klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen:
Boven de Britse Eilanden bevindt zich een gebied met hoge barometerstanden, waarbij aan de oostflank vanuit het noordwesten tijdelijk koudere vochtige lucht over de Alpen uitstroomt. Op de nadering van het koufront neemt de bewolking in de westelijke Alpen verder toe, gevolgd door enige sneeuwval. Later in het weekend keert vanuit het westen het Kaiserwetter tijdelijk weer terug

Vandaag staat 21 maart alweer op de kalender en dat betekent het begin van de lente! Lenteachtig was het de afgelopen dagen zeker in de Alpenlanden, waarbij je merkt dat de zon dagelijks aan kracht wint. Dat de atmosfeer geen rekening houdt met lente op de kalenders is ons in het verleden al vaker gebeurd. Ook dit jaar start de lente kouder dan wat wij de afgelopen dagen gewend waren. Er staat ons dan wel geen spectaculaire kouinval te wachten, maar de thermometers doen toch even een gevoelig stapje terug. Ook op de wat langere termijn vinden we de voorjaarswinter nog op het Alpenmenu van Sneeuwhoogte.NL terug, maar daarover straks meer!


De stemming zat er goed in bij dit vriendenclubje in de omgeving
van Kirchberg

Traumwetter op de hellingen van Kaprun! Via @App

Wat sneeuw voor het westelijke Alpengebied
De verschillen in het Alpenweer zijn vanmorgen vrij groot. Terwijl de westelijke Alpen te kampen hebben met de binnengestroomde frontale bewolking schijnt ten oosten van de geografische lijn Zell Am See / Lienz de zon. De frontale bewolking zal in de loop van de dag verder oostwaarts richting het Salzbürgerland en Steiermark gaan trekken, maar veel neerslag wordt hier vandaag niet meer verwacht. Aan de westkant is het echter een heel ander verhaal. In de noordelijke Hautes Savoi, centrale en Zwitserse inner Alpine tot het westen van Tirol sneeuwt het inmiddels boven gemiddeld 1300 à 1500m en daalt de sneeuwvalgrens vanavond verder naar ongeveer 800 à 1100m. Met het instromen van de koudere lucht daalt deze grens morgenochtend in Oostenrijk ook gestaag verder om op ongeveer 1000 à 1100m te gaan uitkomen. Dit betekent dat er voor de lager gelegen gebieden helaas wat regen op het menu staat dit weekend. Tot en met zondag is er gemiddeld 10 tot 35 cm sneeuw mogelijk, waarbij het zwaartepunt van de sneeuwval duidelijk op de westelijke Alpenboog is gericht. De centrale maar vooral de Oostenrijkse oostelijke skigebieden moeten het met aanzienlijk minder sneeuw doen deze keer.


Actueel radarbeeld met wat lichte sneeuwecho’s aan de westkant. @WetterOnline

Nu nog grijs en nat in Mittelberg. De regen gaat hier spoedig over in sneeuw.
Via @HansterBraak / Twitter

Maandag mooiste dag van de week?
Er staat ons weer een bijzonder turbulent weekje te wachten in de Alpen. Maar voor dat het zover is knapt het weer zondagmiddag in de Franse Alpen al weer vrij snel op. Een rug van hoge luchtdruk stabiliseert de atmosfeer vanuit het noordwesten, waardoor de sneeuwbuien snel in activiteit zullen gaan afnemen en vooral maandag een schitterende dag beloofd te gaan worden. Vroeg uit de veren dus op deze dag, want vanaf dinsdag worden de condities in de Alpen met bewolking en neerslag aanzienlijk slechter!

Veel neerslag zuidelijke Alpen?
Vanaf dinsdag staat er weer technisch gezien weer een complexe situatie voor de deur. Ten westen van de Alpen stroomt koude polaire lucht over Frankrijk zuidwaarts uit en op het frontvlak ontstaat precies boven de Alpen een actief lagedrukgebied. Dit betekent dat we een bijzonder onstabiele fase ingaan, waarbij lokaal veel regen / sneeuw op het Alpenmenu staat. Zoals zo vaker het geval is zal de exacte positie van de lagedruk kern en de trekrichting gaan bepalen hoe en waar de meeste neerslag naar beneden komt. Het Amerikaanse GFS model kiest voor een zuidoostelijk sneeuwfeestje deze keer, maar berekent het Europese ECMWF de neerslag veel gelijkmatiger. In dit stadium kunnen we hier nog niets betrouwbaars over los gaan laten. Dat er weer eens “ouderwets” van alles staat te gebeuren de komende week lijkt me ondertussen wel duidelijk. We gaan het meemaken. Een fijne dag nog!


GFS  gooit al neerslag registers open komende week. Het model berekent
volgende week cumulatief hoeveelheden tot over de 200mm!

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 393 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer