Algemeen:
Ook vandaag is er een tweedeling in het Alpenweer te bekennen, met periodiek sneeuwval voor de zuidwestelijke Alpen en meer open condities aan de noorkant. De hoogtestoring boven de centrale Middellandse Zee vult langzaam op waardoor de sneeuwval langzaam verder gaat afnemen en we ons gaan opmaken voor een korte drogere periode

Het betere weer was gisteren wederom ten noorden van de Alpenhoofdkam te vinden, alhoewel hier ook af en toe binnentrekkende wolkenvelden het zicht op de pistes tijdelijk wat minder goed maakte. De hoogtestoring die op dit moment ergens ten westen van Sardinië terug te vinden is heeft het weer in grote delen van Italië volledig verpest. Vooral op Sicilië en in de golf van Genua is een enorme plens water naar beneden gekomen, en viel er in de Piëmonte, Valle D’Aosta en de Italiaanse Alpes Maritimes op uitgebreide schaal een bak met sneeuw! De Südost stau blaast vandaag zijn laatste adem uit, waardoor de sneeuwval vandaag vanuit het oosten langzaam verder in intensiteit zal gaan afnemen en we ons gaan opmaken voor een drogere periode in de Alpen. Een langdurige droge periode lijkt er alleen niet in te zitten!


Mooi open condities in Konigsleiten / Gerlos

Met goed bezette terrasjes 😉 Via Richard v Workum

Was het in Sestrière in de Italiaanse Piëmonte een heel ander verhaal.
Bakken met sneeuw door aanhoudende Südost stau!

Afnemende sneeuwval
De hoogtestoring die voor de sneeuwval aan de zuidzijde verantwoordelijk is ligt op dit moment voor de Golf van Oristano aan de westkust van Sardinië. Het lagedrukgebied vult op en trekt langzaam verder richting de Siciliaanse noordkust, zodat het zijn grip op het Alpenweer verliest en de sneeuwval dus langzaam verder gaat afnemen. Op dit moment zit de actieve bewolking zoals eerder gezegd in de Italiaanse westelijke Alpen regio, en sneeuwt het van tijd tot tijd boven gemiddeld 1100 à 1400m nog even door. In de loop van de dag wordt de bewolking vanuit het oosten dunner en hebben vooral de Franse en Zwitserse noordelijke Alpen te maken met föhnige omstandigheden.


lagedrukgebied trekt langzaam in betekenis zuidoostwaarts weg.
@KNMI / HIRLAM


Visueel satellietbeeld met actieve bewolking boven Italië, zuidelijke Alpen
en Adriatische Zee. @EuMetSat / Buienradar

Tijdelijk hogedrukinvloed
Als we diverse weerkaarten eens onder de loep nemen zie je duidelijk dat het voorjaar in de lucht zit. Warmere luchtmassa’s verschijnen langzamerhand weer op de kaarten, waarbij de warmte de komende periode vooral boven noordoost Afrika en het zuidoostelijke Middellandse Zeegebied aanwezig is. Het Alpengebied ligt wat de serieuze warmte betreft voorlopig nog even buiten schot, al zien we de temperaturen lokaal toch al weer flink oplopen. De piste condities verslechteren onder gemiddeld de 1500m s’middags door de steeds sterker instralende zon. Ook als het bewolkt is neemt de instraling toe, al wordt deze dan  natuurlijk nog wel enigszins getemperd maar de boodschap is duidelijk……we zitten duidelijk in de laatste fase van het wintersportseizoen.

Tijdelijk droger
Woensdag en donderdag verlopen onder invloed van hogedrukinvloeden grotendeels droog, al kan ik een lichte regen of  sneeuwbui in vooral de westelijke Alpen ook niet helemaal uitsluiten. Het nulgradenniveau stijgt nog wat meer door naar gemiddeld 1900 à 2300m en de wind is duidelijk in kracht afgenomen. Prima ski en board omstandigheden dus, met de beste condities in de ochtenduren.

[/fusion_builder_container]

(Visited 670 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer