Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed van laag – Christine – vandaag met kern boven het zuiden van de Britse Eilanden wordt met een westelijke hoogtestroming zachte maar ook zeer vochtige lucht aangevoerd. Na een korte weersverbetering evolueren we in het weekend naar een  zuidelijk stromingspatroon en met opkomende Südstau en Südföhn.

Extreem weer en overlast in de Alpen

Geheel volgens verwachting heeft storm depressie Burglind gisteren voor zeer turbulent weer gezorgd in vrijwel het gehele Alpengebied. Met uitzondering van de beschutte zuidkant kregen we te maken met de eerste winter storm van dit jaar. In het Alpenlaagland werden windsnelheden van 80 tot 130 km/h gemeten, in de bergen windsnelheden tot maat liefst 200 km/h. Vele skigebieden moesten hun “Betrieb einstellen” (sluiten).  Verder was er weer de nodige schade aan infrastructuren en fauna (ontwortelde bomen)

Ontwortelde bomen in Oberwallis ( Zermatt)
Lawine neergang Mattertal bij St Niklaus tot over het spoor van de Matterhorn-Gotthardbahn

Door de instroom van zachtere lucht steeg de sneeuwvalgrens aan de noord en west kant van de Alpenhoofdkam deels tot 1800 a 2000 meter. Inner-alpin en het zuiden sneeuwde het veelal nog tot in de dalen. Hier in Wallis kwam met het koufront helaas al vrij snel de stormachtige wind erin en steeg de sneeuwvalgrens naar 2000 meter! In de middag en avond stroomde vooral aan de noordkant weer wat koudere lucht binnen en  daalde de sneeuwvalgrens weer naar 1200 tot 800 meter.

De hogere skigebieden hadden met regen niets te doen, het zijn hier echter juist de enorme sneeuwhoeveelheden die parten spelen en nog zullen gaan spelen. Hieronder nog een winterse impressie vanuit Val Thorens

Val Thorens, immense sneeuwmassa’s
Veel sneeuw ook in Ost Tirol. Deze foto is van 2 januari vanuit het zuidelijke deel / Leckfeldalm Bron Lawinenwarndienst Tirol

In de avond en nacht viel er steeds weer neerslag die zich in de tweede helft van de nacht en in de ochtend op nadering van een warmtefront verder intensiveerde en ook vandaag gaat het deels turbulent maar vooral ook zeer nat verder.

Warmtefront, veel neerslag westelijke Alpen
Uitgaande van de diverse modellen gaat er tot vrijdagmiddag in de Wesstau gebieden met als zwaartepunt de Franse en Zwitserse Alpen tussen de 70 en 140 mm aan neerslag vallen.

ECMWF met de berekende neerslag tot vrijdagmiddag

Aanvankelijk valt er vanaf 800 tot 1300 sneeuw maar in de loop van de ochtend stijgt de sneeuwvalgrens snel naar 1800 tot 2300 meter. Inner-alpine kan het nog wat langer tot in de lagere delen sneeuwen.

Radarbeeld. Bron Wetteronline.de

Met het wegvallen van de wind is na een hele nacht regende neerslag door begeleidende neerslag afkoeling weer in sneeuw overgegaan en de temperatuur gedaald naar 0.7 graden. Om maar weer eens aan te duiden hoe groot de verschillen in de Alpen kunnen zijn door onder meer de lokale orografie! De sneeuwval zal echter slechts van tijdelijke aard zijn want uiteindelijk gaat de zachte lucht het ook hier winnen.

Vanmorgen ook weer een dik pak sneeuw in Gargellen. Via Gargellen 🇦🇹 @Gargellen_
Lauchneralp Oberwallis

Door de vele neerslag, de hoge sneeuwvalgrens en in combinatie met de bevroren boden en het smeltwater worden er vandaag de nodige problemen verwacht of zijn al aanwezig. (Kleinschalige overstromingen, Modderlawine’s)

Daarnaast is ook het lawinegevaar zeer kritisch. Doorgaande wegen en passen zijn hier in Oberwallis al gesloten (lawinegevaar) en ook het treinverkeer (Autoverlad) ondervindt veel problemen door het zeer slechte weer en lawine gevaar.

Oopkomende Südstau / Südföhn
Het slechte weer houd nog tot vrijdag aan maar gaat dan door een naar zuidwest draaiende stroming en de aanvoer van drogere lucht van west naar oost verbeteren. Laatste neerslag valt dan nog langs de noordelijke Alpen. De aangevoerde lucht is niet alleen droger maar ook zeer zacht en dat betekent dat de sneeuwvalgrens ergens tussen de 1800 en 2200 meter zal komen te liggen.

In het weekend komen we onder invloed van een hoogte(laag) te liggen dat richting zuidwest Europa gaat afsnoeren. Dit systeem gaat er voor zorgen dat er steeds weer zachte lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden wordt getransporteerd en de uitstroom van koudere lucht die probeert aan de zuidflank van een opbouwend Scandinavisch hoog wordt gefrustreerd.

Retour d’est
Daarbij wordt het door toenemende drukverschillen tussen de zuidelijke en noordelijke Alpen ook nog eens föhnig. De Alpenzuidkant krijgt te maken met een inzettende Südstau. Terwijl het aan de noordkant dan “lenteachtig” zal zijn gaat aan de zuidkant met de Stau neerslag vallen met zelfs een retour d’est.

De meeste neerslag wordt dan verwacht aan de binnenboog van de westelijke Italiaanse Alpen alweer tussen de 100 en 200 mm neerslag of zelfs nog meer kan gaan vallen! De sneeuwvalgrens kan in de Südstau sterk variëren al naar gelang de neerslag en orografie. Algemeen sneeuwt het dan vanaf 1000 tot 1500 meter, deels echter door begeleidende neerslag afkoeling ook tot ver onder de 1000 meter!

Geleidelijk kouder
Vanaf dinsdag / woensdag gaan we dan weer uit een ander vaatje tappen en komt er een einde aan de Südföhn en Südstau situatie. Ook vandaag is nog niet geheel duidelijk welke posities de sturende druk gebieden gaan innemen en in hoeverre  koudere meer continentale lucht of juist weer maritiem polaire lucht vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan over west Europa en de Alpen gaan uitstromen.

GFS 500 hPa voor zaterdag 13 januari met de verschillende drukgebieden om de Alpen heen en een behoorlijk complexe en dus nog onzeker situatie

Een overgang naar algemeen weer wat kouder winterweer lijkt wel zeer waarschijnlijk uitgaande van de diverse model uitdraai. Of dan “droge vrieskou” op juist weer sneeuw storingen het weerbeeld zullen gaan bepalen zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden.

ECMWF T850hPa voor zondag 14 januari, in mijn optiek de meest logische voortzetting (maritiem polair)

Daar laten we het voor nu dus maar even bij. Vanuit een sehr ungemütlich Oberwallis een heel fijne dag gewenst en hou onze updates op de site maar ook op de sociale media in de gaten. Ciao

Zeer precaire / kritische lawine situatie

In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn.

Lawine vanmiddag in de omgeving van Val d’Isere / @simplyvaldisere 6 u6 uur geleden

Opnieuw  waren er de afgelopen dagen weer slachtoffers te betreuren door diverse lawines in de Alpen. Alleen in de Zwitserse Alpen zorgden de afgelopen 3 dagen  10 lawines in de Zwitserse Alpen voor de diverse (zwaar) gewonden en helaas ook weer 1 dode!

er geldt een code ORANJE tot ROOD !

Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!

Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 2.518 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Alpen – Veel sneeuw en regen westelijke Alpen”

 • Rutger
  4 januari 2018 at 12:33

  voorals nog lijkt het (zuid) oosten van salzburgerland en stiermarken eigenlijk prima winter weer, geen mega dumps maar ook nauwelijks regen tot nu toe.. Obertaurn en schneeloch tauplitz ligt in middels bijna 2 m op 1700 m. Ook de gebieden in karintie en ost-tirol lijken vnl alleen maar sneeuw te krijgen die liggen vln boven de 1200m. Niet alleen kommer en kwel dus

 • nico
  4 januari 2018 at 13:42

  hallo Johann
  zal de sneeuw ook over gaan in regen vandaag in Obergurgl ?
  en gaat er nog veel vallen de komende dagen .
  groeten
  nico

  • Johann
   4 januari 2018 at 14:38

   Ook in Obergurgl kan de neerslag vanavond of anders vrijdag (nacht) in regen of Schneeregen overgaan. De meeste neerslag is er dan echter uit. Volgende week vanaf zondag, dan weer verse sneeuw en geleidelijk weer kouder!

 • Ilse Sewalt
  4 januari 2018 at 16:42

  Hi Johann,

  Heb je wat meer informatie mbt de vooruitzichten in Courmayeur, Italië ?
  Daar ook zo’n toestand of valt het daar enigszins mee?
  De weer-apps laten allemaal wat anders zien….
  Ben benieuwd !

  Dank,
  Ilse

  • Johann
   4 januari 2018 at 17:32

   De zuidkant wordt deels beschut door de Alpenhoofdkam dus allemaal niet zo extreem als aan de noordkant. Echter ook in Courmayeur en het overige Valle d’Aosta regen en tijdelijk zachter. Vanaf zaterdag weer wat afkoeling en vanaf zondag inzettende Südoststau neerslag met mogelijk grotere hoeveelheden aan neerslag (!!) Sneeuw dan weer tot in het dorp (1224m). In de loop van dinsdag afnemende Südstau, geleidelijk weer droog en opklarend. Woensdag droog en zonnig, donderdag weer opkomende sneeuwval! (uitgaande van de kaarten van vandaag) Gr J

   • Ilse Sewalt
    4 januari 2018 at 18:34

    Dankjewel voor je snelle reactie !!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier