Algemeen:
Ook vandaag is er een tweedeling in het Alpenweer te bekennen, met periodiek sneeuwval voor de zuidwestelijke Alpen en meer open condities aan de noorkant. De hoogtestoring boven de centrale Middellandse Zee vult langzaam op waardoor de sneeuwval langzaam verder gaat afnemen en we ons gaan opmaken voor een korte drogere periode

Het betere weer was gisteren wederom ten noorden van de Alpenhoofdkam te vinden, alhoewel hier ook af en toe binnentrekkende wolkenvelden het zicht op de pistes tijdelijk wat minder goed maakte. De hoogtestoring die op dit moment ergens ten westen van Sardinië terug te vinden is heeft het weer in grote delen van Italië volledig verpest. Vooral op Sicilië en in de golf van Genua is een enorme plens water naar beneden gekomen, en viel er in de Piëmonte, Valle D’Aosta en de Italiaanse Alpes Maritimes op uitgebreide schaal een bak met sneeuw! De Südost stau blaast vandaag zijn laatste adem uit, waardoor de sneeuwval vandaag vanuit het oosten langzaam verder in intensiteit zal gaan afnemen en we ons gaan opmaken voor een drogere periode in de Alpen. Een langdurige droge periode lijkt er alleen niet in te zitten!


Mooi open condities in Konigsleiten / Gerlos

Met goed bezette terrasjes 😉 Via Richard v Workum

Was het in Sestrière in de Italiaanse Piëmonte een heel ander verhaal.
Bakken met sneeuw door aanhoudende Südost stau!Afnemende sneeuwval
De hoogtestoring die voor de sneeuwval aan de zuidzijde verantwoordelijk is ligt op dit moment voor de Golf van Oristano aan de westkust van Sardinië. Het lagedrukgebied vult op en trekt langzaam verder richting de Siciliaanse noordkust, zodat het zijn grip op het Alpenweer verliest en de sneeuwval dus langzaam verder gaat afnemen. Op dit moment zit de actieve bewolking zoals eerder gezegd in de Italiaanse westelijke Alpen regio, en sneeuwt het van tijd tot tijd boven gemiddeld 1100 à 1400m nog even door. In de loop van de dag wordt de bewolking vanuit het oosten dunner en hebben vooral de Franse en Zwitserse noordelijke Alpen te maken met föhnige omstandigheden.


lagedrukgebied trekt langzaam in betekenis zuidoostwaarts weg.
@KNMI / HIRLAM


Visueel satellietbeeld met actieve bewolking boven Italië, zuidelijke Alpen
en Adriatische Zee. @EuMetSat / Buienradar

Tijdelijk hogedrukinvloed
Als we diverse weerkaarten eens onder de loep nemen zie je duidelijk dat het voorjaar in de lucht zit. Warmere luchtmassa’s verschijnen langzamerhand weer op de kaarten, waarbij de warmte de komende periode vooral boven noordoost Afrika en het zuidoostelijke Middellandse Zeegebied aanwezig is. Het Alpengebied ligt wat de serieuze warmte betreft voorlopig nog even buiten schot, al zien we de temperaturen lokaal toch al weer flink oplopen. De piste condities verslechteren onder gemiddeld de 1500m s’middags door de steeds sterker instralende zon. Ook als het bewolkt is neemt de instraling toe, al wordt deze dan  natuurlijk nog wel enigszins getemperd maar de boodschap is duidelijk……we zitten duidelijk in de laatste fase van het wintersportseizoen.

Tijdelijk droger
Woensdag en donderdag verlopen onder invloed van hogedrukinvloeden grotendeels droog, al kan ik een lichte regen of  sneeuwbui in vooral de westelijke Alpen ook niet helemaal uitsluiten. Het nulgradenniveau stijgt nog wat meer door naar gemiddeld 1900 à 2300m en de wind is duidelijk in kracht afgenomen. Prima ski en board omstandigheden dus, met de beste condities in de ochtenduren.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Weekend opnieuw kouder?

Vanaf vrijdag opnieuw wisselvalliger
De weersverbetering is helaas van korte duur. Aan het eind van de week verplaatst het zwaartepunt van hogedruk zich richting Ierland en noord Europa, waardoor op hoogte aan de oostflank koudere lucht zuidwaarts boven west en zuidwest Europa gaat uitstromen. Zoals het er nu naar uitziet krijgen de westelijke Alpen hier een staartje van mee, maar erg overtuigend is de “koude-inval” boven de Apen niet. Wel gaat de sneeuwkans in vooral de westelijke en zuidelijke Alpen aan het einde van week weer flink toenemen, zodat een lange periode met Kaiserwetter er voorlopig even niet meer inzit. We kunnen nu eenmaal niet alles hebben. Een heel fijne dag nog!

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK