klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: een uitloper van het Azorenhoog – Silvia – strekt woensdag en donderdag haar vleugels tot over de Alpen uit en zorgt daarmee voor droog en veel zachtere condities. Vrijdag nadert vanuit het  noordwesten alweer een volgend koufront welke in het weekend een veel koudere weerfase gaat inluiden. In de Alpen keert de winter weer terug met sneeuw tot in de (hogere) dalen!

Tussenhoog Silvia
Na passage van een koufront begon de luchtdruk alweer snel te stijgen als voorbode op een rustigere en vooral ook weer zachtere weerfase die circa 48 uur zal aanhouden.

Na de neerslag en passage koufront klaarde het gistermiddag snel weer op en pronkte de “angesuckerte” Matterhorn weer majestueus in de Walliser Alpen. Foto via Matterhorn / Zermatt Bergbahnen

Na een koude nacht met in de hogere dalen lokaal matige vorst en lokale mist of Hochnebel gaat overdag de zon weer schijnen en de middagtemperaturen lopen weer op naar 16 tot 20 graden en lokaal inner-alpin en in het zuiden 21 tot 23 .

Strakblauw zal het overigens niet worden want steeds weer kunnen overtrekkende (hogere) wolkenvelden de zon frustreren. Donderdag weinig verandering in het weerbeeld, wel zullen de temperaturen nog een paar graden winst kunnen gaan pakken en lokaal kan het kwik zelfs tot 25+ graden oplopen.

Radarbeeld 09h00. Bron Wetteronline.de
Opklaringen vanmorgen boven de Rudolfshütte 2315m (Hohe Tauern)
Hochnebel vanmorgen gezien vanaf de Buchau-Hütte Gernkogel 1750m

Het rustige en zeer zachte weerbeeld hebben we te danken aan een uitloper van hogedruk en een inkomende warme hoogterug. Vooral in de bergen wordt het tijdelijk markant zachter.

Woensdag en donderdag even profiteren van veel zachtere en drogere lucht door tussenhoog en warme hoogterug

In de loop van de donderdag zien we de invloed van de hogedruk boven west Europa alweer afzwakken. Tegelijkertijd gaat het hoog naar het noorden uitbreiden en daarmee komt aan de oostflank de weg vrij voor veel koudere maritiem polaire lucht.

Het koufront zal in de nacht van donderdag op vrijdag de Alpen binnentrekken en voor een gevoelige afkoeling gaan zorgen.

T850 hPa met de nulgraden isotherm op circa 1500 meter (groen) die weer in de buurt komt. Ingetekend het koufront

Met een naar noordwest draaiende hoogtestroming gaat er vooral in de Nordweststau neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens daalt naar 1700 tot 1200 meter en in de Zwitserse Alpen naar 1500 tot 1000 meter. De zuidkant krijgt te maken met een krachtige tot stormachtige Nordföhn (tot 11 hPa drukgradiënt noord-zuid), met de zon kan het kwik in Ticino zelfs tot 23 graden oplopen!

Föhndiagram Zwitserland met de sterke pre-frontale Nordföhn op vrijdag

Zaterdag neemt de noordwestelijke stroming tijdelijk wat in kracht af maar qua weerbeeld verandert er in grote lijnen niet veel. In de Nordweststau valt sneeuw tot circa 1000 meter.

Zondag krijgen vanuit het noordwesten te maken met een volgende storing (occlusie) en gaat er weer meer en in de Nordstau ook weer aanhoudend neerslag vallen. Sneeuwval in de ietwat minder koude lucht dan meest tussen de 1200 en 1600 meter, lokaal bij intensieve neerslag in noordoosten ook nog lager!

Zondag weer neerslag op passage occlusiefront

Neerslag / sneeuw
De neerslag hoeveelheden doe tot maandag gaan vallen zijn vooral door het ECMWF weer teruggerekend en ook het zwaartepunt ligt nu wat meer in het oosten (Salzburg) lokaal gaat daar in de noordwest Stau gebied 40 tot 60 mm neerslag vallen. Het GFS berekent net als gisteren de meeste neerslag ook in die contreien met ook nu weer lokale uitschieters tot 80 a 110mm.

Neerslag – sneeuw cumulatief vlgs het ZAMG – Bergfex model

Met de Nordweststau valt de meeste neerslag aan de noordkant van de Alpenhoofdkam met als zwaartepunt vandaag e Oostenrijkse alpen. In de bergen hogerop kan er 20 tot 50 cm sneeuw lokaal ook nog meer Neuschnee gaan vallen. Met de sneeuw die vooral zaterdag tot 1000 meter hoogte gaat vallen en vorst vanaf 1500 tot 1600 meter moet rekening worden gehouden met winterse condities op de doorgaande wegen en passen!

Goed voorbereid de winter in!

Rehall, kledingsponsor Alpenweerman.

Winter collectie 2017-2018

Maandag vooral in het oosten nog koel en onbestendig (noordkant) met sneeuw boven de 1400 tot 1800 meter. In het westen al opkomende hogedruk die vanaf dinsdag ook in het oosten gaat doorzetten. Met het verplaatsen van het zwaartepunt van de hogedruk naar oost Europa gaan de temperaturen elke dag in de lift en kunnen we ons gaan opmaken voor een ietwat vervroegde “Altweibersommer” in de Alpen!

ECMWF met de oost Europese hogedruk donderdag 12 oktober

Kijken we nog even naar de Atlantische Oceaan dan zien we tegen het einde van de week daar een nieuwe hoogtetrog tot ver naar het zuiden afzakken, voorlopig hebben we daar echter nog niets mee te maken! De komende dagen meer in detail voor de komende week en de langere termijn.

Tot zover maar weer voor deze woensdag. In Termen Oberwallis zit de zon nog achter de bergen en is het 7 graden. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 330 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer