Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen;  (hoogte)laag – Vadjma – trekt naar oost Europa en zorgt ook vandaag en morgen voor wisselvallig weer in het Alpengebied. Na donderdag neemt de hogedruk invloed vanuit het westen en later noorden toe en gaan de temperaturen in de lift. De atmosfeer blijft echter ook dan onstabiel van opbouw

Lagedruk en hoogtelaagjes spelbreker lenteweer

Het weerbeeld in de Alpen past meer bij de herfst dan bij de lente laat staan de zomer. In het hooggebergte is het zelfs compleet winters met temperaturen van rond 9 graden onder het vriespunt. Daarbij is er ook weer sneeuw van betekenis gevallen, lokaal zelfs 30 tot 60 centimeter.


Sneeuw op de passo di Falzarego (BL), 2117 m Dolomieten ! Video via Scuola Sci Val Fiorentina.

Ook in de lagere delen was het herfstachtig en koel. Vrijwel nergens werd de 20 graden grens meer gehaald, enkel het zuidelijke Zwitserse Tessin haalde nipt nog de 20 graden, in Oostenrijk werd het onder de bewolking en in de neerslag nergens warmer dan 17 graden en veelal was het met 8 tot 13 graden al gedaan.

Lago di Misurina, noord Italie 15 mei. Foto Manuel Ceresoli via Severe-weather.EU@severeweatherEU

HintertuxHieronder de “koude anomalie” boven zuidwest en zuid Europa van 14 tot 16 mei. De warmte (anomalie) vinden we in noord Europa. Bron Kachelmannwetter

Hoogtelaag
De boosdoener is een hoogtelaag dat in het weekend vanuit de Atlantische hoogtetrog is afgesnoerd en via de westelijke Middellandse Zee via de Golf van Genua naar oost Europa is getrokken. Vandaag lig het (hoogtelaag) boven het oosten van Oostenrijk en zal verder naar het noordoosten richting Polen en wit Rusland trekken.

De koers van het hoogtelaag

Met het verdere wegtrekken van het hoogte laag en vanaf morgen ook geleidelijk weer stijgende luchtdruk vanuit het westen gaan de temperaturen in alles hoogtes weer in de lift. Bestendig wordt het echt ook dan niet en dagelijks gaat er neerslag / buien vallen.

De onbestendigheid wordt veroorzaakt.doordat midden Europa aan de zuidkant van een richting Scandinavie en noordwest Rusland opbouwend hoog (begin volgende week 1035 hPa) we met lage druk en een meer cyclonale stroming te maken gaan krijgen. Binnen een groot gebied met weinig drukgradiënt (vlakke drukverdeling) zien we dan weinig stroming.

Radarbeeld 10h00

Met de aanvoer van vrij warme maar ook vochtige lucht vanuit het zuidoosten en door de dagelijkse gang is dit een ideale “kweek vijver” voor regen en onweersbuien welke vooral later op de dag zullen ontstaan.

GFS 500 hPa met de lagedruk en vlakke drukverdeling boven midden en zuid Europa

Daarnaast zien we ook dan nog steeds van die vervelende (zwakke) hoogtelaagjes boven west en midden Europa rondtollen, deze koude putjes kunnen de neerslagkansen nog een extra trigger geven.

Op de nog wat langere termijn, we zitten dan tegen het einde van de volgende week en weekend lijkt de hogedruk vanaf Engeland zich tot over west en midden Europa te gaan uitbreiden. De lagedruk wordt dan verder naar het oosten weggedrongen. Gaat dit lukken dan nemen de kansen op stabieler “zomer weer” toe!

Samengevat kunnen stellen dat vanaf morgen de temperaturen weer in de lift gaan, bestendig wordt het voorlopig echter niet!  Fijne dag vanuit een bewolkt en koel Termen in Oberwallis. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 7 tot 9! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 234 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier