Advertentie



 

Algemeen: aan de zuidkant van hoog – Irmingard – wordt  de komende dagen (zeer) warme lucht aangevoerd. Vooral in de tweede helft van de week meent de luchtvochtigheid toe en daarmee ook de onweerskansen. Geleidelijk minder warm.

Onweersbuien, woensdag donderdag nog heet, daarna geleidelijk minder warm

Gisteren konden we al volop profiteren van de invloed van hoog – Irmingard – Aan de zuidkant van het hoog werd nog wat warmere lucht aangevoerd en met veel zon steeg het kwik naar 25 tot 30 graden en lokaal werd het tropisch warm.

De zonovergoten Alpen gistermiddag, de westelijke Alpen hadden echter ook last van hardnekkige (dunne) hogere bewolking.

De lucht is vrij droog en met storingen op grote afstand bleef het op de meeste plaatsen droog. Pas op de dag en in de avond konden enkele stapelwolken heel lokaal dan toch nog het buien stadium bereiken.

Heerlijk wandelweer en minder hete condities in de bergen. Foto Daniel Gerstgrasser‏ @danivumalvier #Juf #Avers met Biwakplatz op bijna 2700m.
Of gewoon lekker uitwapperen tijdens een koetstocht door het prachtige Schwarzwassertal / Kleinwalsertal. Foto Haus Walser Berge‏ @HausWalserBerge

Eerst nog tropisch
Vandaag verandert er niet veel aan het zomerse weerbeeld. Met volop zon stijgt het kwik weer naar 25 tot 30 graden en lokaal tot 33 graden. Naast overtrekkende hogere wolkenvelden vormen zich boven de bergen weer stapelwolk waaruit lokaal een warmte onweder kan ontstaan. Ook in de bergen is het zomers, op 2000 meter wordt het een graad of 15 tot 17 en de vorstgrens ligt ergens rond  de 4000 meter.

Radarbeeld Alpen 09h10. Via Wetteronline.de

Toenemende buienkansen (onweer)
Hoog Irmingard verplaatst zijn zwaartepunt de komende dagen geleidelijk wat verder naar het noordoosten en in samenspel met met lagedruk (hoogtetrog) boven de Atlantische Oceaan draait de stroming meer naar het zuidwesten en wordt er toenemend vochtigere maar ook (zeer) warme lucht aangevoerd. Het wordt dan nog warmer en lokaal kan met ondersteuning van de Südföhn het kwik tot 35 a 37 graden oplopen!

GFS woensdag met de aanvoer van de zeer warme lucht vanuit het zuiden
T850 hPa oplopende tot 20 a 22 graden!

Met een toenemend vlakkere drukverdeling wordt de atmosfeer dan toenemend instabiel van opbouw en ondersteund door de dagelijkse gang gaan zich stapelwolken vormen die in de middag en avond het buien stadium zullen bereiken. Vooral in de bergen moet er rekening worden gehouden met een toenemende kans op stevige regen en onweersbuien en vooral later in de week kunnen dat pittige exemplaren worden met plensregens, hagel en zware windstoten.

Hoogtetrog
De buienkansen gaan vooral richting het weekend en in het weekend nog wat verder opleven. Dit heeft te maken met de invloed van een depressie die via de Britse naar het noordoosten koerst. De daarmee samengaande hoogtetrog zakt nog verder uit tot over het west Europese continent  en de Alpen.

Begin volgende week met de naar het oosten doorschuivende lagedruk en hoogtetrog. Het Azorenhoog zal daarna zijn vleugels weer tot over west Europa en de Alpen gaan uitslaan

Vooral de eerste dagen van de nieuwe week koelt het dan ook weer wat af. Deze afkoeling lijkt echter van tijdelijke aard zonder dat het warme zomerweer echt op de schop kopt. Voor velen zal de afkoeling met dan nog “slechts” middagtemperaturen van 22 tot 26 graden heel welkom zijn na de broeierige hitte van deze dagen!

In de tweede helft van de week gaat na aftocht van de hoogtetrog een volgende uitloper van het Azorenhoog weer voor stabielere condities zorgen. Met veel zon gaan dan ook de temperaturen weer in de ligt om uiteindelijk weer op hoog zomerse waardes uit te komen.

ECMWF voor donderdag 27 juli met de uitloper van het Azorenhoog en daarmee de inzettende weersverbetering van west naar oost

Het is voor deze langere termijn echter nog wel even afwachten wat de sturende drukgebieden precies voor een positie gaan innemen en ook wat de precieze koers van de jetstream zal worden. Algemeen kan men stellen, hoe meer naar het zuiden hoe hoger de temperaturen en hoe minder invloed van frontale storingen. Daarover dan de komende dagen meer!


Tot zover voor deze dinsdagochtend, een fijne dag gewenst en niet vergeten goed in te smeren en hou ook de lucht goed in de gaten want vanaf vandaag nemen de onweerskansen toe! Ciao vanuit een praktisch onbewolkt Oberwallis.

De UV index kan deze dagen in de bergen waardes tussen de 9 (1000 meter hoogte)  en 11 (2000 tot 3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index

 

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 608 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Eerst nog tropisch, stijgende onweerskansen!”

  • Martijn
    18 juli 2017 at 09:32

    Dat zijn de berichten johann, volgende week dus gewoon prima weer met kans op buien als ik het goed lees. Zie op verschillende weersites temperaturen van max 16 graden volgende week, maar dit zal dan wel niet kloppen

  • Johann
    18 juli 2017 at 09:42

    @Martijn Tijdens de koeler fase (hoogtetrog) en met bewolking en neerslag zijn aan de noordkant (Stau) tijdelijk ook 16 graden mogelijk. Hoe dat echter in detail precies allemaal gaat verlopen is nog onzeker.

  • DIck
    19 juli 2017 at 07:02

    Dank je Johan, we zitten volgende week in Fieberbrunn. Hopelijk valt het mee, we kijken uit naar je volgend bericht

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier