Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Hoog -Ignatius- heeft zich gepositioneerd boven de Britse eilanden en blijft daar voorlopig rotsvast liggen. Vandaag is de hoge druk weersituatie vooral bepalend voor de westkant van de Alpen. Hier blijft het droog en zonnig. De oostkant van de Alpen bevinden zich in een aanvoer van een noordelijke stroming. Een krachtige Nordstau zorgt voor veel winterse neerslag en stormachtig weer de komende dagen. Vanaf morgen begint de Temperatursturz met een koufront die ijzig koude lucht en sneeuw met zich meebrengt vanuit het noorden richting de Alpen.

Diep winters Oostenrijkse Alpennoordkant. In de West- en Zuid-Alpen zonnig en droog.

We starten 2019 met grote weerverschillen in de Alpen. De zon en een krachtige Nordföhn zorgen lenteachtige toestanden langs de Alpenzuidkant waarbij de temperaturen in Tessin en Süd Tirol lokaal de 20 graden grens naderen gisteren. Daarentegen vielen er bakken met sneeuw langs de Oostenrijkse Alpennoordkant. Lokaal is hier al meer dan een meter sneeuw gevallen en er gaat de komende dagen nog veel meer bijvallen. De lagere en middelbare delen van de westelijke Alpen kampen met aanhoudende droogte en milde condities en is het tot op grote hoogtes groen.

Grote verschillen in de Alpen waren te zien op de satelliet foto gisteren. De noordoostkant van de Alpen ligt in de bewolking en daar viel veel winterse neerslag. Aan de zuid- en westkant van de Alpen bleef het droog en zonnig. (bron: NASA)
Meer dan een meter sneeuw gisteren in Zell am See – Kaprun Sonnkogel
Met zon en Föhn lente aan de zuidkant (Tessin)
Sneeuwarmoede in de lagere delen van westelijke Alpen. Ski resort Les Paccots/Châtel-St-Denis (1050 -1500m)

Vandaag, op nieuwjaarsdag brengt een Tussenhoog op veel plaatsen opklaringen en zonnige perioden in de Alpen. Uitzondering is de noordkant van de Alpen. Hier is het in de ochtend nog sterk bewolkt en mistig. Daarbij is er mogelijk nog wat lichte sneeuwval boven een sneeuwgrens die ligt rond de 1000 m. Met name hogerop de berg is de zon vaker te vinden boven de mist. Later vandaag klaart het ook hier steeds meer op, maar wel staat er een krachtige tot stormachtig wind. Rekening gehouden moet worden met toenemend lawinegevaar. In het zuiden en het westen van de Alpen begint de dag zeer zonnig en is het föhnig. In de West-Alpen is de invloed van de hoge druksituatie het grootst en is er veel zon. In de bergen staat wel een sterke tot stormachtige noordwestenwind.

In de nacht naar woensdag begint langzaam de koudere lucht vanuit het noorden richting de Alpen te stromen. Aan de noordkant begint opnieuw met sneeuwen. Aanvankelijk vanaf ongeveer 1000 m in de vorm van sneeuw. Later met de komst van de polaire koude lucht sneeuwt het tot in de dalen. Hieronder een aantal kaarten die de sneeuwverwachting voor de komende dagen laten zien. Vooral in Oostenrijk gaat er veel neerslag vallen.

Sneeuwverwachting t/m zaterdag volgens het ARPEGE model. In delen van Oostenrijk ten zuiden van Salzburg en het Vorarlgebergte valt de meeste sneeuw.
Sneeuwverwachting t/m zaterdag volgens het ICON-EU model. In delen van Oostenrijk ten zuiden van Salzburg en het Vorarlgebergte valt de meeste sneeuw. Het zijn de typische Noordstau gebied waren bij elkaar opgeteld plaatselijk meer dan 80 cm gaat vallen (Kachelmannwetter.de).
Sneeuwverwachting t/m zaterdag volgens het ICON-EU model. Ook in het oosten van Zwitersland valt sneeuw, maar aanzienlijk minder in vergelijk met Oostenrijk. Frankrijk en de Italiaanse Zuid-Alpen zijn deze week uitgesloten van enige neerslag (Kachelmannwetter.de).

Morgen stroomt er ijskoude polaire lucht richting de Alpen. De wind vanuit noordelijke richting neemt in kracht toe en de sneeuwval intensiteit neemt ook toe aan de noordkant van de Alpen. De nieuwe hoeveelheden sneeuw bedragen hier 5-40 cm. In de typische noordstaugebieden kan dit plaatselijk oplopen tot 80 cm. De gevoelstemperatuur daalt drastisch, waarbij het ijskoud en extreem stormachtig wordt in de bergen. Dit betekent dat ook het lawinegevaar sterk gaat toenemen! De verschillen in de Alpen zijn groot. In de Zuid-Alpen en ook in het westen blijft het zonnig en droog, maar is het ook hier stormachtig en gaat de temperatuur omlaag. De sneeuwval neemt in de nacht van donderdag weer af.

Donderdag en vrijdag lijken opnieuw een aantal drogere zonnigere dagen te worden in de West-Alpen. Het blijft echter koud en stormachtig. Aan de oostkant blijft het wisselvalliger en is het een komen en gaan van storingen en opklaringen. De sneeuwgrens komt steeds lager te liggen en ligt op de meeste plaatsen tot in de dalen. In de bergen is het ijskoud en is er sprake van mogelijk zware storm. Door de sterk Noordstau kan de bewolking en winterse neerslag ten zuiden van de hoofdkam komen. Verder blijft het in het zuidelijke Alpen vooral droog door het afdrogende effect van de sterke Nordföhn.

Een hogedrukgebied heeft zich gepositioneerd boven de Britse eilanden en blijft daar voorlopig liggen. De hoge druk weersituatie vooral bepalend voor de westkant van de Alpen. De oostkant van de Alpen houden de komende dagen te maken met een sterke noordelijke stroming (ECWMF, 500hPa, donderdag 3 januari).
Op donderdag bereikt koude arctische lucht vanuit het hoge noorden de Alpen. Vooral aan de noord en oostkant van de Alpen wordt het diepvrieskoud (ECWMF temp afwijking, donderdag 3 januari)

In he weekend zien we opnieuw veel storingen vanuit het noorden tegen de Alpen aan botsen. Er zijn perioden dat de Noordelijke Stau zo krachtig is dat er ten zuiden van de Alpenhoofdkam ook perioden zijn dat er enkele centimeters aan sneeuw kan gaan vallen. Het blijft een komen en gaan van sneeuwbuien aan de oostkant van de Alpen. Er zijn daarbij tussendoor ook perioden waarbij dat het tijdelijk opklaart, maar iedere dag kan er wel wat sneeuw verwacht worden. De West-Alpen daarentegen lijken buiten spel te zijn en moeten het nog even blijven doen met sneeuw die er ligt en is het de zon die domineert. Mogelijk komt daar in de loop van volgende week verandering in.

Het GFS laat op de lange termijn veel neerslag gebeurtenissen zien aan de oostkant van de Alpen. Het is een komen en gaan van fronten. Bij elkaar opgeteld gaat er in Oostenrijk veel neerslag vallen. Maar ook andere delen van de Alpen krijgen op lange termijn wat winterse neerslag. (GFS via WXCHARTS.EU)
Het ECMWF laat op de lange termijn de ontwikkeling van een lagedrukgebied zien. Dit kan op termijn voor meer wisselvalligheid zorgen in het Alpengebied met toenemende sneeuwkansen voor de zuid en westkant van de Alpen. (ECMWF, woensdag 9 januari)
Komende dagen liggen de meeste weermodellen sterk op een lijn. Vanaf woensdag 9 januari beginnen de lange termijnen pas uit de pas te lopen. Het ECMWF voorziet de ontwikkeling van een Laag ten westen van de Alpen en is aanzienlijk kouder dan het GFS. (modelvergelijking ECMWF – GFS 500 hPa)

Vooruitzichten
De komende dagen is het een komen en gaan van storingen vanuit noordelijke richtingen. Het uitgestrekte hogedrukgebied blijft voorlopig gepositioneerd boven West-Europa. Het zuiden en westen van de Alpen blijven hierdoor uitgesloten van winterse neerslag. Aan de Oostenrijkse Alpennoordkant is het diepwinters. De temperaturen liggen in de gehele Alpen over het algemeen komende week een stuk lager en is het gevoelig koud. De lange termijn modellen liggen hierover goed op een lijn deze week.

Pas vanaf halverwege volgende week zien we verschillen ontstaan. Vooral het ECWMF laat een interessant scenario zien waarbij kans is op de ontwikkeling van een Laag boven West-Europa. Dit zou op termijn voor toenemende sneeuwkansen voor de west- en zuidelijke Alpen betekenen. Daarbij is het ECMWF een stuk kouder in de verwachting dan het GFS. Het is nog even afwachten hoe dit zich de komende dagen verder gaat ontwikkeling en wat de exacte positie hiervan gaat worden.

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.532 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer