:20

    Het Franse hoog resolutie model Arome zo leert de ervaring zit er mbt neerslag / sneeuw meestal goed op resp. het dichts bij. Uitgaande van dit model en de laatste berekeningen dan ziet er het tot dondermiddag met de sneeuw accumulaties zo uit. Zoals gezegd de beste kansen in het oosten, de Veluwe en Z-Limburg. Neerslag intensiteit en hoogte zouden nog het verschil kunnen gaan maken……….

  • Jan
    6 januari 2021 at 06:15

    Mooi kaartje 😀. Wij zitten net in dat blauwe vlekje bij Brussel!
    Jammer dat de straatlantaarns hier na middernacht uit gaan. ☹️😉
    Kom ook al enkele jaren op deze site en naast de goede weerberichten heb ik nu de indruk dat er meer gereageerd wordt met leuke en regelmatige updates. Top!

    • Remco
      6 januari 2021 at 08:44

      Hi Jan,
      Dank voro het volgen al die jaren. Daar zijn wij hartsikke blij mee.
      En blijf ook vooral reageren want door jullie, onze bezoekers, wordt dit alles een nog mooier en actiever platform. 😀

  • Kees van der Plas (Keeskeg)
    6 januari 2021 at 09:19

    Mooi bericht al zou ik de verwachting graag wat meer winters zien. Aan de andere kant scheelt dat in de stookkosten (“zo heb ieder nadeel weer zijn voordeel” aldus Johan Cruijff). Maar goed er is nog een kleine kans begrijp ik 🤞

  • Johann
    6 januari 2021 at 10:40

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier